Vietoj auksinės pasakos – šiukšlių sezono įkarštis

Rojaus žemėje ir kitokiais mitais apipintų salų, į kurias nuvykti svajoja dažnas lietuvis, realybė gali šokiruoti. Kelionių agentai savo klientams dažniausiai pasako tik gražius dalykus, nutylėdami akis badančias problemas.

Kodėl niekas nesimaudo?

Atostogų kryptis į Indonezijai priklausančias salas ir ypač – Balį pastaruosius keletą metų tarp lietuvių tapo itin populiari.

Į šią išskirtinės gamtos, kultūros ir turtingo dvasinio gyvenimo vietą kasmet atvyksta keli milijonai turistų iš Europos, Amerikos, didžioji dalis – iš Australijos.

Interneto socialiniuose tinkluose keliautojų publikuojamos nuotraukos gniaužia kvapą – dangaus žydrumo vanduo, smėlio paplūdimiai, įspūdingos šventyklos.

Tačiau ar tikrai Balyje viskas yra taip nuostabu?

Čia pabuvę žmonės pasidalijo vaizdais, nė kiek neprimenančiais fotografijų iš reklaminių bukletų.

Keliautojai Kamilė Jokšaitė ir Tautvydas Šlevas lankėsi sostinėje Denpasare, viename didžiausių salos miestų.

Balį pirmą kartą išvydusi lietuvių pora iš pradžių stebėjosi, kodėl karštą dieną vandenyje nėra  besimaudančiųjų.

Nė kelių neapsėmus, kaip reikiant supykino.

"Dešimtys darbuotojų grėbė ir nešė krūvas šiukšlių. Tolygus jų sluoksnis buvo pasklidęs palei visą pakrantę. Mąstėme, koks pašėlęs vakarėlis turėjo įvykti, kad po jo susikaupė tiek atliekų. Pasirodo, jokio vakarėlio nebuvo. Daiktus palikome saugoti kelioms poilsiautojoms ir susiruošėme maudytis. Nė kelių neapsėmus, kaip reikiant supykino. Kiekviename kvadratiniame metre plaukiojo bent vienas plastikinis maišelis, vystyklas ar butelis. Aplink kojas, it medūzos, vyniojosi įvairios atliekos. Laikraščiai, skardinės, vystyklai ir visa kita bjaurastis nuolat buvo išplaunama Indijos vandenyno bangų į krantą, o naktį, kilus potvyniui, turbūt ir vėl pasiglemžiama. Tai viena svarbiausių priežasčių, kodėl į Balį grįžti netraukia", – savo kelionių bloge "Invisusmundi.lt" rašė lietuviai.

Kontrastų sala

Kamilė ir Tautvydas iš Balio parsivežė ne pačius geriausius įspūdžius. Tačiau neigiamai vertinti visos salos neskubėjo, esą galbūt kitose kurorto vietose situacija yra geresnė.

"Balio sala yra didelė, ir tos didžiosios dalies mes neapkeliavome. Net neabejoju, kad yra ir labai gražių, kvapą gniaužiančių vietų. Mes ten praleidome vos kelias dienas, Balis buvo tik tarpinė kelionės į Australiją stotelė", – pasakojo K.Jokšaitė.

Į Balį be paliovos plūstantys turistai saloje palieka ne tik savo pinigus, bet ir tonas šiukšlių, su kuriomis vietos gyventojai tiesiog nebepajėgia tvarkytis.

Įtempčiausi gruodžio–kovo mėnesiai saloje dar vadinami "šiukšlių sezonu", kai į paplūdimį naktimis išplaunama tūkstančiai tonų plastiko.

Susitelkę viešbučių darbuotojai ir savanoriai kasryt pluša, bandydami sugrūsti atliekas į maišus, kol į paplūdimį nesugužėjo poilsiautojai.

Tačiau situacija kiekvienais metais blogėja.

Banginyje – kilogramai plastiko

Indonezija yra viena daugiausia plastikinių atliekų paliekančių pasaulio valstybių ir pagrindinė vandenynų teršėja.

Britų nardytojo užfiksuoti kadrai šalia Balio salos dar kartą patvirtino šią liūdną tiesą.

Richas Horneris nufilmavo, kaip atrodo vandenynas tarp Nusa Penida ir Balio salų.

Savo socialinio tinklo "Facebook" paskyroje jis vardijo, esą vandenyno srovės atnešė ne tik medūzų, planktono, lapų, šakų, bet ir plastiko: plastikinių maišelių, butelių, puodelių.

Vaizdo įraše matyti, kaip R.Horneris plaukioja tarp šiukšlių, kurių – kur kas daugiau nei žuvų ar kitų gyvių. Atliekos vandenyno paviršiuje netgi primena šiukšlių lubas.

Pasaulį taip pat sukrėtė žinia praėjusių metų lapkritį, kai rytų Indonezijoje į krantą išmesto nugaišusio banginio skrandyje buvo rastas didelis kiekis plastikinių atliekų – puodelių ir net paplūdimio šlepečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tadas

Tadas portretas
Nezinau, man tai Balis ir aplinkines salos buvo viena geriausiu patirciu ever. Bet kai paskaitai tokius straipsnius, tai susidaro ispudis, kad zmones vaziuoja nieko nesidomedami, nieko nesigilindami arba susidaro ispudi tik is internete rastu paveiksliuku.

Buvusi

Buvusi portretas
Patys baliečiai yra tinginiai,nes vyrai sėdi kompanijomis ir žaidžia kortomia nors aplink šiukšlės ,o moterys vaikšto su padėklais, ant kurių aukos dievams su smilkalais.Beja ,pas juos daugumoj niekas nedirba ir nemoka jokių mokesčių,todėl niekas neatsakingas už tvarką gatvėse.Pensijas gauna tik mokytojai,policininkai ir gaisrininkai.Gatvėse avarijų beveik nebūna ,nors jos sausąkimšos.Vietiniai gyventojai namuose elektros neturi,todėl ir šaldytuvų juose nėra.Gyvena nerūpestingai ir be jokio streso,todėl jie nežino kas yra onkologinės ligos .Pas juos beveik nėra žmonių ,turinčių problemų su alkoholiu, nes būnant Balyje dvi sav. neteko matyti nei vieno girto ar apsvaigusio žmogaus.Jeigu dar kartą vykčiau į šią salą,tai nesinaudočiau mūsų agentūrų paslaugomis (pinigų išmetimas ir gaila laiko jų siūlomoms nelankytinoms vietoms) Teko vykti su Makaliaus organizuota grupe.Labai nusivyliau.Nuvykus patiems, galima pasinaudoti jų vietinių agentūrų teikiamomis ekskursijomis.Tikrai nesigailėsit.

Kaskart

Kaskart portretas
Gryzus iš egzotinės kelionės, dar kelias dienas džiaugiuosi mūsų Lietuvėles švara... Ir tuo pikciau daros, kai kur pamiškėje pamatau suversta buitinį šlamšta. Brangi Kim ir saugokime tai ką turim- švarią gamtą, nes labai daug šalių tai jau išniekino... O dėl Balio- isgirtieji Denbasaras, Kuta- skęsta ne tik šiukšlese, transporto kamsciuose, bet, atostogaujant šiaurinėje Balio pusėje, vis dar gali džiaugtis švariu vandenynų, neliestomis džiunglėmis... Tereikia tik susirinkti info kur vykti , ir atostogos bus nuostabios
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių