Žvalgyba: Lietuvos karininką buvo užverbavęs sovietų pulkininkas

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininką šnipinėti Rusijai buvo užverbavęs buvęs Sovietų Sąjungos pulkininkas, pirmadienį pranešė Lietuvos karinė žvalgyba.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininką šnipinėti Rusijai buvo užverbavęs buvęs Sovietų Sąjungos pulkininkas, pirmadienį pranešė Lietuvos karinė žvalgyba.

Anot Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos, asmuo, kuriam, kaip įtariama, Lietuvos karininkas teikė informaciją, daug metų tarnavo Sovietų Sąjungos kariuomenėje, turėjo pulkininko karinį laipsnį, yra tarnavęs Sovietų Sąjungos kariuomenės dalinyje, kuris buvo dislokuotas Lietuvoje.

„Praėjusių metų gruodžio 29 dieną slaptos operacijos metu, kurioje dalyvavo Generalinės prokuratūros, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir AOTD pareigūnai, sulaikyti du šnipinėjimu prieš Lietuvos interesus įtariami asmenys – Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininkas ir Rusijos bei Lietuvos pilietybes turintis asmuo, kuriam, kaip įtariama, Lietuvos kariuomenės karininkas slapta teikė žvalgybinę informaciją. (...) Ši sulaikymo operacija unikali tuo, kad buvo sulaikytas ne tik šnipinėjimu įtariamas agentas (Lietuvos kariuomenės karininkas), bet ir asmuo, kuris, įtariama, užverbavo Lietuvos kariuomenės atstovą“, - rašoma pirmadienį paskelbtoje departamento ataskaitoje.

Įtariamasis žvalgybinės operacijos prieš Lietuvą laikotarpiu periodiškai lankydavosi Lietuvoje, čia turėjo kilnojamojo ir nekilnojamojo turto, palaikė senus ir mezgė naujus draugystės ryšius su Lietuvos piliečiais bei turėjo kitų sąsajų su Lietuva.

Dėl šio atvejo šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas. Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis BNS  patvirtino, jog įtariamasis karininkas suimtas. Klausiamas, kiek gali trukti ikiteisminis tyrimas, prokuroras sakė, jog turėtų būti baigtas šiemet.

AOTD teigimu, Rusijos karinės žvalgybos karininkai Lietuvoje pernai veikė ir prisidengdami diplomatine veikla. Jie, anot ataskaitos, naudodamiesi diplomatiniu statusu įvairiais žvalgybiniais metodais rinko Rusijos kariniam planavimui reikalingą informaciją.

„Informacija buvo renkama lankantis įvairaus pobūdžio renginiuose, konferencijose ir diplomatiniuose priėmimuose. Šių renginių metu buvo siekiama išgauti kuo naudingesnės informacijos iš asmenų, kurie dažniausiai net neįtarė, kad prieš juos buvo vykdomos žvalgybinės apklausos“, - teigiama dokumente.

Anot jo, keli tokie „diplomatai“ buvo priversti išvykti iš Lietuvos.

AOTD teigimu, itin didelio Rusijos karinės žvalgybos dėmesio sulaukė ir Lietuvos diplomatai. Apie juos esą siekta surinkti kompromituojančios informacijos.

„Pažymėtina, kad verbavimo veiksmai buvo vykdomi ne tik prieš Lietuvos diplomatus, reziduojančius Rusijoje, bet ir prieš ES, NATO ir NVS šalyse reziduojančius Lietuvos diplomatus, atsakingus už karinį bendradarbiavimą“, - rašoma grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

su artėjančia

su artėjančia portretas
švente, kurios dėka buvo sustabdyta ruskių invazija gilyn į Europą. gaila, kad pavėluota, nes Baltijos šalis, Lenkiją, Čekiją, Vengriją ir pusę Vokietijos jie jau buvo spėję paimti į savo gniaužtus.

mizantropas

mizantropas portretas
seniai sakiau, kad joks ruskis nėra Lietuvai lojalus (su labai retomis išimtimis). todėl, ar jis būtų pulkininkas, ar koks buvęs partorgas, ar šlavėjas, viados kenks Lietuvai, nereikia abejoti ir jais pasitikėti. jie aiškiai, tiesiai šviesiai parodė, kad yra tik ruskynui atsidavę, kas, jei ne jie, slankiojo georgijaus kaspinėliais pasidabinę, o vėliau aiškino, kad yra draugiški Lietuvai. Nė velnio. jie pirmieji puls iš pasalų, kai tik putleris duos ženklą. dar baisiau, kai buvę ruskių karininkai patampa Lietuvos kariuomenės kariškiais. reikia susodinti tuos, kurie leido rusų kariškiams tarnauti Lietuvos kariuomenėje, tuos, kurie leido ruskiams gyventi ir įsigyti turto Lietuvoje. pamatysime, kaip išlįs pilypai iš kanapių, ir kaip raitysis tie, kurie tokius leidimus davė.

o kas

o kas portretas
prileido į Lietuvą visokių ruskyno šiukšlių, apsimetusių verslininkais? kas leido jiems įsigyti nekilnojamo turto? Tuos reikia pirmiausiai siųsti už grotų.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių