Jano Mateikos paveikslas „Liublino unija“ pasiekė Vilnių

Antradienį prieš pat vidurnaktį į Vilnių specialiuoju Varšuvos nacionalinio muziejaus transportu iš Liublino muziejaus buvo atgabenta genialaus lenkų istorizmo dailininko ir istorinės atminties puoselėtojo Jano Mateikos monumentali drobė „Liublino unija“.

Kartu su atkeliavo ir kiti šio dailininko kūriniai. Jie nuo lapkričio 18 d. iki 2010 m. kovo 28 d. bus eksponuojami tarptautinėje parodoje „Liublino unija ir jos epocha Jano Mateikos kūryboje“ Lietuvos dailės muziejaus padalinyje – Taikomosios dailės muziejuje (Vilnius, Arsenalo g. 3A).

Kaip ir 1999 m. Vilniuje eksponuotas J. Mateikos paveikslas „Žalgirio mūšis“, šis kūrinys buvo gabenamas užvyniotas ant ritinio, specialiame konteineryje. Jis bus užtemptas ant Vilniaus parodai pagaminto naujo porėmio. Šiai parodai pagamintas ir naujas paveikslo rėmas. Paveikslą 2009 m. pavasarį restauravo Varšuvos nacionalinio muziejaus specialistai, parengę jį parodoms, skirtoms Liublino unijos 440-osioms metinėms: Liubline – vasarą, rudenį – Vilniuje.

J. Mateikos paveikslas „Liublino unija“ vaizduoja lemtingą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės istorijos įvykį – Liublino unijos sudarymą, kai buvo sukurta konfederacinė valstybė – Abiejų Tautų Respublika, gyvavusi nuo 1569 iki 1795 m.

Drobėje dailininkas užfiksavo priesaikos šiai unijai momentą. Greta Lietuvos ir Lenkijos valdovo Žygimanto Augusto – žymūs to meto Lietuvos valstybininkai: Vilniaus universiteto įkūrėjas, vyskupas Valerijonas Protasevičius, Lietuvos didysis etmonas ir kancleris, Vilniaus vaivada Mikalojus Radvila Rudasis, Lietuvos didysis maršalka ir Žemaitijos seniūnas Jonas Chodkevičius ir kiti.

Greta šio paveikslo bus eksponuojami J. Mateikos eskizai, sukurti ruošiantis tapyti monumentalią drobę, taip pat kiti dailininko kūriniai, skirti XVI a. Lietuvos ir Lenkijos istorijai.

Vienas įdomiausių ir savo tema tiesiogiai su Vilniumi susijusių paveikslų – „Žygimantas Augustas su Barbora Radvilaite Radvilų rūmuose Vilniuje“. Parodai eksponatų paskolino Varšuvos nacionalinis muziejus ir Krokuvos nacionalinis muziejus.


Šiame straipsnyje: Janas MateikaLiublino unija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių