Ypatingos žvakutės sužibs ant nelankomų kapų

  • Teksto dydis:

Uždegti žvakutes ne tik ant savo artimojo, bet ir ant neaplankyto kapo – toks šios Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos socialinės akcijos tikslas.

Tradicija tapęs renginys ir šįmet kvies išreikšti pagarbą tiems, kurių nebėra ir kurių kapų niekas neaplanko. Akcijos „Memoria“ (išvertus iš lotynų kalbos – „atminimas“)  dalyviai šešiolikoje skirtingų Lietuvos vietų išdėlios ir uždegs M raidės formos žvakutes.

Pasak idėjos sumanytojos, Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos valdybos pirmininkės Jolantos Sprainaitienės, tai kasmetinis renginys, kuris suburia žmones vieningam tikslui – palaikyti santūrią mirusiųjų pagerbimo tradiciją, paraginti susikaupti ramybėje ir prisiminti amžiams išėjusius savo artimuosius. Taip pat – atleisti klydusiems, pagerbti pamirštus: prieiti prie nežinomo ar neaplankyto kapo, pagarbiai pastovėti ar uždegti žvakutę.

„Žvakių liepsnomis norime perduoti žinutę, kad ir laidojimo paslaugas teikiantieji, su visais kartu reiškia pagarbą ne tik savo palaidotiems artimiesiems, bet ir tiems, kuriuos teko palydėti į amžinąją kelionę. Būtent dėl to, žvakutes uždegamos prie ritualinėms laidojimo apeigoms skirtų vietų.  Tai pagarbos ir atminimo ženklas tiems, kurių niekas neaplankė ar neaplankys per Vėlines.”- dėstė renginio organizatorė.

Anot J. Sprainaitienės, prisidėti prie akcijos gali visi. O uždegti žvakes bei jas pamatyti kviečiama bene visoje Lietuvoje – akcijos dalyviais tapo visi Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos nariai.

„Įspūdingą reginį bus galima išvysti nuo spalio 30 iki lapkričio 2 dienos vakaro. Visi norintys prisidėti, labai laukiami. Kiekviena žvakutė –  bus Jūsų indėlis, prisiminimas artimajam, kurio kapo negalite aplankyti. Žvakutės 15-likoje Lietuvos miestų degs net tris dienas, o didžiausią įspūdį šios paliks, jei prie žvakių uždegimo vietos atvyksite vakare”, - kvietė J. Sprainaitienė.

Nepamiršti senųjų ir ugdyti naujas tradicijas, „Memoria“ akcijos misija, teigia renginio organizatorė. O spalio 30-lapkričio 2 dieną degančios žvakės – viliamasi bus ilgametis projektas.

„Visi Šventieji ir Vėlinės – gilias tradicijas turinčios katalikų šventės. Tradiciškai jau lapkričio 1-ąją po pietų arba Vėlinių išvakarėse lankomi artimųjų kapai, šie puošiami gėlėmis ir uždegamos žvakutės, simbolizuojančios amžinąją šviesą. Nėra jokio reikalavimo būtinai ant kapų degti pašventintas žvakes, bet, žinoma, pašventintos žvakės uždegimas yra sakralesnis ir prasmingesnis veiksmas. Tai irgi tradicija, kurios kviečiame nepamiršti. Be to, skatiname tapti naujos, „Memoria“ tradicijos dalimi. Ji žmones degti žvakes suburia jau antra kartą. Kiti metai – bus ne išimtis”, - teigė J. Sprainaitienė.

Žvakės degs Alytuje, Dauguose (Alytaus raj.), Druskininkuose, Kaune, Kelmėje, Marijampolėje, Padvarių k. (Kretingos raj.), Prienuose, Telšiuose, Šakiuose, Klaipėdoje ir Vilniuje. Daugiau apie akciją ir tikslias žvakių degimo vietas sužinosite: http://www.lrpa.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių