Žalą padarę pareigūnai turės padengti visus nuostolius?

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys siūlymą, kad iš tyčiniais veiksmais žalą padariusių pareigūnų būtų galima išieškoti visus nuostolius.

Antradienį po pateikimo parlamentas pritarė tokioms Teisingumo ministerijos (TM) parengtoms pataisoms. Jas toliau svarstys Seimo komitetai.

Pagal pataisas, teismo priteistą žalą už neteisėtus tyčinius pareigūnų veiksmus atlyginusios valdžios institucijos visas išmokėtas sumas galės išieškoti regreso tvarka iš kaltų asmenų.

„Teisinėje valstybėje turi būti įteisintas principas, kad netinkamai savo pareigas atlikę pareigūnai privalo atlyginti visą padarytą žalą ir atsakyti už savo klaidas“, – TM pranešime cituojama teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Teisinėje valstybėje turi būti įteisintas principas, kad netinkamai savo pareigas atlikę pareigūnai privalo atlyginti visą padarytą žalą.

Teisingumo ministerija administruoja lėšas, iš kurių atlyginama teismų priteista valdžios institucijų padaryta žala. Pasak pranešimo, perna iš šio fondo buvo išmokėta 166 tūkst. eurų, užpernai – 1,66 mln. eurų. Pareigūnų padarytą žalą tretiesiems asmenims pagal kompetenciją atlygina ir kitos valstybės institucijos.

Dabartinė įstatymo redakcija numato, kad valstybė, atlyginusi dėl ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar teisėjo tyčinių veiksmų, kitų valdžios institucijų pareigūnų, valstybės tarnautojų ar kitų darbuotojų kaltų veiksmų atsiradusią žalą, įgyja regreso teisę išieškoti iš kaltų asmenų tiek, kiek ji sumokėjo, bet ne daugiau kaip 9 vidutinius jų darbo užmokesčius.

Įstatymo projekte siūloma tais atvejais, kai žala padaroma tyčia, šios nuostatos dėl 9 vidutinių darbo užmokesčių atsisakyti ir sudaryti galimybę valdžios institucijoms teismo keliu išieškoti visas išmokėtas sumas iš kaltų asmenų. Pasak ministerijos, tokiomis įstatymo pataisomis būtų užtikrinta, kad dėl pareigūnų tyčinių ar piktavališkų veiksmų valstybė įgytų visais atvejais galimybę išieškoti išmokėtas lėšas iš kaltų asmenų.

Ne dėl tyčinių pareigūnų veiksmų atsiradusios žalos atvejais išliktų šiuo metu įstatyme nustatytas išieškojimo apribojimas 9 vidutiniais darbo užmokesčiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gince

Gince portretas
Gal užteks mokesčių mokėtojams dengt pareigūnų tyčines/tipo netyčines klaidas .

apsisikeliai

apsisikeliai portretas
net komentaru nepraleidzia

kažin

kažin portretas
ar teisėjai irgi turės atsakyti už savo rezonansinius teismo sprendimus?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių