Pirmieji žiemos šalčiai Vilniuje nusinešė gyvybę, bus ir amputacijų

Pirmąkart šią žiemą smarkiai spustelėjęs šaltis Vilniuje pareikalavo net aukų. Bendruoju pagalbos telefonu naktį į antradienį pranešta apie septynis ant žemės parkritusius žmones.

Vieniems nustatytas bendras kūno atšalimas, kitiems – neatitaisomas kojų nušalimas su vienintele amputacijos perspektyva. Nenustatyto amžiaus vyriškis rastas negyvas.     

Gelbėti šąlančių miestiečių greitosios pagalbos ekipažai šiąnakt skubėjo ne vieną kartą. Apie nelaimės ištiktus žmones medikams dažniausiai pranešdavo praeiviai. Gydytojus kvietė ir patruliuojantys policijos pareigūnai.

01.45 val. keli kilometrai už Pilaitės gyvenamojo rajono parkritęs ant sniego buvo rastas 29 metų vyras. Nuo jo dvelkė alkoholiu. Vyriškiui diagnozuotas girtumas ir abiejų kojų nušalimas. Jis nedelsiant nugabentas į ligoninę.

Viršuliškėse prie prekybos centro „Mada“ 03.30 val. rasta neblaivi 21 metų mergina. Jai nustatytas nedidelis bendras kūno atšalimas. Merginos gyvybei pavojus negresia.

5.30 val. Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties budėtojai gavo iškvietimą į Eišiškių plentą. Atvykus į nurodytą vietą rastas 39 metų vyras. Per apžiūrą medikai jam nustatė abiejų kojų nušalimą. Vyrui gresia galūnių amputacija. 

S.Batoro gatvėje naktį į antradienį rastas 47 metų vyras. Jam diagnozuotas bendras kūno atšalimas ir girtumas.

Vydūno gatvėje praeiviai pastebėjo gulintį 33 metų vyrą. Atskubėję į įvykio vietą medikai konstatavo abiejų kojų nušalimą.

Keramikų gatvėje rastas mirtinai sušalęs vyras. Jo amžius ir tapatybė dar nėra nustatyta.

Dar vienas vyriškis rastas sumuštas. Jam nustatytas girtumas ir bendras kūno atšalimas.

Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja medicinai Vanda Pumputienė sakė, kad šiemet buvo pirmoji naktis, tokia gausi iškvietimų dėl sušalusių žmonių. Visos nelaimės – per svaigalus.

„Tvarkingi žmonės tokiu paros metui gatvėmis neklaidžioja. Tie, kuriuos randame, būna gerokai įkaušę. Alkoholis žiemą – žmonių priešas. Dėl jo žmonės praranda orientaciją, krenta, susitraumuoja, nepasikelia ir nušąla“, - pasakojo V.Pumputienė.
 
Ji pasakojo, kad kai kūno temperatūra nukrinta iki 32 laipsnių, prasideda širdies ritmo sutrikimai, galintys pereiti į skilvelių virpėjimą. Tuomet iškyla labai didelė klinikinės mirties tikimybė, gali ištikti koma.

Yra keturi lokalaus kūno nušalimo laipsniai. Pirmas, kai rankos, skruostai ar kojos pabąla, o juos atšildžius lieka raudonos dėmės. Antra – nušalusių vietų oda pabąla, o atšildžius susidaro pūslės. Trečia – oda tampa nepaslanki, marmurinė, mėlynuoja. Tada prasideda viršutinių audinių sušalimas. Ketvirta – kai nušalusi vieta suakmenėja ir sušąla į ledą. tada apmiršta galūnės ir vienintelė išeitis – amputacija. „Vilniuje dėl to nemažai žmonių tapo invalidais. Tai dažniausiai jauni žmonės. Aišku, pasitaiko ir tokių, kurie nušąla gatvėje ištikus insultui ar traumai“, - pasakojo V.Puimputienė.

Nušalimų pasitaiko ir tarp mažamečių. „Vaikų termoreguliacija yra dar nepakankamai išvystyta. Jie greitai praranda šilumą ir atšąla. Gali nė nepajusti, kaip nušąla kojas ar rankas“, - kalbėjo pašnekovė.

Siekiant išvengti nelaimių, rekomenduojama vengti alkoholio, dėvėti ne per mažą avalynę ir valgyti kaloringą maistą.


Šiame straipsnyje: šalčiaišaltisorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių