Darbo migrantų uždirbti pinigai keliauja iš Lietuvos

Darbo migrantai per metus iš Lietuvos į užsienį perlaidomis išsiunčia 191 mln. eurų, tai yra 70 kartų daugiau nei iš Estijos. Ekspertų teigimu, valstybės klerkai nesuvokia šios padėties sudėtingumo.

Rinkoje daugėja užsieniečių

Klaipėdos teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjas Egidijus Palevičius teigė, kad Klaipėdos apskrityje šiuo metu 904 užsieniečiams yra išduoti leidimai dirbti mūsų regione. 2011 metais buvo išduoti 766 leidimai, 2012-aisiais – 1 067 leidimai.

„Yra tendencija, kad užsieniečių, norinčių dirbti Klaipėdos regione, daugėja. Manau, jog šiemet jų bus dar daugiau nei pernai“, – tvirtino E.Palevičius.

Dažniausiai darbo leidimų prašo Ukrainos piliečiai, šiemet iš 904 dirbančiųjų ukrainiečių buvo 830, 2011 metais iš 766 dirbančių užsieniečių Ukrainos piliečių buvo 600. Jie sudaro didžiausią Klaipėdos teritorinėje darbo biržoje registruotų dirbančių užsieniečių skaičių.

„2012 metais daugiausiai užsieniečių dirbo laivų korpusų surinkėjais. Šiemet jiems dirbti yra išduoti 404 leidimai“, – teigė E.Palevičius.

2011 metais dirbo 418 laivų korpusų surinkėjų užsieniečių. 2011 metais – 222 užsieniečiai suvirintojai, o jau 2012-aisiais padaugėjo vairuotojų užsieniečių, jų Klaipėdos regione buvo 289.

„Dirbančių užsieniečių skaičius pas mus gali didėti, nes nėra Lietuvos piliečių, galinčių dirbti tą darbą, juolab kai atsivėrė ES sienos“, – tikino E.Palevičius.

Esą už tą patį darbą užsienyje lietuvis uždirba 3–4 kartus daugiau. Todėl darbdaviui nelieka išeities, tik įdarbinti užsienietį. Jei maždaug per mėnesį į paskelbtą darbo vietą neatsiliepia Lietuvos pilietis, yra įdarbinamas užsienietis.

Pinigai išsiunčiami

Klaipėdos teritorinės darbo biržos Trišalės komisijos posėdyje įvardytas faktas, kad Klaipėda priima imigrantų tiek pat, kiek Vilnius.

„Pagal šias tendencijas pastebime, kad Lietuvoje dirbantys imigrantai perlaidomis iš mūsų šalies išsiunčia pinigų į užsienį 70 kartų daugiau nei Estijoje“, – neslėpė Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovas Aras Mileška.

Iš Lietuvos per metus išvežama 191 mln. eurų, kai iš Estijos – tik 3 mln. eurų. Iš Lenkijos imigrantai į savo šalis išveža 59 mln. eurų.

„Gal dalį mokesčių tie imigrantai ir sumoka čia, Lietuvoje. Tačiau nereikia pamiršti, kad jų perkamoji galia iškeliauja į užsienį“, – apie darbo migrantų problemą kalbėjo A.Mileška.

Sprendimų paieškos

A.Mileška įsitikinęs, kad naujų mokesčių įvedimas Klaipėdoje susijęs būtent su darbo migrantais.

„Manau, kad miestas dėl imigrantų praranda pakankamai didelę mokesčių dalį į biudžetą. Netenkant pinigų, bet norint investuoti, tai galima daryti tik didinant ar įvedant naujus mokesčius“, – įsitikinęs A.Mileška.

Prognozuojama, kad jei šalyje nebus mažinama migracija, per artimiausius 10 metų Lietuva neteks 23 proc. darbingo amžiaus žmonių.

„Tai mūsų šaliai yra katastrofa. Mes šitą netektį galime kompensuoti tik imigrantais iš trečiųjų pasaulio šalių, nes darbo rinką juk reikia užpildyti. Tačiau uždirbtus pinigus jie išveža iš Lietuvos“, – tvirtino A.Mileška.


Šiame straipsnyje: migrantaidarbo rinkadarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
Estija, gerbia savo gyventojus

Manau

Manau portretas
laikas kviesti grizti vokiecius namo,antraip kolonistai nuskandins Memeli.

jonas

jonas portretas
Uzvaldys Lietuva Rusai ,Ukrainieciai darbo rinkoje.Nepastebint Lietuvoje bus daugiau rusakalbiu nei Lietuviu.Manau, kad tai nepastebi tautos isrinktieji.Bijo labai Rusu,is isdidumo nesidera su Gazpromu del duju kainu ,taciau i sali juos isileidzia ir net nejaucia ,kas gali buti..
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių