Užregistruoti dujinius ginklus liko mažiau nei du mėnesiai

Užregistruoti dujinius ginklus policijoje Lietuvos gyventojams liko mažiau nei du mėnesiai.

Dėl šios priežasties Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos  Licencijavimo skyrius pradeda dirbti ir šeštadieniais.

Pasak pranešimo, nuo lapkričio 9 iki gruodžio 21 dienos dujinių ginklų registracijai priims interesantus ir šeštadieniais – nuo 8 iki 15 val.

Nuo 2011 metų kovo 1 dienos pasikeitus Ginklų ir šaudmenų įstatymui, dujiniams ginklams, taip pat šaudančiais guminiais šratais, kaip ir koviniams ginklams, taip pat senoviniams ginklams ir jų kopijoms būtina gauti leidimus ir įregistruoti juos nustatyta tvarka. Dėl šių ginklų įteisinimo turi kreiptis tiek jais disponuojantys juridiniai, tiek fiziniai asmenys.

„Nepriklausomybės laikais, kai buvo pradėta jais prekiauti, o leidimų nereikėjo, šių ginklų kiekis buvo įvežtas ir parduotas nemažas. Todėl, manoma, kad dar daug yra ginklų neužregistravusių asmenų. Dalis ginklų buvo išvežtas, kiti susidėvėjo, sugedo. Kurie disponuoja, tikėkimės, atvyks ir gaus leidimus“, – BNS yra sakęs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Licencijavimo skyriaus viršininkas Julius Vaiškūnas.

Jis teigė, kad šiemet juntama, jog suaktyvėjo norintieji užregistruoti dujinius ginklus. 2011 metais 788 asmenys kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatą dėl leidimų dujiniams ginklams. 2012 metais tokių besikreipusiųjų buvo 741. Šiemet vien iki gegužės 15 dienos kreipėsi 578 asmenys, norėdami užregistruoti dujinius ginklus.

„Mūsų tikslas nenubausti paskui, o užregistruoti dabar. Mes turime lietuvišką ydą – viską darome paskutinę dieną. Nėra taip, kad žmonės nežino, kad reikia užregistruoti dujinius ginklus, tiesiog delsia“, – sakė J. Vaiškūnas.

Jis teigė, kad ir įmonės, turinčios šių ginklų, taip pat privalo užregistruoti savo reikmėms naudojamus ginklus. Policijos teigimu, įmonės neretai išduodavo ginklus sargams, vairuotojams ekspeditoriams.

„Negalima sakyti, kad šalyje daugėja ginklų – dalis žmonių ginklų atsisako dėl sveikatos, amžiaus, tačiau ateina naujų, jaunimo norinčių įsigyti ginklą. Pagyvėjimo nematome – yra ir atsisakančiųjų, yra ir įsigyjančiųjų“, – tvirtino J. Vaiškūnas.

Vilniaus apskrityje yra apie 14 tūkst. asmenų, turinčių kovinius ginklus. Didžioji dalis šių ginklų turėtojų yra medžiotojai.

Taip pat įteisinta per 2 tūkst. dujinių ir nedidelės galios šaunamųjų ginklų.

Iki kitų metų dujinių, taip pat nedidelės galios šaunamųjų ginklų neužregistravę asmenys bus traukiami atsakomybėn pagal Baudžiamojo kodekso 253 straipsnį.

Už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis asmuo gali būti baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Asmuo, pageidaujantis užregistruoti dujinius pistoletus (revolverius), senovinius ginklus bei jų kopijas, taip pat nedidelės galios (2,5 J - 7,5 J) šaunamuosius ginklus, kuriuos įgijo iki 2011 metų kovo 1 dienos ir gauti neterminuotą leidimą įsigyti laikyti (nešiotis) ginklus, Licencijavimo skyriui turi pateikti prašymą užregistruoti ginklą, sveikatos priežiūros įstaigos pažymą, kad asmuo neįrašytas į sveikatos priežiūros įstaigos įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos; sveikatos priežiūros įstaigos pažymą, kad asmuo nėra sveikatos priežiūros įstaigos priežiūroje dėl psichikos ligos ar sutrikimo; pareiškėjo tapatybę patvirtinantį dokumentą, taip pat patį ginklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Luka

Luka portretas
Gi parašykit žmoniškai. Aš kaip kvaiša sąžinigai viską padariau, pasirodo valstybė dar surado vieną būdą pasipinigauti-nulupo nuo manęs 80 lt. Šimtas metų tas šautuvėlis būtų stalčiuj pargulėjęs, gal niekad ir neprireiktų. Šokas buvo , kai kaina sužinojau, Tai kai rašot tokį straipsnį visą info ir sudėkit: 2 pažymos, registravimas, net tas "cirkinis " laminavimas kur bankui mokesčiai didesni nei laminavimas....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių