Žagarės regioninis parkas jau 25 metus džiugina lankytojus

  • Teksto dydis:

Žagarės regioninis parkas šiemet švenčia savo 25-mečio jubiliejų. Ketvirtis amžiaus prabėgo turiningai, tad norima pasidžiaugi atnaujintu dvaru, akį džiuginančiais želdynais, išsaugotomis retomis augalų rūšimis ir įdomiais lankytinais objektais. Šį savaitgalį, liepos 14–16 d., vyks tradicinis Žagarės vyšnių festivalis, kurio metu parko direkcija kviečia atšvęsti gražią sukaktį ir pasimėgauti siūlomomis pramogomis.

Lankytinų objektų gausa

Per 25 metus, kai įkurtas Žagarės regioninis parkas, čia lankymui pritaikyta daug gamtos ir kultūros paveldo objektų. Žymiausi jų – Žagarės dvaro rūmai, kuriuose šiuo metu įsikūrusi Žagarės regioninio parko direkcija ir Žagarės regioninio parko lankytojų centras su gamtos mokykla, įrengtas Mūšos tyrelio pažintinis takas Mūšos tyrelio telmologiniame draustinyje, Žagarės dolomito atodanga, Žagarės ozas ir Žvelgaičio piliakalnis, Žagarės regioninio parko rekreacinė zona prie Žvelgaičių ežero bei daug kitų smulkesnių objektų.

Iš šalyje esančių 30-ies regioninių parkų Žagarės parkas yra vienas mažiausių, tačiau parko direkcijos kolektyvas, įgyvendinantis įvairius projektus, nuolat ieško idėjų, minčių, ką atnaujinti, įrengti, kaip pritraukti lankytojus ir parodyti parko išskirtinumą. Norima toliau gražinti dvaro parko aplinką, pasirūpinti nykstančių želdynų išsaugojimu bei gerinti parko infrastruktūrą. Tam planuojamos investicijos pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą.

„Pasinaudoję Europos Sąjungos lėšomis jau sutvarkėme, įrengėme ir pritaikėme lankymui 11 objektų. Ne tik naujam gyvenimui prikėlėme Žagarės dvaro kompleksą, bet ir įrengėme lankytojų centro ekspoziciją „Dolomito slėpiniai“. Turime įkurtą Vabalų viešbutį, kuris itin domina vaikus, ir daugybę kitų regioninio parko vertybių. Bet kolektyvas dar turi idėjų ir tikrai jas pabandysime įgyvendinti“, – didžiuodamasis savo darbuotojais pasakojo Žagarės regioninio parko direktorius Mindaugas Balčiūnas.

Žavi gyvoji gamta

Gražiai tvarkomas parkas pilnas įdomybių. Tik šiame parke, Švėtės slėnyje ir Žagarės miške auga didžioji astrancija – labai retas augalas. Žagarės regioniniame parke išsaugota viena vertingiausių tauriųjų elnių banda, kuri itin gausi. Mūšos tyrelio ir jį supančiuose miškuose gyvena vilkai, lūšys. Taip pat čia aptinkami reti drugiai: machaonas, rudasis satyriukas, akiuotasis satyras, tamsioji šaškytė.

Žagarės krašto savitumas ir naujosios tradicijos jau neįsivaizduojami be žagarvyšnių. Dėl dolomito klodų, kurie lemia gamtos išskirtinumą, ir atsirado ši ypatinga vyšnių rūšis. Žagarės regioninio parko vyšnių sode įrengtas ir pirmasis vabzdžių viešbutis, kurio idėją parko direkcijos darbuotojams pasufleravo savanoris iš Prancūzijos Pierre Dorvalis.

„Atvykusieji į mūsų regioninį parką sužino, kuo ypatinga dolomito atodanga, kodėl čia geriausiai auga žagarvyšnės, kokio ilgio ozas. Papasakojame apie augančius augalus, pasidžiaugiame tauriaisiais elniais – medžioklės trofėjų ekspozicijoje net turime įspūdingiausius Lietuvoje tauriojo elnio ragus. Stengiamės kuo plačiau skleisti aplinkosaugines idėjas per įvairius edukacinius užsiėmimus ir net patį Žagarės vyšnių festivalį“, – aiškino M.Balčiūnas.

Žagarės vyšnių festivalis – pramogos ir edukacija

Gilias istorines šaknis turintis Žagarės miestas, garsėjantis gamtos ir kultūros paveldu, savo vyšniomis, kasmet liepos trečią savaitgalį organizuoja Žagarės vyšnių festivalį. Tai šventė, kuri ne tik propaguoja Žagarės vyšnias, bet ir skatina kraštiečius bei tautiečius neprarasti istorinės ir kultūrinės tautos atminties, tradicijų, patriotizmo, meilės gimtajai Žagarei, plėtoja Šiaurės Lietuvos, buvusios žemgalių teritorijos kultūrą.

Vyšnių derliaus metu įvairiose Žagarės istorinėse vietose organizuojami renginiai, mugės, parodos, žirgų čempionatai, sporto varžybos, koncertai. Iš nedidelės vienos dienos šventės Žagarės vyšnių festivalis tapo kelių dienų renginiu, kuris sutraukia daugiau nei 40 tūkst. lankytojų iš pačių įvairiausių Lietuvos kampelių ir užsienio šalių.

Žagarės regioninio parko direkcijos darbuotojai, būdami pagrindiniais šio festivalio organizatoriais, kasmet lankytojus stebina pramogų ir užsiėmimų gausa. Šiemetis renginys skirtas regioninio parko 25-mečiui paminėti, todėl daug dėmesio bus skiriama parko vertybių apžiūrai. Atvykę svečiai galės dalyvauti Kaliausių puotoje, bus surengtas įvairios sporto varžybos, šokių stovyklos. Žagarės žirgyne vyks itin svarbus pasaulio taurės konkūrų čempionato etapas. Įdomus renginys – atviras Lietuvos tauriųjų elnių kvieslių čempionatas prie Žagarės dvaro rūmų penktadienį. Žagarės vyšnių festivalyje viešės ir apie Žagarės ateitį diskutuos „Nacionalinės ekspedicijos Nemunu“ dalyviai.

Žagarės regioninio parko direkcijos darbuotojai visus kviečia atvykti jau šį savaitgalį į vyšniomis kvepiantį festivalį ir kartu paminėti parko jubiliejų. Daugiau informacijos galite rasti interneto svetainėje www.vysniufestivalis.lt.

Publikacija finansuota Europos socialinio fondo lėšomis

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių