Žurnalistai primena, kad laikinosios tyrimo komisijos išvada Seimo nesaisto

Keturių žurnalistų organizacijų atstovai ketvirtadienį, Seimui plenariniame posėdyje rengiantis apsispręsti, ar pritarti LRT veiklos išvadoms, paragino visus Seimo narius diskutuoti, kelti klausimus ir gauti atsakymus iš Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvadų rengėjų, kad neliktų jokių abejonių, ar Seimo nutarimas pritarti išvadoms pagal priėmimo tvarką neprieštaraus Konstitucijai. Tarptautinis spaudos institutas irgi paragino Seimą išlaikyti LRT nepriklausomumą.

„Nuoširdžiai tikime, kad Lietuvos Respublikos Seimas pripažįsta, jog visuomeninis transliuotojas funkcionuoja kaip šalies demokratinės sistemos dalis, tarnaujanti piliečiams ir visuomenei.

Žinome, kiekvienas Seimo narys, vadovaudamasis Konstitucija, valstybės interesais ir savo sąžine, nevaržomas jokių mandatų, balsuodamas nuspręs, ar nebus nukrypta nuo visuomeninio transliuotojo konstitucinės misijos, ar nebus paneigtas visuomeninio transliuotojo nepriklausomumas“, - rašoma Lietuvos žurnalistų organizacijų kreipimesi.

Kreipimesi pažymima, kad viešojoje erdvėje nuskambėję teiginiai, kad nei Seimas, nei komitetai negali svarstyti Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvados, jos formuluočių ar atskirų punktų, tvirtinimai, kad balsuoti galima tik už visą pataisų paketą, yra teisiškai nepagrįsti ir neteisingi. Konstitucinis Teismas savo nutarime 2004-aisiais akcentavo, kad Seimas gali nuspręsti pritarti ar nepritarti Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvadai, arba pritarti jai iš dalies (su išlygomis), Seimas gali konstatuoti, kad jo sudaryta Seimo laikinoji tyrimo komisija atliko jai suformuluotus uždavinius ar jų neatliko, arba juos atliko iš dalies ir t.t. Pabrėžtina, kad Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvada Seimo nesaisto.

Kreipimąsi pasirašė Lietuvos žurnalistų draugijos pirmininkė Gražina Petrošienė, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė ir Regioninių radijo stočių vadovas Liudas Ramanauskas.

Įtakinga tarptautinė žurnalistų organizacija irgi paragino Seimą išlaikyti LRT nepriklausomumą. Tarptautinis spaudos institutas (IPI - International Press Institute), vienijantis redaktorius, žiniasklaidos priemonių vadovus ir žinomus žurnalistus visame pasaulyje, išplatino kreipimąsi į Seimo narius, kuriame reiškia didžiulį susirūpinimą dėl iniciatyvų stiprinti politinę LRT kontrolę.

„Mes primygtinai siūlome, kad LRT finansinės ir ūkinės veiklos tyrimas, jeigu toks yra tikrai būtinas, būtų patikėtas atlikti kompetentingoms institucijoms, tokioms kaip Valstybės kontrolė, Viešųjų pirkimų tarnyba ar Specialiųjų tyrimų tarnyba ir kt., bet jokiu būdu ne politikams. Šiandien kreipiamės į Jus primygtinai ragindami užkirsti kelią LRT politizavimui, išsaugoti visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą, žodžio laisvę ir demokratišką valdyseną“, - rašoma IPI direktoriaus pavaduotojo Scotto Griffeno laiške Seimo nariams.

IPI priklauso spaudos, televizijos ir radijo bei interneto žiniasklaidos redakcijos ir organizacijos beveik 100 šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
popierinis liūtas, bet kanda... kas?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių