Užterštą tvenkinį gelbėjančiai Pakruojo savivaldybei – menka Vyriausybės parama

Didelio gaisro metu užterštą tvenkinį gelbėjančiai Pakruojo savivaldybei Vyriausybė skyrė per 5 tūkst. eurų, nors prašyta penkis kartus daugiau.

Pakruojo rajone esančiame Petraičių tvenkinyje vanduo buvo užterštas pernai rudenį per didelį gaisrą Radviliškio medienos granulių gamybos įmonėje „Gairelita“. Pakruojo rajono savivaldybė paprašė Vyriausybės prie vandens užterštumo Petraičių tvenkinyje ir kituose susijusiuose vandens telkiniuose likvidavimo prisidėti beveik 27 tūkst. eurų, tačiau iš Vyriausybės rezervo paskirta 5120 eurų. Pakruojo meras Saulius Gegieckas BNS anksčiau sakė, kad tokia suma nepadengs patirtų išlaidų.

„Pateikėme minimaliausią sumą (...). Labai liūdina toks požiūris į provincijos problemas arba iššauktas katastrofas, nuostolių skaičiavimas yra tikrai neadekvatus ir kelia labai rimtą pasipiktinimą“, – teigė meras.

Ministrų kabinetas pernai lapkritį iš Vyriausybės rezervo Radviliškio rajono savivaldybei gaisro padariniams likviduoti jau skyrė 533 tūkst. eurų. Su Pakruojo rajonu ši suma nebuvo pasidalinta, BNS sakė Radviliškio meras Antanas Čepononis. Anot jo, savivaldybė lėšas panaudojo kuro, vandens sąnaudoms padengti, keliams atstatyti.

„Jie (Pakruojo savivaldybė) mūsų pinigų ir neprašė“, – sakė A.Čepononis.

Anot Pakruojo mero, į Petraičių tvenkinį pateko ir gaisro gesinimo vanduo, ir Radviliškio kanalizacijos nuotekos.

„Užterštumas yra ne tik iš gaisro gesinimo, ten sukeliavo visas Radviliškio miesto fekalijos, nes valymo įrengimai dėl to gaisro gesinimo buvo visiškai sugadinti. Jis dabar jau mažiau kvepia nuotekomis ir nuodėguliais, bet dabar jis tuščias. Gamta gal išsivalo per 3–4 metus, tai apsivalys kažkiek pati, bet mes jums ten nei braidžioti, nei maudytis nepatartume, o įsivaizduokite – buvo didžiulis gražus žuvingas tvenkinys“, – pasakojo Pakruojo meras.

Savivaldybės skaičiavimu, tvenkinio valymas galėtų atsieiti 600 tūkst., įžuvinimas – apie18 tūkst. eurų.

„Jeigu net elementarių išlaidų nepadengiame, sunkiai įsivaizduojame ateitį“, – apgailestavo S.Gegieckas.

„Už tuos 5 tūkst. eurų mes net nesugalvojame, ką padaryti... padarysime kokių prevencinių priemonių“, – sakė jis.

Gaisras Radviliškyje granulių gamykloje kilo pernai spalio 5 dieną, jį ugniagesiai malšino 13 dienų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių