Vyriausybės kancleris: nėra pagrindo teigti, kad „An-2“ paieška vykdyta netinkamai

  • Teksto dydis:

Ministrų kabineto sudarytai komisijai vadovaujantis Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis sako, kad preliminari komisijos išvada - jog į Baltiją gegužės viduryje nukritusio orlaivio „An-2“ ieškota pagal esamus reikalavimus.

„Pagrindų teigti, kad buvo padaryta ne viskas, nesklandžiai, neteisingai ar neatitinkant dabartinių teisės aktų - iš principo be komunikavimo problemų tie veiksmai, galima konstatuoti bent preliminariai, atlikti tokie, kokie buvo įmanomi“, - žurnalistas sakė kancleris.

Jis ketvirtadienį vadovavo antrajam komisijos, tiriančios orlaivio gelbėjimo operacijos aplinkybes, posėdžiui.

Anot A.Mačiulio, kartu komisija išvadose pateiks rekomendacijų, kaip tobulinti teisės aktus, kad į nelaimes būtų reaguojama operatyviau ir labiau koordinuotai. Esamas teisinis reglamentavimas, pasak jo, turi spragų.

„Visų pirma, tarkime, avarijos vietos nustatymo švyturys - reikalavimas jį turėti bendrosios aviacijos orlaiviuose (...). Dabar yra toks reikalavimas, jeigu daugiau kaip 100 jūrmylių lėktuvas išskrenda nuo kranto virš vandens telkinio, tik tada reikalingas tas automatinis avarijos vietos nustatymo švyturys. Mes manome, kad pasiūlysime Vyriausybei nustatyti teritorinės jūros ribą - 12 jūrmylių. Kitas dalykas - reikalavimai turėti atitinkamas saugos priemones - liemenes, hidrokostiumus, plaustus ir kitus dalykus - jie irgi yra apibrėžti atitinkamai pagal jūrmylių atstumą (...), mes siūlysime trumpesnį atstumą“, - aiškino A.Mačiulis.

Taip pat numatoma pasiūlyti, kad lėktuvų savininkams už netinkamą orlaivių aprūpinimą saugumo priemonėmis grėstų administracinė atsakomybė.

Pasak komisijos vadovo, Vyriausybė turėtų patvirtinti skubių veiksmų įvykus orlaivio avarijai plano projektą. Šis planas aiškiau nei dabartiniai teisės aktai turėtų apibrėžti institucijų atsakomybę ir atskaitomybę, pavaldumą, koordinacinius ryšius.

Paklaustas apie radarų galimybes matyti žemai skrendančius orlaivius, A.Mačiulis sakė, kad tai karinių radarų klausimas, apie kurį jis nenori kalbėti.

„Civilinės aviacijos radarai ir neturi matyti iki pat jūros paviršiaus, tai nėra jų techninių parametrų dalykas. Yra kariniai radarai, apie kuriuos aš nenorėčiau kalbėti“, - teigė A.Mačiulis.

Komisija išvadas numato patvirtinti posėdyje kitą savaitę. Vyriausybė komisijai yra davusi laiko iki birželio 10 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Vanga

to Vanga portretas
Klauskyk, kokie žmonės, tokia ir valdžia. Pradėk nuo savęs troli, marginale !

vanga

vanga portretas
Operacija "sekminga", lakunai gelbeti tinkamai ir "isgelbeti"! Kaltu nebuvo ,nera ir nebus! "Vsio zakonno", isskyrus vemima keliancius pareigunu sapaliojimus ekrane! O jei tai butu buve valdziazmogiu artimieji, ar gelbejimo eiga butu buvusi panasi? Nenuplaunama geda saliai! Net neatsirado ne vieno turincio bent kiek sazines ir garbes, kad atsistatydintu!Matote gelbejimo tarnybu kompetencija! Galime dziaugtis, jie ir toliau mus" GELBES", nes mes -vergu tauta, nesugebanti parodyti jiems ju vietos!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių