Vyriausybė išgirdo išeivių balsą

Vyriausybė išgirdo užsienio lietuvių balsą ir nusprendė nenaikinti, kaip buvo suplanavusi, Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisijos.

„Nors yra nuostata tas komisijas naikinti, visgi padarome išimtį būtent dėl šios komisijos, nenorime nereikalingų įtampų su Pasaulio lietuvių bendruomene“, – BNS sakė premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Deividas Matulionis.

Pasak D.Matulionio, artimiausias komisijos posėdis tikriausiai bus šaukiamas rudenį.

„Norėtųsi kalbėtis visais diasporai svarbiais klausimais, taip pat klausimais, kaip pagerinti sąlygas iš užsienio atvykstantiems lietuviams sugrįžti į Lietuvą. Tikrai yra daug temų ir nusprendėm, kad simboliškai tai svarbi komisija Pasaulio lietuvių bendruomenei, lai ji lieka, rudenį galbūt organizuosim jos posėdį“, – kalbėjo patarėjas.

Pasak D.Matulionio, bendradarbiavimas su užsienio lietuviais nesustotų nepriklausomai nuo to, veiktų ar neveiktų speciali komisija, tačiau atsižvelgus į užsienio lietuvių išsakytus nuogąstavimus ji paliekama.

„Ar komisija yra, ar nėra, mes pasiruošę bendradarbiauti visais klausimais, bet kadangi tai yra formalus forumas, kur visada susitikdavo Vyriausybėje, galbūt susidarė įspūdis PLB, kad mes tokiu atveju (panaikinus komisiją) mažiau dėmesio skirsime problemoms, todėl nusprendėm, kad padarom išimtį ir judam  į priekį“, – sakė D.Matulionis.

Užsienio reikalų ministerija premjero pavedimu buvo parengusi nutarimo projektą, kuriuo siūlyta naikinti Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisiją. Pagal dokumento lydraštį, komisiją siūlyta naikinti siekiant sumažinti administracinę naštą, taip pat nurodyta, kad Vyriausybė „glaudžiai bendradarbiauja su Pasaulio lietuvių bendruomene, susitikimus rengdama pagal poreikį“.

Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkė Dalia Henke sveikina šį Vyriausybės sprendimą bei vadina logišku ir racionaliu.

„Tai protingas ir racionalus sprendimas, džiaugiamės, kad ir premjeras, ir patarėjai, ir Vyriausybė priėmė sprendimą tęsti užsienio lietuvių reikalų koordinacinės komisijos veiklą, nes tai ryšys, kur oficialiuose rėmuose galima išvystyti ir politinius sprendimus, susijusius su užsienyje gyvenančių lietuvių klausimais, problemomis, sugrįžimo tematika“, – BNS sakė D.Henke.

„Svarbiausia šiomis dienomis pažiūrėti į emigraciją teigiamu žvilgsniu, kad pasaulyje turime tiek daug ambasadorių, tai mūsų talentai, gabūs žmonės, dirbantys užsienio rinkose, ir turi būti užtikrintas teigiamas, kokybiškas ryšio palaikymas su Lietuva, institucijomis, ir su Vyriausybė, ir su Seimu, todėl sveikiname ir džiaugiamės šiuo racionaliu sprendimu“, – pabrėžė PLB vadovė.

Užsienio reikalų ministerijai parengus projektą dėl Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisijos panaikinimo Pasaulio lietuvų bendruomenė paskelbė poziciją, kad komisijos naikinimas kardinaliai sumažins vykdomosios valdžios bendravimą su diaspora, o siūlomos alternatyvos neužtikrins efektyvaus bendradarbiavimo.

„Panaikinus konkrečiai sureguliuotą struktūrą, leidusią vykdyti diasporos ir vykdomosios valdžios dialogą, komunikacija taps mažiau konstruktyvi, dubliuosis. Turinio paklausimai, iniciatyvos bus pakartotinai teikiami skirtingiems vykdomosios valdžios subjektams“, – tuomet teigė D.Henke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tik nereikia, 'gudručiai', čia mūsų gąsdint - bandot dviems ponams tarnaut, galit likt be nieko.

idiotam-

idiotam- portretas
Paveizekit kiek pinigu įneša į LT ekonomika užsienio lietuviai, kai supyksim, išvis chujovai Lietuvai bus, nenorėkit, kad savo sunkiai uždirbtus dolerius kur nors Australijoj ar pan. leistumėm.

...

... portretas
Ach, KLIEDESIAI: "Svarbiausia šiomis dienomis pažiūrėti į emigraciją teigiamu žvilgsniu, kad pasaulyje turime tiek daug ambasadorių, tai mūsų talentai, gabūs žmonės, dirbantys užsienio rinkose" - DIRBA svetimiems, mokesčius MOKA svetimiems, o mes čia DAR turim aplink juos šokinėt, kai jie čia atvykę likusius talentus svetur išviliot stengias?..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių