Tyrimas: lietuviai jaučiasi vis laimingesni

  • Teksto dydis:

Emocinio klimato tyrimas rodo, kad pernai laimingais save laikė 70 proc. šalies gyventojų, 2010 metais tokių buvo 56 proc., skelbia Žmogaus studijų centras.

„Lietuva tampa emociškai patrauklesnė savo piliečiams. Tokie patriotiniai įvykiai kaip valstybės šimtmetis gana ryškiai prisideda prie geresnės žmonių savijautos ir laimės jausmo. Tai gera proga pažiūrėti į save iš teigiamos pusės, pajusti daugiau bendrumo ir vienybės“, – pranešime cituojamas centro vadovas, psichologas Gintaras Chomentauskas.

Anot tyrimo, 83,2 proc. apklaustųjų išreiškė pasididžiavimą savo valstybe.

G. Chomentausko teigimu, žmogaus laimės rodiklį lemia ne tiek aplinkybės, kuriose jis gyvena, bet ir vertinimas, kiek žmogus pats gali keisti esamą situaciją.

„Visuomenei svarbu matyti ateitį šviesiomis spalvomis ir turėti vilties – tik tokioje bendruomenėje žmonės bus laimingi. Turime daugiau pasitikėjimo – labiau pasitikime valstybės institucijomis, pareigūnais, bendra socialine santvarka. Nors nepasitenkinimo valstybės gyvenimu dar gausu, vis dėlto yra įvykęs proveržis pasitikėjime savo susikurta socialine struktūra. Žmonės dažniau teigia, kad gali daryti poveikį visuomenės gyvenimui, jie jaučiasi turintys galią kažką keisti visuomenėje“, – tvirtino G. Chomentauskas.

Anot apklausos, 63,7 proc. žmonių jaučia, kad yra reikalingi visuomenei, o 26,4 proc. mano, kad gali daryti poveikį visuomenės gyvenimui. Nuo 2008 metų tai yra aukščiausi užfiksuoti rodikliai.

Gyventojų emocinės būsenos stebėsena vykdoma nuo 2008 metų. Tyrimą atliko bendrovė „Baltijos tyrimai“, apklausti 1029 žmonės.


Šiame straipsnyje: laimėtyrimasdžiaugsmasLNK1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Eik tu sau

Eik tu sau portretas
...del to ir emigruoja is Lietuvos zmones, kaip pasiute. Is laimes!

Emigrantas nuo 1993 m.

Emigrantas nuo 1993 m. portretas
Netikiu nei viena statistika, kurios pats nesuklastojau!!! :)

Ilythiiri

Ilythiiri portretas
Čia gal kojomis prabalsavusius lietuvius turi galvoje? Ar tiesiog baudžiauninkų neitraukė į statistiką?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių