A. Verygos inicijuotas reidas ligoninėje: kokį maistą rado?

  • Teksto dydis:

Šiandien Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ekspertai apsilankė Respublikinėje Vilniaus universiteto ligoninėje, kur tikrino bei vertino maisto kokybę. 

Ekspertų teigimu, nors pietų metu pritrūko daržovių, tačiau maisto kokybė yra teigiama, jis pacientus pasiekia šiltas. Taip pat buvo apklausta ir keliasdešimt skirtinguose skyriuose gydomų pacientų, kurie maitinimą ligoninėje taip pat vertino teigiamai.

Tikrintojai pastebėjo, kad maistas buvo tinkamos temperatūros, būdingos patiekalui išvaizdos, gaminimo patalpos ganėtinai švarios, paviršiai lengvai valomi.

SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo Almanto Kranausko teigimu, atlikti patikrinimus ligoninėse nuspręsta reaguojant į dažnai pasitaikančius skundus viešojoje erdvėje. Taip pat ministerija rengia naują maitinimo tvarką ligoninėms. Šiuo metu galiojančiuose reikalavimuose buvo numatyta 30 dietų, privaloma laikytis tam tikrų energijos ir maisto medžiagų normų.

„Viešumas yra vienas geriausių vaistų sprendžiant bet kokias problemas, todėl tikime, kad vien tai, jog pradedame tokią akciją, ir žinojimas, jog mobili ekspertų komanda gali bet kada užsukti į bet kurią ligoninę ir įvertinti maistą, jau duos teigiamų rezultatų”, – kalbėjo sveikatos ministras Aurelijus Veryga.

A.Veryga pabrėžia, kad šios akcijos tikslas – ne bausti, o viešinti problemas bei patarti ir padėti gydymo įstaigoms jas spręsti.

„VMVT specialistai yra pasirengę bendradarbiauti  ir aktyviai įsitraukti į visas iniciatyvas, kurios leistų užtikrinti, kad ligonių maitinimo kokybė gerėtų, taptų patrauklesne tiek maistingumo, tiek ir estetine prasme. Maisto ruošimo sauga ir tvarka maisto ruošimo skyriuose – dažniausiai yra gera, tad visuomenė jau seniai tikisi ne vien saugaus maisto, tačiau ir sveikatai palankesnio, įvairesnio ir patraukliau patiekto, jų poreikius ir įpročius labiau atitinkančio maitinimo visose valstybinėse įstaigose, ar tai būtų mokykla, vaikų darželis, ar sveikatos priežiūros įstaiga“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

Akcijos metu ministerija kviečiame ligoninių personalą, pacientus ir jų artimuosius būti pilietiškais ir pranešti apie pastebėtas negeroves ir ligoninių maisto trūkumus. Žmonės raginami siųsti maisto nuotraukas kartu su trumpais aprašymais, kuriuose būtų nurodyta, kurioje ligoninėje ir kuriuo metu buvo pateiktas kadre užfiksuotas maistas el. pašto adresu ligoninesmaistas@sam.lt. Žmonių atsiųstos nuotraukos bei aprašymai bus talpinami SAM Facebook paskyroje.

Akcijos metu atsitiktine tvarka iš anksto nepranešusios apie numatomą vizitą mobilios ekspertų komandos aplankys daugelį šalies gydymo įstaigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na žinote ,

na žinote ,  portretas
prigyvenome , kad "draskome akis" ministrui dar ir už maistą :) nuo kada ministras turi 'rūpinti' maistu ligoninėse ? O ką veikia ligoninių vadai ir visokių pareigybių moterytės ? Ar tai ne jų darbo sritis už kurią dar ir atlygį gauna ? Tai jei jau viskuo rūpinasi tik ministras , tai gal tuos, negydančius , o tik administruojančius darbuotojus, išpašolvoniname ? Lieka už viską atsakingas Veryga ir gydytojai su slaugytojomis ? :)

birute

birute portretas
Man npatinka,kad pirmiausia paskelbia,kad tikrins,o po to visos ligonines tiesiog laukia ,kada ateis tikrinti,man primena sovietu laikus,kada "atvaziuosrevizija"???

arutis

arutis portretas
Turėtų būti pasirinktinis meniu - ne visi vienodai maitinasi, aš noriu svorio numesti - maitinuosi pigiau, kam reikia - geresnis maitinimas... Atitinkamai ir sumokama iš kiekvieno PSD įmokų...
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių