Vaistininkai nenori dirbti ilgiau

  • Teksto dydis:

Vaistinių darbuotojų atstovai prieštarauja užmojams naikinti trumpesnį darbo laiką šiems specialistams, taip pat sako, kad siūlymai dėl papildomų paslaugų vaistinėse gali būti įgyvendinti tik užtikrinus didesnį darbuotojų skaičių vaistinėse.

Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Žydrūnas Mineikis pabrėžia, kad vaistininkai ir dabar yra per daug apkrauti darbu, nors jiems numatyta 36 darbo valandų savaitė ir 35 dienos kasmetinių atostogų.

„Viskas susiveda į tai, kokiomis darbo sąlygomis farmacijos specialistas galės teikti tas papildomas paslaugas. Jeigu jis turės tam skirto laiko, jeigu jisai nebus spaudžiamas ir psichologiškai kažkokiais nurodymais, raštais, įpareigojimais, o galės jas teikti taip, kaip numato įstatymas, taip, kaip jisai mokėsi, tai mes tiktai už“, - per spaudos konferenciją ketvirtadienį teigė jis.

Anot Ž.Mineikio, šiuo metu dažnai dalyje vaistinių per pamainą dirba vienas specialistas, kuris neturi sąlygų papietauti ar pasiimti poilsio pertrauką. Jis taip pat apgailestavo, kad vaistininkai darbdavių verčiami siūlyti klientams ne tik jiems reikalingus produktus.

„Kaip jam būti nepriklausomu, jeigu kiekvienas jo prekės pardavimas yra stebimas ir mėnesio gale jis gauna savo darbdavių „rekomendacijas“ arba paklausimus, kodėl parduota vienos prekės mažiau arba daugiau, kodėl pasiūlytas tik vienoks vaistas arba kitoks, vienoks papildas arba kitoks, arba kodėl to nėra padaryta?“ - sakė Ž.Mineikis.

Anot jo, jei vaistininkams reikėtų teikti daugiau paslaugų, turėtų būti nustatytas ne tik ilgesnis laikas, kurį galima skirti vienam pacientui, bet ir, pavyzdžiui, galimybė konsultuoti pacientus atsisėdus.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dėstytoja Jurgita Daukšienė tvirtino, kad planuojant plėsti farmacinės rūpybos paslaugas, reikėtų numatyti didelių vaistinių plėtrą.

„Jeigu visuomenė nori tų išsamių nepriklausomų konsultacijų, dėmesio, tikslas yra ne smulkios vaistinės, kartais panašios į greito maisto restoranus, o į vaistinę, kur yra atskira patalpa konfidencialiai konsultacijai, kur vienu metu dirba du - trys specialistai“, - aiškino mokslininkė.

Lietuvos farmacijos sąjungos prezidentas Eduardas Tarasevičius savo ruožtu sakė, kad būtinosios farmacinės rūpybos teikimas kiekvienam pacientui gali ir turi būti įgyvendinamas, jei vaistinių savininkai įstatymu būtų įpareigoti sudaryti sąlygas vaistininkams jas teikti.

Papildomos farmacinės rūpybos paslaugos vaistinėse galėtų būti teikiamos nuo 2016 metų, BNS yra sakiusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė. Tarp tokių paslaugų - konsultacijos, skiepai, tyrimai.

Kaip skelbta žiniasklaidoje, panaikinti vaistinių darbuotojams palankias išimtis dėl darbo laiko siekia Vaistinių asociacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių