30 m skersmens veidrodis ir 13 milijardų šviesmečių perspektyva

1 mlrd. JAV dolerių. Būtent tokia yra didžiausio pasaulyje optinio teleskopo „Thirty Meter Telescope“ Havajuose (JAV) vertė. Net 30 metrų skersmens veidrodis astronomams atvers galimybes žvelgti į sunkiai suvokiamus visatos tolius – net už 13 mlrd. šviesmečių.

Didžiausią pasaulyje optinį teleskopą ant vieno iš Havajuose stūksančių ugnikalnių statys Kalifornijos ir Kanados universitetai. Pranešime spaudai teigiama, kad juo astronomai galės stebėti aplink kitas žvaigždes besisukančias planetas bei žvaigždžių bei planetinių sistemų formavimosi procesus.

30 metrų skersmens veidrodis kosmoso tyrinėtojams suteiks net 9 kartus didesnį vizualinių duomenų rinkimo plotą nei jo turi dabar didžiausiais pasaulyje pripažinti teleskopai. Foto kadrai šiuo teleskopu turėtų būti triskart ryškesni.

Tiesa, didžiausio pasaulyje teleskopo vardas šiam milžinui veikiausiai priklausys neilgai. Grupė Europos valstybių ketina statyti „European Extremely Large Telescope“ teleskopą, kuriuo veidrodžio skersmuo bus net 42 metrai.

Amerikiečių ir kanadiečių teleskopas „Thirty Meter Telescope“ iškils ant astronomijos pasaulyje strategiškai svarbaus Mauna Kea ugnikalnio Havajuose. Čia jau stūkso keletas observatorijų. Šis kalnas astronomų gretose yra toks populiarus todėl, kad siekia daugiau kaip 4 tūkst. metrų, o virš jo giedras dangus būna apie 300 parų per metus. Be to, Havajai yra kone Ramiojo vandenyno viduryje, labai toli nuo didžiųjų sausumos teritorijų, o tai reiškia ir itin mažą šviesos taršą – Havajuose intensyviai apšviestų miestų yra vos vienas kitas.

Tiesa, kai kurios etninės Havanų salų grupės pateikė protestą dėl observatorijos statybos, argumentuodami, kad statinys išniekins šventą ugnikalnio viršūnę – havajiečiai tiki, kad dideliame aukštyje esančios vietos yra šventos – tai vartai į rojų. Praeityje į Mauna Kea viršukalnę užkopti galėdavo tik valdovai ir žyniai.

Partnerių teisėmis „Thrity Meter Telescope“ observatoriją statys ir ja naudosis Kinija, Indija ir Japonija.


Šiame straipsnyje: teleskopasKosmosasHavajai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių