Vilniuje aptarta Baltarusijos ateitis

Vilniuje susirinkę Rytų Europos valstybių politikai diskutavo apie galimybę sumažinti Rusijos įtaką Baltarusijai ir sugrąžinti ją į Europą.

Politikai, tarp kurių yra buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis, taip pat buvę Vengrijos, Ukrainos, Lietuvos užsienio reikalų ministrai Janosas Martonyi, Borisas Tarasiukas ir Antanas Valionis, aptarė naujas iniciatyvas, kurios padėtų skatinti Europos šalių ir Baltarusijos dialogą.

Pasak buvusio Vengrijos diplomatijos vadovo J.Martonyi, šiuo metu autoritarinis Aleksandro Lukašenkos režimas dėl įvairių ekonominių ir politinių priežasčių atsidūrė ties pasirinkimo riba.
Politiko teigimu, blogėjanti ekonominė Baltarusijos situacija reikalauja ieškoti užsienio paramos, nes, priešingu atveju, kiltų pavojus režimo stabilumui. Šiais paramos šaltiniais gali tapti arba Rusija, arba Europa. Dėl to, J.Martonyi nuomone, atsiranda niša Baltarusijos ir Europos Sąjungos (ES) dialogui.
Pasak jo, Rytų Europos valstybės yra puikus sėkmingos demokratizacijos pavyzdys, todėl ši patirtis gali būti suvienyta į neformalų darinį, kuriame naujųjų demokratijų politikos vilkai generuotų idėjas ir rekomendacijas, kaip Europa turi bendradarbiauti su paskutiniu žemyno diktatoriumi vadinamu A.Lukašenka.
Anot buvusio vengrų ministro, Vilniuje savatgalį vyko pirmasis iniciatyvinės grupės susitikimas, tačiau jau kitų metų pavasarį tikimasi suformuoluoti pirmąsias rekomendacijas, kurios bus teikiamos įvairioms Europos valstybes vienijančioms organizacijoms bei institucijoms.

BNS inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių