TVF ragina Lietuvą mažinti socialinę atskirtį ir spręsti demografines problemas

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Vilniuje darbą baigusio Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos ekspertai ragina Lietuvą spręsti socialinės atskirties ir demografines problemas. Jie teigiamai vertina Vyriausybės suplanuotas struktūrines reformas ir kartoja ankstesnius raginimus Vyriausybei svarstyti apie turto ir kapitalo apmokestinimą.

Fondo Europos departamento misijos vadovas Borja Gracia (Borcha Grasija) teigė, kad šalies ekonominė situacija yra palyginti gera.

„Vertiname situaciją Lietuvoje teigiamai, ekonomika auga, finansinis sektorius stabilus, trumpojo laikotarpio rizikos yra valdomos. Manome, kad dabar pats metas kreiptis dėmesį į ilgalaikius iššūkius: pirma, socialinė atskirtis (...) ir demografija – gyventojų skaičius mažėja, kartu ir sensta“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė B. Gracia.

Jis pridūrė, kad Vyriausybės suplanuotos struktūrinės reformos tinkamai orientuotos į minėtus iššūkius.

Finansų ministras Vilius Šapoka teigia, kad Vyriausybė užsitikrino teigiamą TVF įvertinimą suplanuotoms reformoms, o tai prisidės prie jų sėkmės.

„Įvertintos pasiūlytos reformos, jų atlikta analizė rodo, kad Vyriausybė pasirinko ir sumodeliavo reformas tinkama, ypač teigiamo vertinimo susilaukė mokesčių ir pensijų reformos. Pateikti papildomi siūlymai, kas galėtų būti svarstoma ateityje. Manau, kad Tarptautinio valiutos fondo indėlis ir parama šioms reformoms padidina reformų sėkmę“, – Vyriausybėje sakė V. Šapoka.

TVF atstovas pakartojo ankstesnius fondo raginimus Lietuvos valdžiai svarstyti apie turto ir kapitalo apmokestinimą.

„Visuomet manome, kad yra dvi plotmės, kur Lietuvos mokesčių sistema galėtų būti pakoreguota: tai darbo jėgos apmokestinimo naštos mažinimas, ir Vyriausybės pasiūlytos reformos eina ta kryptimi. Dar viena kryptis: turto ir kapitalo bei aplinkos apsaugos mokesčiai – čia matome potencialo“, – sakė B. Gracia.

TVF ekspertai taip pat užsiminė, kad Lietuva privalo pagerinti bendrą mokesčių surinkimą, nes šiuo požiūriu palyginti prastai atrodo kitų Europos šalių kontekste.

Mokesčių reformos kontekste TVF ekspertai rekomendavo apsvarstyti ir įmonių pelno apmokestinimą, siekiant didinti mokesčių progresyvumą ir padėti finansuoti tikslinę paramą, pranešė Vyriausybė. 

Pask jos pranešimo, B. Gracia teigė, jog nevykdant ambicingų reformų, artimiausiais metais augimas laipsniškai mažės. Ekspertų teigimu, siekiant sušvelninti neigiamas darbingo amžiaus gyventojų skaičiaus mažėjimo pasekmes, prireiks ambicingų reformų.

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad į TVF misijos pastabas bus atsižvelgta.

„Įvardintas įžvalgas bei rekomendacijas išgirdome ir atsižvelgsime vykdydami minėtas pertvarkas“, – pranešime teigia S. Skvernelis.

Ministras V. Šapoka pabrėžė, kad valstybė pirmiausia turi pademonstruoti piliečiams, kad atsakingai tvarkosi su ištekliais ir tik užsitikrinus tokį pasitikėjimą, galima svarstyti apie mokesčių didinimą ar naujų įvedimą.

„Tarptautinis valiutos fondas yra labai nuoseklus šioje srityje ir tos rekomendacijos buvo pateiktos ir anksčiau. Kalbant apie aplinkosauginius mokesčius, kad Lietuvoje šie mokesčiai sudaro palyginti nedidelę dalį, – tai tiesa, šioje srityje turime atlikti namų darbus. Tikrai spręsdami ir automobilių parko problemą, kuris šiuo metu Lietuvoje labai senas ir taršus. Tuos klausimus Vyriausybė yra pasiruošusi išspręsti“, – sakė ministras.

Vyriausybė skelbia, kad TVF teigiamai įvertino Lietuvos ekonominę situaciją – didėjo BVP, augo atlyginimai, mažėjo nedarbas. Pagrindinė problema – turtinė nelygybė. TVF, be to, teigiamai įvertino svarstomą pensijų reformą, kuria siekiama, kad kaupiančiųjų skaičius augtų,  o jų kaupiamos sumos būtų didesnės.

TVF vertinimu, švietimo ir sveikatos apsaugos reformos yra teisingai nukreiptos, tačiau akcentuojama, kad didelės švietimo ir sveikatos sistemos lemia prastus rezultatus ir kvalifikacijos neatitikimus. Siūloma šių sektorių darbo užmokesčio didinimą sieti su sektorių reformų įgyvendinimu.

Misiją mūsų šalyje baigusi TVF delegaciją pozityviai žvelgia ir įvykdomą inovacijų politiką,  tačiau pabrėžė optimizuojamų agentūrų ir vykdomų priemonių skaičiaus svarbą. Taip pat buvo atkreiptas dėmesys į minimalų mėnesinį atlyginimą – jis esą išlieka didelis ir yra neefektyvus pajamų politikos įrankis.

TVF misija darbą Lietuvoje pradėjo gegužės 10 dieną ir baigė pirmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Sulaukę pensijos Lietuvoje, jūs padidinate jūsų rizika susirgti silpnaprotyste. Kodėl būtent Lietuvoje? Nes mūsų pensijos yra mažiausios Europoje, tai žymiai padidina mūsų skurdo tikimybę. O skurdas yra blogai dvasinės sveikatos išsaugojimui. "MedPage Today" (5/16, Smith) pranešimai tyrėjai nustatė, kad "demencijos vystymosi tempas buvo 1,68 karto didesnis už tuos, kurie yra mažiausio turto kvintilio grupėje, palyginti su aukščiausiais". Pensininkams reikia susivienyti ir balsuoti ne prieš Rusija, kuri mus nei šildo, nei šaldo, o prieš mūsų, lietuvių, skurdinimą Lietuvoje. Gėda visoms nepriklausomos Lietuvos valdžioms. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Demografas

Demografas portretas
Reikia daugiau leisti bujoti pederastams- ir demografinės problemos neliks. Tereikia į šiknas sudėti gimdas.

Anonimas

Anonimas portretas
Idomi institucija tas TVF. Dar visai neseniai siule Lietuvai ivesti nekilnojamojo turto mokesti, didinti kitus mokescius, o dabar "atrado" socialine atskirti ir demografines problemas... TVF emigracijos problemos kol kas, matyt, dar nemato, nes spresti nesiulo. Dar neteko girdeti, kad tu ekspertu patarimai butu kam nors padeje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių