Viliotinis - už pinigus

Studijos

Viliotinis - už pinigus

Artėjant brandos egzaminams, padaugėjo vilionių studijuoti mūsų šalyje veikiančiuose nelegaliuose užsienio aukštųjų mokyklų padaliniuose.

Dažnai minimi Jungtinės Karalystės atvirojo universiteto Maskvos filialas LINK, Maskvos valstybinis industrinis universitetas, Maskvos naujasis teisės institutas, Lenkijos Balstogės universitetas kviečia studijuoti ir Lietuvos jaunuomenę. Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija jau perspėjo, kad šios įstaigos neturi leidimo vykdyti studijas mūsų šalyje.

p>Už studijas tokiuose aukštųjų mokyklų padaliniuose, įsikūrusiuose Lietuvoje, reikia mokėti. Specialistai nelegalių aukštųjų mokyklų plėtrą vertina kaip modernią ir agresyvią verslo rūšį, paplitusią ne vien Lietuvoje, bet ir užsienyje. Su šiuo reiškiniu susidūrė ne vienas Lietuvos gyventojas, elektroniniu paštu gavęs pasiūlymą studijuoti labai gerame, bet neakredituotame užsienio universitete.

Kaip susigaudyti abiturientui, ar legali institucija, atstovaujanti užsienio aukštąjai mokyklai Lietuvoje? Mokslo ir studijų departamento Studijų skyriaus vedėja Daina Lukošiūnienė „Klaipėdai“ sakė, jog žmonės, abejojantys dėl institucijos siūlomų studijų teisėtumo, turėtų pasiteirauti, kur studijos vyks - užsienyje ar Lietuvoje. Būna taip, kad užsienyje veikiantis universitetas yra garsus, pripažintas, tačiau jam atstovaujanti įstaiga, įsikūrusi Lietuvoje, neužtikrina būtinos studijų kokybės. Jei sužinoma, kad nereikės važiuoti į užsienį, nes visos studijos vyksta Lietuvoje, tuomet būtina pasiteirauti, ar studentų priėmimą skelbianti institucija turi Švietimo ir mokslo ministerijos išduotą leidimą.

Tokio leidimo kol kas neturi Vilniuje, Visagine bei Klaipėdoje veikiantys studijų centrai, atstovaujantys Maskvos valstybiniam industriniam universitetui. Uostamiestyje įsikūrusiam padaliniui vadovaujantis žinomas mokytojas, Klaipėdos savivaldybės tarybos narys Andrejus Fominas teigė, jog būtini veiklos įteisinimui dokumentai atiduoti Studijų kokybės vertinimo centrui. Pedagogas teigė neprarandąs vilties, kad jų veikla pagaliau bus legalizuota - taip, kaip įvyko su Latvijoje įsikūrusio Baltijos rusų instituto padaliniu Klaipėdoje. Ne vienerius metus jis buvo laikomas nelegaliu. Tačiau pernai Švietimo ir mokslo ministerija leido organizuoti studijas pagal Baltijos rusų instituto studijų programas bei išduoti šios aukštosios mokyklos diplomus švietimo įstaigai Baltijos humanitariniam centrui, veikiančiam Vilniuje ir Klaipėdoje.

2004-2005 mokslo metams studentų priėmimą Lietuvoje teisėtai skelbia 49 valstybiniai ir nevalstybiniai universitetai bei kolegijos. Tarp jų - šios uostamiestyje veikiančios aukštosios mokyklos: Klaipėdos universitetas, Lietuvos krikščioniškojo fondo aukštoji mokykla, Klaipėdos kolegija, Klaipėdos verslo ir technologijų kolegija, Lietuvos jūreivystės kolegija, Klaipėdos socialinių mokslų kolegija, Klaipėdos verslo kolegija, Vakarų Lietuvos verslo kolegija, taip pat švietimo įstaiga Baltijos humanitarinis centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių