Tiesioginiai merų rinkimai augina R. Šimašiaus ir V. Matijošaičio reitingus

  • Teksto dydis:

Įdomiausi visuomenės nuomonės apklausos rezultatai susiję su miestų merais, kurie anksčiau nebuvo reitinguojami, sako visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys. „Nebuvo aišku, kaip Remigijų Šimašių ir Visvaldą Matijošaitį reitinguose pasitiks visuomenė. R. Šimašius užima penktą vietą – 43 proc. Tai yra daug. V. Matijošaitis mažiau žinomas, bet jo balansas geras – 31 teigiamas ir 18 neigiamų vertinimų“, – komentuoja sociologas.

Kitas netikėtumas, pabrėžia V. Gaidys, tas, kad pirmą kartą per 18 reitingavimo metų gerėja teismų pozicija: „Teismai, apie kuriuos buvo labai daug kalbėta metų metus, jau turi šiokį tokį pliuso ženklą. Prokuratūra, kuri irgi buvo vertinama neigiamai, šiuo metu gavo gana didelį pliusą – 28 proc. teigiamų ir  20 proc. neigiamų vertinimų.“

Toliau kyla liberalų reitingai

Jei rinkimai vyktų sekmadienį, palankiausiai būtų balsuojama už Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP), kuri pirmauja jau keletą metų iš eilės (28 proc. nuo atėjusiųjų balsuoti), LRT Radijui sako V. Gaidys. Vis dėlto, priduria jis, po rinkimų tai pats silpniausias socialdemokratų rezultatas.

„Antroje vietoje – Liberalų sąjūdis. Jis paaugo dar 3 procentiniais punktais, o augimas tęsiasi jau penkis mėnesius. Iš esmės Liberalų sąjūdis vejasi socialdemokratus ir šiuo metu šios dvi partijos politinėje scenoje yra lyderiai“, – kalba sociologas.

Paklaustas, ar palankus liberalų vertinimas susijęs su gerais rezultatais per tiesioginius merų rinkimus, V. Gaidys sako taip pat manąs, kad tie dalykai susiję, be to, reikia nepamiršti, kad labai padidėjo partijos aktyvumas: „Galbūt anksčiau liberalai suaktyvėdavo tik per rinkimus. Dabar pusę metų ar metus matyti didžiulis aktyvumas įvairiausiose sferose.“

Trečią vietą politinių partijų lentelėje užima „Tvarka ir teisingumas“, o Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – ketvirtoje vietoje. Tačiau, pastebi V. Gaidys, rezultatas nėra išskirtinai žemas – pastaruoju metu jis daugmaž toks ir buvo.

Asmeninį rekordą pasiekė E. Masiulis

Lietuvos visuomenės veikėjų vertinimo rezultatai rodo, kad pagrindiniai lyderiai kaip ir anksčiau buvo Dalia Grybauskaitė (64 proc. teigiamų vertinimų) ir premjeras Algirdas Butkevičius (60 proc.), sako „Vilmorus“ vadovas. „O trečioje vietoje pirmą kartą – Eligijus Masiulis (44 proc. teigiamų įvertinimų). Tai jo paties rekordas pagal palankumą, – pastebi V. Gaidys. – Ketvirtoje – Saulius Skvernelis.“

Tačiau įdomiausi visuomenės nuomonės apklausos rezultatai, pabrėžia sociologas, susiję su miestų merais, kurie anksčiau nebuvo reitinguojami: „Nebuvo aišku, kaip Remigijų Šimašių ir Visvaldą Matijošaitį reitinguose pasitiks visuomenė. R. Šimašius užima penktą vietą – 43 proc. Tai yra daug. V. Matijošaitis mažiau žinomas, bet jo balansas geras – 31 teigiamas ir 18 neigiamų vertinimų.“

Pasak V. Gaidžio, institucijos, kuriomis labiausiai pasitikima, ir šįkart užima tokias pačias pozicijas. „Ugniagesiai gelbėtojai, matyt, ir toliau bus pirmi (beveik 100 proc.).  Policija yra po ugniagesių – 60 proc. pasitikėjimas. Policija aukščiau negu Bažnyčia, negu kariuomenė, negu prezidentas, teigiamų ir neigiamų vertinimų balansas labai aukštas“, – teigia sociologas.

Politinėje scenoje daug ryškių asmenybių nėra

Anot sociologo, pasitikėjimas partijomis, Seimu ir toliau labai negatyvus, tačiau geresnių rezultatų neverta laukti artimiausiais metais, o gal ir dešimtmečiais, nes partijomis, parlamentu nepasitikima visoje Europos Sąjungoje, išskyrus Skandinaviją ir dar keletą šalių.

Tačiau, pabrėžia V. Gaidys, netikėtai pirmą kartą per 18 reitingavimo metų gerėja teismų pozicija: „Teismai, apie kuriuos buvo labai daug kalbėta metų metus, jau turi šiokį tokį pliuso ženklą. Prokuratūra, kuri irgi buvo vertinama neigiamai, šiuo metu gavo gana didelį pliusą – 28 proc. teigiamų ir  20 proc. neigiamų vertinimų.“

Atsakydami į atvirą klausimą, kurie Lietuvos visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja žmonių interesams, žmonės, kaip ir anksčiau, dažniausiai nurodė D. Grybauskaitę (22 proc.), antroje vietoje – A. Butkevičių (11 proc.), vardija „Vilmorus“ vadovas.

„Visi kiti politikai yra daug toliau. Tarkim, E. Masiulis – 4 proc., R. Paksas – 3,5 proc. Sensacijos gal ir nėra, bet toks paminėjimo skurdumas signalizuoja, kad politinėje scenoje nėra daug ryškių asmenybių. Keletas yra, bet ne taip, kaip buvo prieš 15–20 metų“, – pabrėžia V. Gaidys.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa atliekama dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
V.Matijosaitis jau siandien rodo nauja valdymo stiliu.Tokio Kaune jau senai neatsimenu! Kad ir pradeti valyti savivaldybe nuo bereikalingo balasto - argi tai ne puikus,daug nauju pokyciu zadantys zingsniai? Vadinasi,ne bereikalo ir uz ji ir VRK balsavome!Sekmes,mere,jusu sunkiame darbe!

gėda

gėda portretas
Dėl Šimašiaus nežinau, bet kitas tikrai gėda

kukariekū

kukariekū portretas
neįsisvajokit.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių