Žiauri investicijų į riestainius pabaiga

Lietuviams į dviejų saldžiaisiais duonos gaminiais prekiaujančių įmonių sujungimo projektą siūliusiai investuoti bendrovei "Investment House" Vertybinių popierių komisija (VPK) skyrė 100 tūkst. litų baudą.

Investicijų bendrovė gavo baudą po VPK ir Valstybės saugumo departamento (VSD) įvykdyto pažeidimų tyrimo. "Investment House" nubausta, nes neturėdama VPK licencijos vykdė plataus masto neprofesionalių rinkos žaidėjų pritraukimo strategiją, žadėdama didelį pelną.

"Vilniaus diena" yra rašiusi, kad paslaptingasis verslo planas buvo paprastas: tereikėjo investuoti mažiausiai 20 tūkst. litų į besikuriančią įmonę, kuri būtų įsigijusi dvi saldžiaisiais duonos gaminiais (riestainiais, meduoliais, sausainiais) prekiaujančias bendroves.

Projektas turėjo būti pradėtas vykdyti kitų metų sausį, iš viso jam reikėjo 6 mln. litų investicijų.

Pasak "Investment House" atstovų, susijungusios įmonės turėjo užimti 60 proc. Lietuvos rinkos, todėl investuotojams beveik negrėsė pavojus prarasti savo įnašus. Sutartis dėl investavimo siūlyta pasirašyti 3–5 metams. Pasibaigus šiam terminui išaugusi įmonė turėjo būti parduota konkurentams iš Lietuvos ar užsienio už šešis kartus didesnę sumą.

"Šį projektą vykdysime bet kuriuo atveju, nesvarbu, ar sulauksime investuotojų iš šalies ar ne. Dabar vyksta derybos su keliomis finansų institucijomis, svarstoma galimybė ir jiems prisidėti investicijomis", – "Vilniaus dienai" yra sakęs "Investment House" finansų analitikas Linas Kliukas.

Pasak VPK, "Investment House" siūlymas kolektyviai investuoti buvo viešai teikiamas visoms investuotojų kategorijoms, įskaitant ir investavimo žinių ir patirties neturinčius, todėl labiausiai pažeidžiamus asmenis.

Bendrovė siekė sukaupti kitų asmenų lėšas, viena priimti sprendimus dėl šių lėšų tolesnio panaudojimo, tačiau nevaldė ir neketino valdyti prisiimamos investicijų rizikos. Reklamuojama investicijų grąža nebuvo garantuojama, o visa investavimo rizika teko investuotojams.

VPK teigimu, "Investment House" investiciniai projektai jau nutraukti, o įnašai sutartis pasirašiusiems asmenims grąžinti.


Šiame straipsnyje: Investment House

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių