V.Uspaskicho prisibijo, bet derybų nestabdys

Be Viktoro Uspaskicho partijos valdžios paimti neįmanoma, su juo nelengva ir derėtis, ir dirbti, tačiau kito kelio – nėra. Tai vakar pripažino valdančiąją koaliciją buriantys kairiųjų lyderiai.

Pykdo Prezidentę

V.Uspaskicho vadovaujama Darbo partija – ne pati geriausia partnerė kairiesiems, tačiau kitos išeities buriant valdančiąją daugumą tiesiog nėra. Tad vakar į tarybos ir prezidiumo posėdžius susirinkę socialdemokratai buvo vieningi: valdančioji koalicija bus sudaroma su Darbo bei Tvarkos ir teisingumo partijomis.

p>Tiesa, atviros durys paliktos ir Lenkų rinkimų akcijai, kuri galėtų, jei norėtų, prie trijulės prisijungti kiek vėliau.

Pats Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius saviškiams pripažino, kad V.Uspaskichas gali pridaryti bėdų, tačiau trauktis juk nėra kur.

"Kai kas, ypač V.Uspaskichas, bando daryti tam tikrus pareiškimus, kurie nukreipti Prezidentės atžvilgiu. Manau, kad tai mums gali apsunkinti derybas ir pokalbius su ja. Neįsivaizduoju, kaip būtų galima dirbti esant įtemptiems santykiams su Prezidente", – taip atvirai kalbėjo kandidatas į premjerus A.Butkevičius.

Derybų formulė

Kairiųjų lyderis taip pat aiškino, kad V.Uspaskichas – itin atkaklus derybininkas, kalbėtis dėl ministerijų su juo nelengva: "Derybos nelengvos, reikalauja labai stiprių diskusijų, turint omenyje Darbo partijos vadovo kategorišką reikalavimą, ypač dalijantis ministerijas."

Situaciją esą lengvina tik tai, kad trys partijos pagaliau susitarė dėl derybų formulės. A.Butkevičius įvardijo penkias svarbiausias ministerijas. Tai – Aplinkos, Susisiekimo, Ūkio, Energetikos ir Finansų. Jos, pasak socialdemokratų lyderio, įvertintos po 1,5 balo, likusios – tik po vieną.

A.Butkevičius dėstė, kad pagal tokią metodiką socialdemokratams turėtų atitekti aštuonios, Darbo partijai – šešios, Tvarkos ir teisingumo – dvi ministerijos.

Iš minėtų penkių ministerijų, kurios pavadintos "ūkinėmis" ir įvertintos po 1,5 balo, A.Butkevičiaus teigimu, socialdemokratai vadovautų dviem, Darbo partija taip pat dviem, Tvarkos ir teisingumo – vienai.

Galutinai pasidalyti ministrų portfelius koalicijos partneriai planuoja jau šiandien, dar vėliau šią savaitę bus pasirašyta ir koalicinė sutartis. Kitą savaitę A.Butkevičius ketina susitikti ir su Prezidente D.Grybauskaite.

V.Blinkevičiūtė liks Briuselyje

Į šalies vadovės pareiškimus vakar posėdžiavę kai kurie kairieji siūlė pernelyg nekreipti dėmesio. Vakar pasirodė neoficialių žinių, kad Prezidentė Vyriausybėje nenori matyti Gedimino Kirkilo, Vytenio Andriukaičio, Birutės Vėsaitės ir Algirdo Syso.

A.Butkevičius vakar dievagojosi nieko apie tai negirdėjęs. Pasak jo, apie koaliciją viešojoje erdvėje išvis paskelbiama žinių, kurios "visiškai neatitinka tikrovės".

"Turėjau susitikimą su respublikos Prezidente. Ji tikrai tokių minčių nebuvo išreiškusi, nelabai tikiu tuo, kas buvo parašyta", – dėstė A.Butkevičius.

Be to, jis patvirtino, kad į Seimą išrinkti du europarlamentarai – Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis – lieka dirbti Briuselyje, taigi formuojant Vyriausybę nedalyvaus.

"Praeitą savaitę apie V.Blinkevičiūtę buvo pasakyta, jog ji kelia aistras, kad negauna ministro portfelio. Jeigu tik ji sutiktų dirbti Vyriausybėje, manau, gautų šitą postą", – vakar aiškino A.Butkevičius.


Pasisakė prieš elektrinę

Kalbėdamas apie referedumą dėl naujos atominės elektrinės (AE) Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis A.Butkevičius teigė, jog ignoruoti referendumo dėl AE statybų rezultatus būtų neteisinga.

"Ignoruoti referendumo rezultatus būtų neteisinga tiek politiniu, tiek moraliniu požiūriu. Tai tikrai nemažos Lietuvos žmonių dalies pozicija, į kurią privalu atsižvelgti", – dėstė A.Butkevičius.

Seimo rinkimus laimėjusios Socialdemokratų partijos lyderis ir realiausias pretendentas į premjero postą A.Butkevičius anksčiau interviu BNS tvirtino pasisakantis už atominę energetiką, tačiau kol kas nepritariantis kartu su Japonijos korporacija "Hitachi" jau pradėtam įgyvendinti Visagino AE projektui.

"Mes kol kas pasisakome prieš šio projekto įgyvendinimą Lietuvoje", – į klausimą, ar yra galimybė, jog dabartinė naujos elektrinės strateginė investuotoja "Hitachi" vis dėlto ją statys, atsakė socialdemokratų vadovas.

Spalio 14 d. vykusiame patariamajame referendume "ne" naujos AE statybai pasakė 62,68 proc. balsavusių Lietuvos rinkėjų. Iš viso referendume dalyvavo 52,58 proc. balso teisę turinčių Lietuvos piliečių.

Dabartinė konservatorių ir liberalų Vyriausybė planavo Visagine pastatyti naują AE, kuri galėtų pradėti veikti 2020-aisiais. Šių metų gegužę patvirtintas Visagino AE koncesijos sutarties projektas, o pačią sutartį planuota pasirašyti iki šių metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių