T. Dapkus teigia politikams įvardijęs, kokie VSD pareigūnai jį šmeižia

Valstybės saugumo departamento (VSD) rašte minimas žurnalistas Tomas Dapkus trečiadienį liudijo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Žurnalistas Tomas Dapkus teigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) įvardijęs Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnus, kurie jam gali kerštauti skelbdami šmeižikišką informaciją.

„Aš įvardijau juos komitete. Tegu komitetas dabar ten aiškinasi“, – trečiadienį išėjęs po ilgiau nei dvi valandas trukusio liudijimo NSGK teigė žurnalistas.

„Manęs paklausė motyvų, kodėl tie pareigūnai, aš įvardijau konkrečius motyvus, už kurias publikacijas jie man kerštauja ir kaip visa tai organizuojama. Aš tą įvardijau ir plačiai paaiškinau“, – sakė jis, bet viešai pareigūnų pavardžių nenurodė.

Klausė ir apie „Rosatom“

T. Dapkus tvirtino taip pat suteikęs Seimo komitetui informaciją tais klausimais, kuriais jis minimas paviešintoje VSD medžiagoje.

„Suteikiau NSGK informaciją, kuri susijusi su manimi, apie tai, kad daug kas pateikta selektyviai ir ištraukus iš konteksto. Man net daugiau pavyko suprasti ir sužinoti gana juokingų dalykų“, – teigė žurnalistas.

„Pavyzdžiui, kad (buvęs – BNS) Konstitucinio Teismo pirmininkas ponas K. Urbaitis yra mano žmogus ar statytinis. Aš poną Urbaitį vieną kartą gyvenime matęs“, – sakė jis.

Jie trukdo man, kaip žurnalistui, nes viešina mano šaltinius ir sako: pagrįstą informaciją gavo iš to ir to. Kaip aš galiu tęsti darbą, kaip galiu atlikti žurnalistinius tyrimus, jeigu VSD viešina mano šaltinius.

T. Dapkus taip pat tvirtino NSGK suteikęs informacijos apie rusų energetikos kompanijos „Rosatom“ veiklą Lietuvoje. Pasak jo, jo nurodyta informacija viešai nebuvo skelbta.

Paviešintame VSD rašte Seimo komitetui rašoma, kad T. Dapkus buvo verslo koncerno „MG Baltic“ vadovų interesams atstovaujantis tarpininkas ir naudojo surinktą informaciją kaip šantažo įrankį.

Žvalgybos vertinimu, koncerno atstovų destruktyvi veikla gali destabilizuoti valstybės demokratinę politinę sistemą ir kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

VSD raštas buvo paviešintas po to, kai buvo paskelbtas prezidentės Dalios Grybauskaitės susirašinėjimas, kuriame šalies vadovė T. Dapkų vadino koncerno vadovo Dariaus „Mockaus skaliku“.

T. Dapkus nebuvo tyrimo objektas

Seimo NSGK pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas po komiteto posėdžio teigė nieko naujo nesužinojęs.

„Nieko naujo, kas komitetui nebūtų žinoma, nebuvo pateikta. Buvo kalbama apie aplinkybes, kurias komitetas tyrė, dalis jų jau pateko į viešumą, bet nemaža dalis nėra viešos“, – žurnalistams sakė V. Bakas.

Jis tiesiai neatsakė, ar komitetas tirs T. Dapkaus versiją, kad kai kurie VSD pareigūnai jam kerštauja.

„Mūsų išvados balansuoja tarp parlamentinio tyrimo, ikiteisminio tyrimo, kurių yra ne vienas, yra ne tik „MG Baltic“ byla, kurią dabar visi eskaluoja, bet yra dar keletas politinės korupcijos bylų, ir mums labai svarbu užtikrinti, kad šitas tyrimas nepadarytų žalos teisminiam nagrinėjimui, todėl į kai kuriuos klausimus dabar negaliu atsakyti“,  - sakė NSGK pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad komiteto tyrimo objektas nėra žurnalistai ar T. Dapkus.

„Mūsų tyrimo tikslas yra neskaidriai veikiančios, niekam neatskaitingos savo interesus tenkinančios interesų grupės“, – tvirtino komiteto vadovas.

V. Bakas pranešė, kad atliekant parlamentinį tyrimą analizuota dar vienos žiniasklaidos priemonės veikla, bet jos neįvardijo.

„Tik galiu patvirtinti, kad atliekant tyrimą, buvo analizuojama dar vienos žiniasklaidos priemonės veikla“, – sakė jis.

Išvadas žadama parengti iki birželio 1 dienos.

„Manau, kai mes pateiksime išvadas, mums visiems taps gerokai aiškiau. Mūsų tikslas – kad visuomenei taptų prieinama ta mūsų politinio gyvenimo dalis ir labai svarbi dalis, kuri iki šiol nebuvo prieinama, apie kurią visuomenė negalėjo žinoti, galėjo galbūt nuspėti, gal nujausti, bet mes norime, kad būtų pateikta objektyvi, susisteminta informacija su pasiūlymais, su sprendimais, ką reikėtų daryti“, – aiškino V. Bakas.

Išviešino privatų gyvenimą ir žurnalisto šaltinius

Po liudijimo parlamentinį tyrimą atliekančiam komitetui žurnalistas teigė, kad imsis visų įmanomų teisinių priemonių apginti savo reputaciją.

Jis sakė jau kreipęsis į Generalinę prokuratūrą dėl paskleistos informacijos apie jo ir jo žmonos gaunamas pajamas.

D. Dapkus taip pat ketina teisiškai aiškintis, kokiu pagrindu VSD jį sekė, klausė jo pokalbių nuo 2006 metų.

„Būtinai imsiuosi teisinių priemonių, nes nuo 2006 metų turbūt su tarpais, bet ilgą laiką nepagrįstai vykdyta mano kontrolė, iki pat 2018 metų. Kai kurie pokalbiai, aš atpažįstu, yra šiais metais. Per tiek metų man nebuvo pareikšta jokių kaltinimų, jokių įspėjimų, jokių administracinių priemonių, nieko. Tai yra visiškas žmogaus teisių pažeidimas“, – piktinosi jis.

„Ir dabar tie privataus pobūdžio pokalbiai viešinami. Pavyzdžiui, aš su teisėju tariuosi susitikti vietoj krepšinio ką nors veikti kito, ir mes nusikeikiame, bet tame nėra nei R. Kurlianskio (buvusio „MG Baltic“ viceprezidento – BNS), nei „MG Baltic“, ir aš net nedirbau tuo metu „MG Baltic“, aš dirbau Lietuvos radijuje. Kokiu pagrindu šitas pokalbis yra viešinamas?“ – klausė žurnalistas.

Jis pareiškė turįs žinių, kad 2006-2008 metais klausytasi ne tik jo, bet ir kitų VSD palankių žurnalistų pokalbių.

T. Dapkus atkreipė dėmesį, kad VSD pažeidė ir jo, kaip žurnalisto, teises.

„Dar vienas labai svarbus akcentas – jie seka, su kuo aš bendravau ir kas man suteikė informaciją. Jie trukdo man, kaip žurnalistui, nes viešina mano šaltinius ir sako: pagrįstą informaciją gavo iš to ir to. Kaip aš galiu tęsti darbą, kaip galiu atlikti žurnalistinius tyrimus, jeigu VSD viešina mano šaltinius, su kuriais mane sieja žurnalistinė veikla?“ – kalbėjo T. Dapkus.

Jis dirba koncernui „MG Baltic“ priklausančioje INFO TV, čia rengė savaitinę laidą. Dėl kilusio skandalo žurnalistas sakė sustabdęs savo darbą laidoje.

NSGK iki birželio 1 dienos turi pateikti parlamentinio tyrimo išvadas. Seimas jam pavedė atlikti tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams.

Be įtakos strateginėms įmonėms komitetas dar aiškinasi, „ar palaikomais ryšiais su grėsmę valstybės interesams galinčiais kelti asmenimis buvo siekta daryti neteisėtą poveikį valstybės institucijoms priimant sprendimus ar neteisėtą įtaką politikams ar politiniams procesams“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kukumaku

...

... portretas
"D. Dapkus taip pat ketina teisiškai aiškintis, kokiu pagrindu VSD jį sekė, klausė jo pokalbių nuo 2006 metų" - VSD?.. o gal ta VSD tik paviešino gautą medžiagą?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių