Vaikų vasaros stovyklos: dėl ko dažniausiai skundžiasi tėvai?

  • Teksto dydis:

Artėjant vaikų vasaros poilsiui, daugelio tėvų galvos skausmas – į kokią stovyklą leisti atžalą. Vaiko teisių apsaugos specialistai perspėja, kad neužtenka išsirinkti stovyklą ir rasti pinigų už ją sumokėti. Reikia paruošti vaiką ne tik sudedant jo drabužius, bet ir paaiškinant kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Į ką atkreipti dėmesį kalbantis su organizatoriais, renkantis stovyklą pasakojama LNK reportaže.

Pastaraisiais metais auga nusiskundimų skaičius dėl netinkamo elgesio vaikų atžvilgiu stovyklose. Apie tai, dėl ko skundžiasi tėvai, kalbuosi su Valstybės vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktore Ilma Skuodiene.

– Kokie skundai dažniausiai pasitaiko?

– Skundai tikrai įvairūs. Vieni skundai yra apie tai, kad yra netinkamai organizuojama veikla, kad veikla neatitinka vaiko poreikių arba vertybių, galbūt turinys yra netinkamas. Taip pat, aišku, yra nusiskundimų dėl higienos normų, dėl maitinimo, dėl dienos užimtumo.

– Ar pasitaiko ir tokių skundų, kad stovyklose taikomos fizinės bausmės už netinkamą vaikų elgesį?

Visas LNK reportažas – vaizdo įrašas:

 

 

– Tikrai taip. Yra buvę atvejų, kai tokios bausmės taikomos per fizinį aktyvumą, t. y. liepiama daryti atsilenkimus, atsispaudimus ar kitus fizinius pratimus, kurie nebūtinai atitinka vaiko amžių, jo raidą ir gebėjimus tai atlikti.

– Kaip suprantu, tie tėvų skundai yra pagrįsti, o kas toliau daroma?

– Svarbu pasakyti, kad reaguojame į visus pranešimus dėl vaiko teisių pažeidimų, ar tai būtų dėl elgesio su vaiku namuose, ar tai būtų dėl elgesio ir smurto mokykloje, ar stovykloje. Visuomet vykstame, kalbamės, aiškinamės situaciją, išklausome vaiko nuomonę, kalbamės su tėvai, jeigu tai yra stovykla, kalbamės su stovyklos organizatoriais, ir, priklausomai nuo situacijos, informuojame ir kitas atitinkamas institucijas, jeigu tai yra būtina.

Yra nusiskundimų dėl higienos normų, dėl maitinimo, dėl dienos užimtumo.

– Į ką tėvai turėtų atkreipti dėmesį renkant stovyklą savo vaikui?

– Labai svarbu visų pirma atkreipti dėmesį į savo vaiką, į savo vaiko poreikius, jo raidą ir galimybes. Gali būti tokių atvejų, kad vaikas dar išvis nėra pasiruošęs atsiskirti nuo tėvų ir rūpintis savimi savarankiškai savaitę dvi ar dešimt dienų. Tad labai svarbu su vaiku kalbėtis, išklausyti jo nuomonę, išklausyti jo poreikius, lūkesčiu apie tai, ko jis norėtų. Gali būti, kad vaikas turi kažkokių baimių, gali būti, kad tėvai sugalvojo, kad jam reikia išmokti naują sporto šaką ar naują kalbą, bet tai visiškai neatitinka vaiko poreikių ir vaiko lūkesčių. Tai pirmiausia, svarbu susitarti su vaiku, kalbėtis, jį išgirsti, antra – būti labai atidiems renkantis stovyklą, t. y.: a) atkreipti dėmesį, kokia tema, koks užimtumas, koks turinys yra organizuojamas; b) kokia vieta, koks maitinimas, kokia higiena, taip pat labai svarbu ir stovyklos vadovai – žmonės, kurie bus atsakingi už jūsų vaiką 24 val. per parą visą stovyklos laikotarpį. Domėtis, koks jų išsilavinimas, kokia jų patirtis.

– Tėvai turi net tik pasistengti išrinkti gerą stovyklą, bet ir patys psichologiškai paruošti vaiką galimiems blogiems atvejams?

– Nebūtinai blogiems, bet taip, prevencinė priemonė yra supažindinti savo vaiką tiek su tuo, kas yra tinkamas elgesys, tiek kas yra netinkamas elgesys ir ką vaikas tuo atveju turėtų daryti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar

ar portretas
Ner žurnalistų kad tv lnk reportažai perspausdinami?

Ha

Ha portretas
Tevai skundziasi, kad stoviklose nera lytiskumo pamoku, o barosevicius su majauskiniais nesugeba vienu metu zaisti su keliais vaikais.

Arvys

Arvys portretas
Svarbu koncervapedai žaliais akiniais nelistu prie vaiku.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių