VSD ragina interneto vartotojus ir žiniasklaidą nepasiduoti provokacijoms

  • Teksto dydis:

Valstybės saugumo departamentas (VSD) ragina interneto vartotojus ir žiniasklaidą „blaiviai ir pragmatiškai vertinti įvairias provokacijas ir joms nepasiduoti“. Viena tokių provokacijų VSD vadina ir interntete pasirodžiusius raginimus pasirašyti po peticija dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos.

Kaip teigiama trečiadienį išplatintame VSD pranešime, peticija dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos yra paskelbta Niujorke registruotame interneto portale „avaaz.org“.

„Jame anoniminiai vartotojai kuria įvairiausio – kartais net ir absurdiško turinio – peticijas. Tame tinklalapyje jau ir anksčiau buvo keltos provokatyvaus pobūdžio iniciatyvos, tačiau minėta svetainė yra beveik nežinoma, todėl jos nepasiekė jokio tikslo. Šį kartą peticiją dėl Klaipėdos internete „surado“ ir paviešino Rusijos interesus Lietuvoje propaguojantys veikėjai“, - informavo VSD.

„Akivaizdu, kad anoniminiai peticijų kūrėjai siekia išprovokuoti viešas diskusijas politiškai jautriais klausimais ir vėliau jas eskaluoti tam tikra (šiuo atveju priešiška Lietuvai) linkme. Valstybės saugumo departamentas ragina interneto vartotojus ir žiniasklaidą blaiviai ir pragmatiškai vertinti tokias iniciatyvas ir nepasiduoti provokacijoms. Vertėtų sekti pažangių Ukrainos piliečių elgesiu – jie adekvačiai reaguoja į nepalyginamai aršesnes Kremliaus provokacijas“, - teigiama VSD pranešime.

Departamentas čia pat primena, jog vieši raginimai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą arba pažeisti teritorijos vientisumą yra traktuojami kaip nusikaltimas, už kurį gali būti skiriama laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų.

VSD generalinis direktorius Gediminas Grina žurnalistams trečiadienį sakė, kad „tokios kalbos yra iš principo pasikėsinimas į teritorinį integralumą ir labai verta dėl to susirūpinti“.

„Tokio pobūdžio veikla nėra kažkokia naujiena. Mes suprantame, kad tokie veiksmai yra ateitis, jie visą laiką vyks, bus išnaudojami ne tik informacinių kovų prasme, bet ir siekiant kažkokių kitų, netgi politinių tikslų. VSD šituo klausimu labai stipriai domisi pagal savo galimybes,“ - sakė G.Grina.

„Pirmiausia, mes netraktuojame to kaip nusikaltimo, mes traktuojame tai kaip grėsmę nacionaliniam saugumui. Jeigu atsiras išaiškinti konkretūs klausimai, kurie tuo užsiima, tai pasijungs teisėsauga,“ - sakė VSD vadovas.

Didžiųjų šalies partijų - opozicinių konservatorių bei valdančiųjų socialdemokratų - atstovai trečiadienį pasipiktino provokacija internete dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos.

Socialdemokratai pasmerkė viename interneto portale rusų kalba pasirodžiusį raginimą pasirašyti peticiją dėl Klaipėdos prijungimo prie Rusijos, konservatoriai prokurorus paragino pradėti ikiteisminį rytimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių