Tyrimas: 88 proc. nepilnamečių internetu naudojasi be tėvų priežiūros

  • Teksto dydis:

88 proc. nepilnamečių internetu naudojasi be suaugusiųjų priežiūros, o dauguma vaikų internete lankosi kasdien ir ten vidutiniškai praleidžia 3 valandas, rodo tyrimas.

Tėvai mano, kad internetas gali daryti neigiamą poveikį jų vaikams, o bent vieną saugumą internete užtikrinančią priemonę naudoja du trečdaliai tėvų. Vis dėlto absoliuti dauguma jų mano, kad to nepakanka, rodo bendrovių „Teo“ ir „Omnitel“ užsakymu atlikta rinkos tyrimų bendrovės SIC apklausa.

Apklausos duomenimis, bent keletą kartų per dieną internetu naudojasi 82 proc. vaikų nuo 7 iki 16 metų. Visi apklausti tėvai nurodė, jog dažniausiai jų vaikai prie interneto jungiasi namuose, apie ketvirtadalis apklaustųjų tvirtino, kad jų vaikai interneto tinklu naudojasi ir mokykloje bei lankydamiesi svečiuose pas draugus ar gimines.

Populiariausias įrenginys, per kurį vaikai pasiekia internetą, yra asmeninis išmanusis telefonas. Jį turi 67 proc. vaikų. 29 proc. vaikų turi nuosavą planšetinį kompiuterį.

59 proc. tėvų baiminasi, kad vaikas internete susidurs su netinkama informacija, beveik pusė apklaustųjų – kad vaikai gali atsisiųsti kenksmingų programų, daugiau nei 40 proc. tėvų nerimauja, kad jų vaikai internete gali susipažinti su pavojingais asmenimis.

Labiausiai savo vaikų veikla internete yra susirūpinę tėvai, auginantys 13-14 metų paauglius. Kaip atliktas tyrimas, būtent nuo šio amžiaus vaikai tampa didžiausiais interneto vartotojais – per parą jie internete dažnai praleidžia po daugiau kaip 5 valandas ir be žaidimų, informacijos paieškos ar vaizdo įrašų peržiūrų atranda bendravimą socialiniuose tinkluose.

Dauguma tėvų teigia, kad su savo vaikais bent retkarčiais kalba apie visas internete slypinčias grėsmes. Nuolatos apie tai kalba 39 proc. tėvų, kartais – 55 procentai. Daugiau nei du trečdaliai apklaustų tėvų teigė naudojantys bent vieną saugumo internete priemonę, populiariausias būdas – interneto prieigos kontrolė.

Tarp kitų populiarių saugumo priemonių tėvai nurodė programinę įrangą, blokuojančią priėjimą prie pasirinktų svetainių, bei programinę įrangą, kuri blokuoja nelauktas žinutes. Net 90 proc. tėvų mano, kad reikia imtis papildomų priemonių norint padidinti vaikų saugumą internete.

Šių metų rugpjūčio pabaigoje atliktoje apklausoje dalyvavo 508 tėvai, kurie augina vaikus nuo 7 iki 16 metų. Tyrimas buvo atliekamas visoje Lietuvoje, apklausiant tėvus pagal statistinį demografinį pasiskirstymą. Vidutinis apklaustų tėvų amžius siekia 41-erius metus, 66 proc. apklaustųjų turi universitetinį išsilavinimą. Didžiąją dalį apklaustų šeimų sudaro keturi arba daugiau narių.


Šiame straipsnyje: internetasNepilnamečiaityrimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių