Prisiekė naujas kariuomenės vadas

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniuje, Katedros aikštėje, įvyko iškilminga Lietuvos kariuomenės vado inauguracijos ceremonija.

Naujai paskirtas kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas pakeitė kadenciją baigusį generolą leitenantą Arvydą Pocių.

Tarnybą Lietuvos kariuomenėje baigiantis A.Pocius, atiduodamas pagarbą būriams, atsisveikino su kariais. Jis Lietuvos kariuomenei vadovavo nuo 2009 metų.

Ceremonijos metu prezidentė ir vyriausioji ginkluotųjų pajėgų vadė Dalia Grybauskaitė iškilmingai prisaikdino generolą majorą J.V.Žuką ir perdavė jam kariuomenės vado valdžios regalijas – kariuomenės vado ženklą, skeptrą bei kariuomenės vėliavą.

Prezidentė pažymėjo, kad Lietuvos kariuomenė naujajam kariuomenės vadui J. V. Žukui patikima sudėtingu metu.

„Visai netoli Lietuvos pažeidžiamos valstybių sienos, kurstomi karo veiksmai ir žūsta nekalti žmonės, o grobikiškus tikslus bandoma paversti propagandine tiesa. Šiuo įtemptu metu turime būti ypač susitelkę ir pasiryžę ginti tai, kas priklausė mūsų protėviams, priklauso mums ir priklausys mūsų vaikams – Lietuvos žemę ir laisvę", – sakė prezidentė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad naujojo Lietuvos kariuomenės vado laukia svarbūs darbai: savarankiškos ir kolektyvinės gynybos pajėgumų didinimas, oro erdvės apsauga, kariuomenės sukomplektavimas, rezervo rengimas ir savanoriškų pajėgų stiprinimas.

Kaip teigė prezidentė, Lietuva jau 10 metų yra lygiavertė NATO Aljanso narė, o narystė šioje organizacijoje yra stiprus šalies gynybos ramstis. Todėl vienas didžiausių uždavinių Lietuvos kariuomenei – ir toliau vykdyti kilnią kario misiją, sėkmingai ginti šalį ir užtikrinti jos žmonių saugumą. Pasak šalies vadovės, neseniai priimtas sprendimas padidinti Lietuvos kariuomenės finansavimą leis Lietuvos kariams dar sėkmingiau vykdyti šias užduotis.

Prieš prasidedant šiai ceremonijai, kariuomenės dalinių ir padalinių būriai su vėliavų grupėmis žygiavo iš aikštės prie Krašto apsaugos ministerijos į Katedros aikštę.

52 metų J.V.Žukas pastaruoju metu dirbo kariniu atstovu Lietuvos nuolatinėje atstovybėje prie Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos ir Europos Sąjungos.

J.V.Žukas 1991 metais baigė Vilniaus universiteto Istorijos fakultetą, tarnybą krašto apsaugoje jis pradėjo 1990 metais Krašto apsaugos departamento Antrojo skyriaus inspektoriumi, vėliau dirbo Lauko kariuomenės brigados Kauno motodesantinio bataliono vadu, Motorizuotos pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas" vadu, Lietuvos gynybos atašė Vokietijoje, Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos vadu.

2007-2012 metais J.V.Žukas buvo Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas. Jis yra mokęsis Bundesvero vadovavimo akademijoje ir NATO gynybos koledže.

Pagal Konstituciją kariuomenės vadą penkeriems metams skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

J.V.Žukas bus penktasis Lietuvos kariuomenės vadas. Šias pareigas be A.Pociaus yra ėję Valdas Tutkus, Jonas Algirdas Kronkaitis, Jonas Andriškevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių