Vaiko kelionė į užsienį: ko privalo nepamiršti tėvai?

Laikinas nepilnamečių vaikų išvykimas į užsienį. Apie ką prieš kelionę būtinai turėtų pagalvoti jų tėvai, norėdami išvengti nepatogumų?

Advokatė Evelina Davidavičiūtė teigia, kad svarbu žinoti, ar vykstama į Šengeno erdvę, ar į jai nepriklausančias šalis. Jei vykstama ne į Šengeno erdvės valstybes, tokiu atveju tėvai turi pasirūpinti, ar nereikia vizos ar išankstinės registracijos, kaip, pavyzdžiui, vykstant į Jungtines Valstijas. Taip pat svarbu pasitikrinti, ar vaiko asmens dokumentas galioja, nes vaikų dokumentai galioja trumpiau nei suaugusiųjų.

Advokatė atkreipia dėmesį, kad, laikinai vykstant į užsienį su vienu iš tėvų, kito tėvo ar motinos sutikimo nereikia. Tiesa, jeigu išvykstama ilgam laikui, su kartu nekeliaujančiu tėvu ar motina susitarti yra privaloma. Jei susitarti nepavyksta, reikėtų kreiptis į teismą. Specialistės teigimu, jei nėra gaunamas sutikimas, tuomet tėvas, liekantis Lietuvoje, turi teisę kreiptis į vaikų teisių apsaugos tarnybą arba imtis dar rimtesnių priemonių.

„Jei nėra žinoma, į kurią valstybę vaikas vyksta, tėvas gali kreiptis net ir į policiją, kad būtų paskelbta paieška“, – sako E. Davidavičiūtė.

Advokatė taip pat pažymi, kad jei vaiko pavardė skiriasi nuo vieno iš tėvų, su kuriuo keliaujama, tuomet su savimi reikia turėti vaiko gimimo liudijimą.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitykite

Skaitykite  portretas
Tekstą p. Janina. Graikija , Sengeno zonoje , tad ir leidimas nėra reikalingas , kadangi sienų nėra, kas tikrins tą leidimą.

Janina

Janina portretas
Šiais metais vykstant į Graikiją močiutė buvo paėmusi 10 m anūkėlį,kurio pavardė kitokia,turėjo dokumentą su tėvo leidimu ir patvirtintu notoro(mama mirusi) ,tačiau nei išvykstant iš Lietuvos ,nei atgal niekas net nepareikalavo to dukumento ,tik reikėjo paso,nors pavardė visiškai skirtinga nuo vežančių senelių,buvo labai keista,taip galima išvežti visiškai svetimą vaikutį ir niekam nei motais,leidimo dokumentas taip ir išgulęjo rankinėje ,nes niekas nereikalavo,tai ar svetimas žmogus negali išvežti svetimą vaiką,? Kaip suprasti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių