Valdžia atsisako sukritikuoto mokesčio

Valdančiosios koalicijos taryba linkusi pritarti Prezidentui, vetavusiam lengvųjų automobilių mokesčio įstatymą, bet nesutinka su jo veto dėl įmokų į pensijų fondus mažinimo įstatymo.

Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, dėl juridinių asmenų automobilių apmokestinimo linkstama neprieštarauti Prezidento pozicijai.

Seimo priimtame įstatyme numatoma, kad nuo 2009 m. sausio pradžios juridinių asmenų automobiliai vienus metus būtų apmokestinami 150 litų mėnesiniu mokesčiu. Tai leistų valstybės biudžetui kitąmet papildomai gauti apie 300 mln. litų pajamų. Prezidentas Valdas Adamkus vetavo šį įstatymą, nes mano, kad verslui reikia duoti bent tris mėnesius pasiruošti.

Tačiau premjeras teigė, kad koalicija nepritars valstybės vadovo veto pensijų reformos įstatymo pataisoms. Šis V.Adamkaus veto sukėlė teisinę koliziją.

"Sodros" biudžeto įstatyme, kurį Prezidentas pasirašė, numatyta, kad atskaitymai į privačius pensijų fondus sumažinami iki 3 proc. Pensijų sistemos reformos įstatymas, kurį valstybės vadovas vetavo, taip pat numato įmokas į privačius pensijų fondus mažinti nuo 5,5 proc. iki 3 proc.

"Dar diskutuosime ir frakcijose, ir su Prezidento atstovais, bet bendra nuomonė tokia, kad dėl "Sodros" biudžeto mes remsime Prezidento nuomonę, kurią jis išsakė pasirašydamas "Sodros" biudžeto įstatymą. (...) Tą teisinę problemą, matyt, spręsime siūlydami Seimui nepritarti prezidento veto dėl pensijų reformos įstatymo pataisų", – teigė Vyriausybės vadovas.

Finansų ministras Algirdas Šemeta teigia, kad Seimui pritarus Prezidento veto dėl įmokų į pensijų fondus tektų arba didinti "Sodros" įmokų tarifą, arba mažinti pensijas.

Anot jo, tiek "Sodros" tarifų didinimas, tiek ir pensijų mažinimas yra daug prastesnės alternatyvos nei "tas prastas" sprendimas nuo 5,5 proc. iki 3 proc. mažinti įmokas į pensijų fondus: "Tokia reali padėtis, toks yra gyvenimas."

A.Kubilius įsitikinęs, kad Seime koalicijos partneriai balsuos taip, kaip bus galutinai susitarta. Pasak premjero, koalicija turi galimybių dar kartą apsvarstyti šį klausimą iki Seimui susirenkant į neeilinę sesiją sausio 12 d.

"Koalicijoje atskiri nariai visada turi vienokių ar kitokių atskirų nuomonių, bet mes labai aiškiai įrodėme, kad koalicija turi pakankamai konsoliduotos politinės valios priimti reikalingus sprendimus", – tikino ministras pirmininkas.

Norint priimti Prezidento vetuotą įstatymą reikia ne mažiau kaip pusės – 71 iš 141 – Seimo narių balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Derėtų siūlyti laikiną įmokų sumažinimą - galbūt pora metų krizės išsivaikščiojimui būtų kaip tik tai, ko reikia. Investicinis gyvenimas krizės laike taip pat gerokai sujauktas, tad ir mažesnės įplaukos arba įgalins duobe pasinaudoti naudingai, arba tik sudegins įplaukas dėl susiklosčiusių išskirtinių aplinkybių. Įmokų dydžio aiškiai terminuotas moratoriumas neturėtų bloginti bendro numatytų procesų vertinimo.

Irena

Irena portretas
Idomu ,kas turi teise listi i mano kisene??tai galima likti ir be nagu.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių