Talkos bus. Kas išveš šiukšles?

Pernai aktyviai raginusi miestiečius organizuoti talkas ir tvarkyti Kauną, miesto valdžia šiemet to nebedaro, o viešąsias erdves norintiems švarinti žmonėms šiukšles siūlo nešti į savo asmeninius konteinerius.

Šiukšlės - talkininkų reikalas

Ne tik aplinką apie namus, bet ir viešąsias erdves norintys sutvarkyti miesto gyventojai, aktyvesnės bendruomenės nutirpus sniegui pradėjo kreiptis į seniūnijas ir aiškintis, kas išveš per talkas surinktas šiukšles. Seniūnijose dirbantys specialistai, anksčiau parūpindavę talkininkams reikamo dydžio transportą atliekoms išvežti, šiemet vargiai ką gali pagelbėti, nes savivaldybė teigia neturinti pinigų šioms paslaugoms apmokėti.

„Seniūnijos su bendruomenėmis vis tiek organizuos talkas. Kai kurie gyventojai sutinka surinktas atliekas nusinešti į savo konteinerius“, - aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Pabendravus su kelių seniūnijų specialistais paaiškėjo, kad tokią išeitį sugalvojo pati savivaldybė ir pasiūlė seniūnijoms visą šiukšlių naštą sukrauti ant gyventojų pečių. „Neraginame žmonių surinktas šiukšles palikti krūvose. Jeigu gyventojai organizuoja talką, patys privalo pasirūpinti šiukšlių išvežimu. Kai nėra pinigų, situacija sudėtinga“, - teisinosi A.Paklaniškis.

Kovo mėnesį A.Pakalniškis prisipažino, kad po žiemos nešvarių gatvių, šaligatvių ir viešųjų erdvių nėra už ką valyti. Formuojant 2010 m. biudžetą numatytų lėšų užteko tik įsiskolinimams už pernykščius darbus apmokėti.

Valdžios atstovai neretai prikiša, kad riukšlina patys žmonės, tačiau talkas organizuojantys žmonės to tikrai nedaro.

Lieka tikėti pažadais

Pernai talkininkų surinktoms šiukšlėms išvežti išleista 350 tūkst. litų. Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno, savivaldybės kontroliuojama įmonė „Kauno švara“ pernai patyrė nemažai nuostolių, nes reikėjo išvežti ne tik per talkas surinktas šiukšles. Kai kuriose vietose atliekų krūvos gulėjo savaitę ar dvi, todėl jų kiekiai gerokai pagausėjo.

Šioje situacijoje niekas nekalba apie tai, kad į sąvartyną iškeliavusios šiukšlės neliko mėtysis mieste. Tai, kad miestas tapo švaresnis, atrodo, valdininkams mažiausiai rūpi.

Šiemet per talkas surinktoms šiukšlės išvežti ketinama skirti vos 50-60 tūkst. litų. Savivaldybė ir seniūnijos yra numačiusios devynias vietas mieste, iš kur atliekos bus išvežamos.

Ką daryti kitiems pilietiškai nusiteikusiems kauniečiams, lieka neaišku. V.Gudėnas žada tartis su „Kauno švara“ ir prašyti jų pagalbos, kad pilietiškai nusiteikusių gyventojų gera valia sutvarkyti plotai vėl nevirstų sąvartynais.

Švarai pirmenybės neteikia

V.Gudėnas pripažino, jog situaciją gerokai apsunkina Lapių sąvartyno vartų mokestis. Kol sąvartynas priklausė savivaldybei, už talkininkų surinktas atliekas vadinamasis „vartų“ mokestis nebuvo imamas. Sąvartyno administravimą perėmus viešajai įstaigai „Kauno regiono atliekų tvarkymo centras“, už 1 toną atvežtų atliekų reikia mokėti 49 litus.

„Balandžio pabaigoje perskirstyme miesto biudžetą. Asignavimai miesto tvarkymui bus padidinti. Jau po Velykų bus atnaujinti darbai“, - žadėjo administracijos direktorius.

Kad po Velykų mietas bus švarinamas žadėjo ir vienos iš tokias paslaugas savivaldybei teikiančių įmonių „Irgita“ generalinis direktorius Robertas Mačiulis. Šiai įmonei savivaldybė taip pat tebėra skolinga už pernai atliktus darbus.

„Tvarkome miestą tiek, kiek užsakymų gauname iš savivaldybės . Jei jai komunalinio ūkio problemos mažai rūpi, turime tai, ką turime“, - problemą įvardijo R.Mačiulis. Jo manymu, jeigu savivaldybė skirtų pakankamai lėšų miesto erdvėms tvarkyti, miestiečiams nereikėtų organizuoti talkų ir rūpintis, kaip išvežti šiukšles.

Vežkite atliekas

Balandžio mėnesį talkų metu surinktas stambiagabarites atliekas (baldus, buitinę techniką, padangas) savivaldybė ragina vežti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles: Ašigalio g. 20, Julijanavos g. 1a, Nemajūnų g. 15b.

Pateikus automobilio techninį pasą, iš gyventojų nemokamai priimamos penkios lengvojo automobilio padangos.

Medžių šakas, lapus nemokamai priima Nemajūnų g. 15a.

Rūšiuotas antrines atliekas (stiklą, plastikines pakuotes, kartoną) nemokamai priima Ašigalio g. 20.


Šiame straipsnyje: šiukšlėstalkos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių