Uždaras elektros ratas

Kuo elektros gamyba Lietuvoje bus brangesnė, tuo daugiau teks mokėti už elektros energiją uždarius Ignalinos atominę elektrinę (AE). Toks scenarijus bus ypač palankus elektros importuotojams.

Pigi elektra baigiasi

Mažiau kaip po pusmečio Lietuva bus priversta uždaryti pigios elektros energijos šaltinį – Ignalinos AE. Čia gaminamos elektros kaina tesiekia 6,11 cento už kilovatvalandę (kWh), nors kitos elektros gamintojos (Lietuvos elektrinė, įsikūrusi Elektrėnuose, ir termofikacinės elektrinės) gamina elektrą, kurios kaina siekia apie 30 centų už kWh.

Kiek kitąmet kainuos elektra galutiniams vartotojams, tebespėliojama. Privati bendrovės "Leo LT" akcininkė "NDX energija" vakar išplatintame pareiškime akcentuoja, kad šiandien, dar veikiant Ignalinos AE, vidutinė elektros gamybos kaina Lietuvoje – 14,3 cento už kWh – yra didesnė už Vokietijos, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Skandinavijos šalyse gaminamą elektrą.

"Matant tokią disproporciją tarp Lietuvos elektrinės, kuri bus pagrindinis elektros šaltinis, kitais metais pakeisiantis prarandamus Ignalinos AE pajėgumus, ir Europos elektros biržose prekiaujamos elektros kainų kyla klausimas, ar ši disproporcija pagrįsta ir už kiek Lietuvos elektrinė įstengs pagaminti elektros kitąmet?" – klausiama bendrovės generalinio direktoriaus Petro Jašinsko pasirašytame kreipimesi.

Paranku importuotojams

"NDX energija" aiškiai leidžia suprasti, kad pasigaminti pigios elektros Lietuva kitąmet neįstengs – jau dabar naftos kainai svyruojant apie 70 JAV dolerių už barelį Elektrėnuose gaminamos elektros savikaina siekia apie 30 centų už kWh., o gamybos kaina viršija 37 centus.

"Sunku būtų sugalvoti priežastis, kodėl racionalūs elektros energijos eksportuotojai Lietuvai turėtų elektrą parduoti gerokai pigiau, nei Lietuva gali jos pasigaminti savo elektrinėse. Nebent tarp šių eksportuotojų būtų sukurta efektyvi konkurencija. Tačiau tam reikia, kad jau nuo 2010 m. sausio 1 d. Lietuvoje veiktų skaidri ir efektyvi elektros rinka", – akcentuoja P.Jašinskas.

Gamyba neapsimokės

Jurgis Vilemas, Lietuvos energetikos instituto tarybos pirmininkas, pripažįsta, kad dauguma "NDX energijos" argumentų pagrįsti.

"Tiesa, kad Lietuvos elektrinė Elektrėnuose neišnaudoja visų galimybių. Jeigu ji dirbtų visu pajėgimu, elektros gamybos savikaina būtų gerokai mažesnė. Šiuo metu dirba vienas Lietuvos elektrinės blokas, tačiau personalas turi būti išlaikytas. Be to, buvo nemažai investuota į valymo įrenginius, kurie padidina eksploatacijos savikainą, nors ir nėra naudojami, kai kūrenamos dujos", – aiškino energetikos specialistas.

Jis taip pat abejojo, ar Lietuvos elektrinės pajėgumai bus išnaudoti ir ateityje. "Šiuo metu Europoje yra daug laisvos elektros energijos. Manau, kad artimiausius kelerius metus elektros importas bus pigesnis nei elektros gamyba Lietuvoje. Taigi esame uždarame elektros rate: Elektrėnai dirba ne visa galia ir jų elektros gamybos savikaina yra didelė", – pripažino J.Vilemas.

Dirbs efektyviau

Jis pritarė nuomonei, kad tokia padėtis ypač paranki elektros importuotojams, kuriems tereikės elektrą parduoti tik šiek tiek pigiau.

"Yra dar vienas kelias gauti pigesnės elektros – ieškoti kuo daugiau importuotojų, kurie tiektų elektrą ne tik iš Rusijos ir Baltarusijos, bet ir iš Estijos, Latvijos ar net Ukrainos. Jeigu importuotojai konkuruos tarpusavyje, elektros kainą gali pavykti numušti, net jeigu Elektrėnuose ji bus gaminama brangiau", – svarstė J.Vilemas

Jis nesiryžo prognozuoti, kiek elektra gali kainuoti rinkoje 2010 m. sausį: "Aišku, kad ji bus mažesnė, nei galės pasiūlyti Elektrėnai. Kiek ji bus žemesnė, lems naftos kaina ir importuotojų gausa."

Elektros gamybos savikainą Elektrėnuose galėtų sumažinti pradėjęs veikti naujas kombinuotojo ciklo blokas. Šiuo metu statomas 450 MW blokas degins tik dujas ir bus apie 30 proc. efektyvesnis už šiuo metu veikiančius įrenginius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lk

lk portretas
DIENA.LT nuotrauku vagys!!! Nors parasytu tikra autoriu! Gedos turetumet. Uz tai turetu gresti stambi pinigine bauda! Butu mano foto, tikrai nepalikciau, tikesimes autorius nuotraukos jus pamokys!

nerijusaz

nerijusaz portretas
Tomo Raginos nuotr. argi????
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių