„Valstiečio“ siūlymas: viešajame sektoriuje – ne mažiau kaip 5 proc. neįgaliųjų

Siekiant paskatinti neįgaliųjų užimtumą, siūloma nuo kitų metų liepos jų kuo daugiau įdarbinti viešojo sektoriaus organizacijose.

Seime registruota įstatymo pataisa, kad viešojo sektoriaus organizacijose, turinčiose daugiau kaip 50 darbuotojų, privalo dirbti ne mažiau kaip 5 proc. žmonių su negalia.

„Sodra“ kontroliuotų, kaip šios nuostatos laikomasi.

Tokią Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pataisą Seime registravo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys „valstietis“ Tomas Tomilinas.

„Atsiras prievolė visoms valdiškoms įstaigoms, įskaitant mokyklas ir t. t., tarp savo darbuotojų turėti ir keletą neįgaliųjų. Tai pakeis darbo rinkos situaciją ir paskatins viešąjį sektorių dalyvauti integruojant neįgaliuosius“, – BNS tvirtino pataisos autorius.

Jis pabrėžė, kad tokių darbo vietų išlaikymas valstybės nebus dotuojamas.

„Direktoriaus bus galvos skausmas, kaip tai įvykdyti“, – teigė T. Tomilinas.

„Jeigu turime tikslą integruoti 100 tūkst. neįgaliųjų į darbo rinką, tai turime ką nors dėl to daryti. Mūsų (valdančiųjų – BNS) instrumentai yra paprasti – viešasis sektorius, kur mes turime galimybę tam tikrą prievolę įvesti“, – pridūrė jis.

To paties komiteto atstovas socialdemokratas Algirdas Sysas BNS pataisą  pavadino lozungu.

„Lozungų galime į įstatymus nerašyti. Čia yra jautrus klausimas. Bet kuris neįgalusis norėtų turėti darbo vietą. (...) Žmonėms pasakyti, pažadėti ir paskui juos nuvilti yra blogai“, – BNS teigė jis.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys dviprasmiškai įvertino pataisą.

„Valstybė gali tokius dalykus sau leisti. Jeigu nori rodyti pavyzdį. Bet galvoti, kad valstybės tarnyba gali bet ką priimti, yra ydingas  dalykas. Valstybės tarnyboje žmonės turi būti su kvalifikacija“, – pareiškė jis. 

Parlamentaras įsitikinęs, kad „socialistinis procentų nurodymas“, kiek reikėtų įdarbinti neįgaliųjų, skatins „apėjimus“.

Tačiau R. J. Dagys sutiko, kad įdarbinant neįgaliuosius reikėtų sudaryti „pozityvų lauką ir skirti papildomų balų“. 

T. Tomilino duomenimis, dabar Lietuvoje yra 245 tūkst. neįgaliųjų, iš jų darbingo amžiaus – apie 163 tūkstančiai. Darbą turi apie 48,2 tūkst. žmonių su negalia, nedirba beveik 115 tūkst. darbingo amžiaus neįgaliųjų.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2017 metų pradžioje veikė 4357 viešojo sektoriaus organizacijos, 3463 iš kurių – savivaldybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne , nu tikrai :)))

ne , nu tikrai  :)))  portretas
konservatoriaus Kernagio siūlymas radio stotims groti 35 % lietuviško popso nėra anot konservatoriaus Dargio „socialistinis procentų nurodymas“, o įdarbinti 5 % neįgaliųjų jau kaip siūlo "valstietis" jau yra "socialistinis procentų nurodymas " ? Dvigubi standartai kaip konservatoriška :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių