Varėnos rajono ūkininkų ganyklose siautėja vilkai

Ūkininkų ganyklose ir toliau siautėja vilkai. Per šią savaitę Varėnos rajone vilkai išpjovė 11 gyvulių, ūkininkai tūkstančiais eurų skaičiuoja padarytus nuostolius. Varėnos savivaldybė Aplinkos ministerijos prašo nelaukiant medžioklės sezono leisti medžioti vilkus.

Į ūkininkės Mildos Šumskienės galvijų ganyklas pernai įsisukę vilkai papjovė 22 avis ir ožkas, šįryt ganykloje rasti 4 negyvi naminiai gyvūnai. Nuostoliai siekia 400 eurų ir daugiau.

„Vakar vakare, jau paguldžius vaikus, aš išgirdau ožkytę labai garsiai skaudžiai rėkiančią, išbėgau į lauką jau su oriniu šautuvu. Paleidome keletą tokių garsinių šūvių ir išgirdome tik didelį triukšmą, apėjus su prožektoriumi, apžiūrėjus bandą, jau mačiau yra sužeistų ir negyvų“, – pasakoja Varėnos rajono ūkininkė M. Šumskienė.

Vilkai nepabijojo nei elektros užtvaro, nei naktį šviečiančių prožektorių. Varėnos rajone per mėnesį užfiksuota 17 vilkų antpuolių, jie papjovė apie 70 gyvulių.

Ūkininkai tikisi, kad Varėnos rajono savivaldybė kompensuos žalą – prašymų pateikta beveik 8 tūkstančiams eurų. Pernai Lietuvoje vilkai papjovė daugiau nei 1000 gyvulių, ūkininkams išmokėta 113 tūkst. eurų kompensacijų.

„Mūsų komisija priėmė tokį sprendimą, kad vadovautis būtent tik pagal gyvąjį svorį kainomis“, – sako Varėnos r. savivaldybės Ekonomikos ir žemės ūkio sk. vedėjo pavaduotoja Alė Baniūnienė. Pasak jos, ūkininkai gali tikėti nuo 50 iki 80 eurų žalos atlyginimo.

Specialistai pataria gyvulius saugoti veiksmingesnėmis priemonėmis. Bet vilkai gudrūs, sako žvėrynėlio šeimininkas Bronius Jurgelevičius, voljere globojantis 4 vilkus. Pasak jo, pilkiesiems vilkams beveik dviejų metrų tvora ir garsiniai signalai – ne kliūtis.

Lietuvoje gyvena beveik 300 vilkų, sumedžioti jų šiemet leista 60, nes pilkieji vilkai – saugoma rūšis. Medžioklė leidžiama nuo spalio pirmosios. Pasak medžiotojų, vilkų populiaciją mažinti būtina, nors sugauti vilką pelkėtuose šio krašto miškuose – sunku.

„Mes turime nepravažiuojamus miškus, niekas neatvažiuoja medžioti. O kai išvažiuojame medžioti, jau visoje Lietuvoje tie limitai būna viršyti. Jau mes neturime teisės jų šaudyti, jau gausis brakonieriavimas“, – sako medžiotojas, žvėrynėlio šeimininkas B. Jurgelevičius.

Varėnos rajono savivaldybė Aplinkos ministerijos prašo iki medžioklės pradžios papildomai leisti sumedžioti du vilkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saugi Avis

Saugi Avis portretas
Nuo vilko saugo ne bet kokia tvora ir ne bet koks šuo. Jei naudojamas elektrinis aptvaras, tai jis turėtų būti 5 juostų, ne mažiau 1,2 metro aukščio ir visada pajungtas. Šuo turėtų būti specialios veislės ir tinkamai išdresuotas. Yra ir kitų priemonių, apie kurias galite sužinoti SaugiAvis svetainėje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių