A. Veryga: alkoholikų vaikai patys dažniau tampa alkoholikais

Geriantis žmogus problemų sukuria mažiausiai keturiems–penkiems šalia gyvenantiems asmenims, o ypač nukenčia piktnaudžiaujančiųjų alkoholiu vaikai – ir ne tik socialinės rizikos šeimose, kaip įprasta manyti, sako sveikatos reikalų ministras Aurelijus Veryga.

„Šitie vaikai dažnai vadinami nematomais vaikais, nes mes dažnai galvojame, kad su problemomis susiduria tik asocialių tėvų vaikai, bet tai labai toli nuo tiesos. Kiekvienas vaikas, kuris auga šeimoje, turinčioje priklausomą asmenį, susiduria su pačiomis įvairiausiomis problemomis – pirmiausia jis suauga per anksti, turi pradėti rūpintis suaugusiais žmonėmis, praranda vaikystę, neišmoksta elgesio modelių, kurie leistų normaliai funkcionuoti visuomenėje“, – per spaudos konferenciją Seime pirmadienį sakė A.Veryga.

Labai retai pagalvojame apie tai, kad aplink mus yra vaikai, kurie stebi, mato, mokosi. Teigiama, kad vienas geriantis žmogus sukelia problemų papildomai mažiausiai keturiems–penkiems aplinkui gyvenantiems žmonėms.

Pasak ministro, pagal įvairiausius tyrimus, Lietuvoje problemiškai alkoholį vartojančių suaugusių vyrų yra apie 48 proc., moterų – apie 16 procentų.

„Ir kai ir tėtis, ir mama turi problemų, vaikas neturi į ką atsiremti. Tai išvirsta į situaciją, kai vaikai patys tampa probleminiais vartotojais, patys anksčiau ima vartoti, patys dažniau tampa alkoholikais, ir mes savotiškai uždarome ydingą ratą“, – alkoholikų vaikų savaitei skirtoje konferencijoje sakė A.Veryga.

Ministro teigimu, išskirtinis dėmesys į alkoholizmo sukeliamas problemas šiemet bus skiriamas paskirstant iš alkoholio akcizo mokesčio finansuojamo Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšas. Šis fondas remia prevencinius, socialinės reklamos projektus alkoholio vartojimo bei savižudybių prevencijos, sveikos gyvensenos ir jos kultūros formavimo srityse.

„Kaip tik dėliojami sveikatingumo fondo prioritetai, ir viena iš sričių, kuriai bus skiriamas didžiausias dėmesys greta savižudybių, ir bus alkoholio vartojimo problemų sprendimas. Šios problemos turi atsidurti tarp prioritetinių, tam tikrai bus skiriamas didelis dėmesys – ir socialinei reklamai, ir prevencinėms programoms, nes Lietuva pirmiausia turi pradėti kalbėti apie šią problemą, ją įvardyti ir suprasti“, – kalbėjo A.Veryga.

„Paradoksalu, kai mes kaip visuomenė spręsdami alkoholio vartojimo problemas į viską žiūrime per asmeninė prizmę – tai yra mano pasirinkimo laisvė, aš suaugęs žmogus, aš pats sprendžiu, ir labai retai pagalvojame apie tai, kad aplink mus yra vaikai, kurie stebi, mato, mokosi. Teigiama, kad vienas geriantis žmogus sukelia problemų papildomai mažiausiai keturiems–penkiems aplinkui gyvenantiems žmonėms“, – kalbėjo ministras.

Paramos vaikams centro psichologė Erna Petkutė pabrėžė, kad vaikams, kenčiantiems gyvenant su alkoholiu piktnaudžiaujančiais tėvais, ypač sunku padėti, nes jie slepia šeimos problemas.

„Su alkoholizmu susiduriančiose šeimose vaikams rasti pagalbą labai sudėtinga, nes jie turi įveikti didžiulę baimę apie tai pasisakyti. Mūsų visuomenėje stigmatizacija sergant bet kokia liga ar turint sutrikimą labai didelė“, – sakė psichologė.

„Mes viešai teigiame, kad nepritariame alkoholio vartojimui ir dideliems alkoholio vartojimo kiekiams, o kita alkoholio kultūra labai išplitusi ir labai akivaizdi. Čia visi kalbėjusieji pabrėžė, kad vaikai mokosi ne iš žodžių, o iš veiksmų, o šita dviguba moralė labai kenkia visiems augantiems žmonėms, nes vaikai pradeda suprati, kad kas yra sakoma, ir kas daroma – du skirtingi dalykai, ir nustoja pasitikėti suaugusiais“, – kalbėjo E.Petkutė.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė per spaudos konferenciją teigė, kad nėra priemonių, kurios vienu mostu išspręstų alkoholizmo problemą, tačiau pasaulinė praktika rodo, kad labiausiai atsiperka investicijos į prevenciją.

„Panacėjos nėra, vieno vaisto nėra, bet pasaulis ir mokslininkai seniai pasakė vieną tiesą: jei tu investuoji vieną dolerį į prevenciją, orientuotą į tikslinę grupę – tėvus, tu ateityje sutaupai beveik dešimt dolerių“, – sakė I.Juozapavičienė.

Nevyriausybinė organizacija „Mentor Lietuva“ tarptautinės alkoholikų vaikų savaitės minėjimą inicijuoja vasario 10–16 dienomis, siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria alkoholį vartojančių tėvų šeimose augantys ir jau suaugę vaikai. Visuomenė skatinama prisidėti prie žinios apie šią paslėptą problemą skleidimo ir informuojama, kaip galima padėti girtaujančiose šeimose gyvenantiems vaikams.

Pagrindinė žinia, kurią siekiama paskleisti – kad alkoholio problemos šeimoje dažniausiai būna paslėptos nuo išorinio pasaulio, tai palieka vaikus izoliuotus ir vienišus, o kalbant apie šią problemą suteikiama galimybė vaikams ieškoti pagalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manjana

manjana portretas
šaunuolis "sutinku", kaip pirštu į akį. Na, pasakysiu, kad nebūtinai tėvai turi būt alkoholikais: mano abu--ne pijokai, o aš--alkoholikas (laikinai negeriantis).Kartais šita liga peršoka vieną kartą(mano diedukas buvo pijokas),be to nereikia atmest ir asmeninio suinteresuotumo...o žiūrint iš ministro pozicijų iš ties vertas dėmesio vieno komentatoriaus(ės) klausimas:" kuo tampa kėgėbistų anūkai?" Kaip supratot--tai retorinis klausimas...

gailestis

gailestis portretas
visai zmogus nusoko nuo stogu nejau niekas nemato kad jis ne savo kedej sedi nieko nedirba tik peizeja apie gerima o ne sveikatos paslaugu gerinima ir vaistu pigima

Anonimas

Anonimas portretas
na visi komentatoriai jau tiek ,,,,prisere,,, psichiatra Veryga ,kad dabar baisu darosi ,kad jis netaptu alhogoliku is nevilties ,o jo vaikuciai atitinkamai alhogoliko vaikais
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių