Vyriausybė teiks V. Valančiaus kandidatūrą į ES Bendrojo Teismo teisėjus

  • Teksto dydis:

Vyriausybė apsisprendė teikti Virgilijaus Valančiaus kandidatūrą į Europos Sąjungos (ES) Bendrojo Teismo teisėjus.

ES Bendrąjį Teismą sudaro po vieną teisėją iš kiekvienos Europos Sąjungos valstybės narės. Jie skiriami šešeriems metams. Lietuvai dabar Europos Sąjungos Bendrajame Teisme atstovauja Egidijus Bieliūnas.

V.Valančius šio teismo teisėju būtų skiriamas šešerių metų kadencijai 2015 metų rudenį, jeigu Europos Sąjungos institucijos priims galutinį sprendimą dėl Teismo reformos ir jo teisėjų skaičiaus padidinimo. Pritarus reformai, Europos Sąjungos Bendrajam Teisme kiekvienai šaliai atstovautų po du teisėjus.

Lietuvoje teisėjo kandidatūrą teikia Vyriausybė, gavusi šalies vadovo pritarimą ir pasikonsultavusi su Seimu.

Šis teismas nagrinėja fizinių ar juridinių asmenų pareikštus tiesioginius ieškinius dėl ES institucijų, įstaigų ir organų teisės aktų ir dėl reglamentuojančio pobūdžio teisės aktų arba dėl šių institucijų, įstaigų ar organų neveikimo, taip pat valstybių narių pareikštus ieškinius Komisijai ir Tarybai.

Šiuo metu V.Valančius yra ES projekto „Parama Ukrainos teisingumo sektoriaus reformoms“ vadovas. Kandidatas 2002–2013 metais buvo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėju, iš jų 2002–2008 metais ėjo šio teismo pirmininko pareigas. 1995–2002 metais V.Valančius dirbo Apeliaciniame teisme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių