Vaikų namai Biržų rajone kabo ant plauko, kur dėsis 23 vaikai?

Biržų rajone – vieninteliai vaikų globos namai „Vaiko užuovėja“, kurių steigėja Evangelikų reformatų bažnyčia.

Ji prašo savivaldybės skirti daugiau pinigų išlaikymui, tačiau rajono valdžia atsisako, nes įtaria, kad lėšos panaudojamos netinkamai. Nors perimti savo žinion šių namų taip pat kol kas nesirengia.

Vienintelius Biržų rajone esančius vaikų namus evangelikų reformatų bažnyčia išlaiko rėmėjų lėšomis, o savivaldybė už vieno vaiko globą moka 570 eurų. Tačiau vaikų globos namų vadovai sako, kad padaugėjus vaikų, suremontavus papildomas patalpas trečiai šeimynai, išaugus kitom išlaidom, pinigų nebeužtenka.

Vaikų namų direktorė Daiva Janonienė pasakojo, jog jau kreipėsi į savivaldybę su prašymu skirti vienam vaikui 730 eurų, lėšų trūksta ir darbuotojų atlyginimams, todėl grimstama į skolas. Steigėjai sako priversti už komunalinius patarnavimus mokėti iš rėmėjų pinigų, nors tai daryti turi savivaldybė.

Jeigu neduoda pinigų, tada perima vaikų namus, jeigu neperima, tuomet mes negalėsim vykdyti tos veiklos. Įstaigą uždarysim, o tada bus skandalas, vaikai liks be globos.

„Mes kreipėmės į užsienį ir bažnyčias, visus, kurie ateina. Kyla klausimai. Mes nebenorim dengti išlaidų, tai privalo daryti valstybė, kuri yra įsipareigojusi“, – sakė evangelikų reformatų parapijos klebonas Rimas Mikalauskas.

Rajono meras Valdemaras Valkiūnas yra pareiškęs, kad savivaldybės lėšos naudojamos neracionaliai, esą vaiko pinigai panaudoti skoloms apmokėti, darbuotojų atlyginimų priedams, netenkina ir direktorės darbas. Steigėjų paprašyta atlikti patikrinimą, tačiau savivaldybė to nepadarė, o dabar vėl pažerti priekaištai.

„Mes audituoti galime tik savivaldybės skirtas lėšas ir taip negali būti, kad lėšas duodame, o jos kaip į kiaurą kibirą“, – sakė Biržų rajono meras.

Reformatų evangelikų bažnyčios atstovai sako patys samdysiantys nepriklausomus auditorius, nes norintys įrodyti nešvaistę valstybės ir rėmėjų lėšų. Tačiau su tokiu finansavimu vaikų globos namų nebeišlaikysiantys.

„Jeigu neduoda pinigų, tada perima vaikų namus, jeigu neperima, tuomet mes negalėsim vykdyti tos veiklos. Įstaigą uždarysim, o tada bus skandalas, vaikai liks be globos“, – sakė klebonas R. Mikalauskas.

Rajono meras sako, ar perimti vaikų globos namus spręs taryba, sulaukusi audito išvadų. Nors rajone nėra nei globėjų, nei laisvų vietų dviejose šeimynose, vaiko teisių tarnyba tikina turėsianti, kur padėti dvidešimt tris vaikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
manau ,kad dėdulė nevertas ,kad šitiek vaikų būtu aukojama ,jų vaikystė ir ateitis _______nuo ko saugomas ladsberegis ,_____nuo gerų darbų pasekmių Lietuvai ,atimkit iš jo neteisėtą apsaugą, kuri Lietuvai kainuoja per metus, apie 300 000 eurų ,galėtu geriau Lietuvoje gyventi mūsų vaikai ir seneliai ,tegu eina į senelių namus ten gaus slaugių apsaugą už minimumą ,kaip ir visi ,,,,sėkmės ,kur norvegų milijonas , skirtas Lietuvai ,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių