Žemės drebėjimą Italijoje užfiksavo ir Lietuvos seismologinis centras

  • Teksto dydis:

Centrinę Italiją vėl drebino žemės drebėjimai. Spalio 26 d. 20 val. 18 min. vietos laiku (21 val. 18 min. Lietuvos laiku) Italiją sudrebino 6,1 magnitudės pagal Richterio skalę stiprumo žemės drebėjimas. Jo atgarsiai maždaug po 10 minučių pasiekė ir Lietuvos geologijos tarnybos seismologinį centrą.

Vakar centrinėje Italijoje, netoli Visso miesto, Macerata provincijoje, apie 70 km į šiaurę nuo Amatrice miesto, nusidriekė maždaug 70 žemėdrebų virtinė, kurioje virpesių stiprumas siekė nuo 2,2 iki 4,7 magnitudės. Trečiadienio pavakare įvykęs 6,1 magnitudės žemės drebėjimas buvo stipriausias iš tądien užfiksuotų žemdrebų. Iki spalio 27 d. ryto užregistruota dar apie 15 žemėdrebų, kurių stipriausias 4,5 magnitudės.

Centrinė Italija yra geologiškai sudėtingoje vietoje. Iš vienos pusės dėl Afrikos ir Eurazijos sandūros ne tik kyla Alpių kalnai, bet tarp šių dviejų milžinų esančios mažesnės tektoninės plokštės yra gniuždomos. Adrijos mikroplokštė, ant kurios telkšo Adrijos jūra, lenda (subdukuojama) ir po Italija susidaro Apeninų kalnai, o po Balkanų pusiasaliu kyla Dinarų kalnai. Būtent centrinėje Apeninų (ir Italijos) dalyje dėl staigaus slysmo tarp atskirų uolienų blokų palei vieną iš daugybės lūžių ir įvyko žemės drebėjimas.

Nenuostabu, kad tokioje vietoje žemės drebėjimai yra įprastas, tačiau daug nuostolių sukeliantis, reiškinys. Šių metų rugpjūtį Italiją buvo sukrėtęs 6,2 magnitudės žemės drebėjimas, kuris tuomet nusinešė maždaug 300 žmonių gyvybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių