Babuinai geba suprasti skaičius (beždžionių matematika)

Mokslininkai tvirtina, kad beždžionės geba suprasti skaičius, rašo „Science Daily“.

„Tyrimo metu pastebėjome, kad babuinai sugeba skaičiuoti. Jie gali suprasti skirtingus daiktų kiekius. Tai rodo, kad beždžionės, kaip ir žmonės, turi fundamentalų gebėjimą apytiksliai atskirti dydžius. Žmonės šį gebėjimą lavina mokydamiesi skaičių per kalbą, tačiau nepaisant to, kad beždžionės kalbinių gebėjimų neturi, jos vis tiek sugeba skaičiuoti“, – aiškina Ročesterio universiteto (JAV) mokslininkė Jessica Cantlon.

Tyrimo metu mokslininkai stebėjo 8 babuinus, kurių amžius buvo nuo 4 iki 14 metų. Gyvūnai turėjo atspėti, kuriame puodelyje yra didesnis kiekis žemės riešutų. Mokslininkai į du atskirus indelius įdėjo skirtingą kiekį riešutų: nuo vieno iki aštuonių. Babuinams atitekdavo visi riešutai iš to puodelio, kurį jie pasirinkdavo.

Maždaug 75 procentus kartų babuinai pasirinkdavo indelį, kuriame buvo didesnis kiekis riešutų, tačiau tik tais atvejais, kai riešutų kiekis skirdavosi labai aiškiai, pavyzdžiui, viename buvo du, kitame septyni vienetai. Tačiau kai skirtumas buvo mažesnis, tarkim, viename puodelyje šeši riešutai, kitame – septyni, babuinų tikslumas buvo 55 procentai.

Šis eksperimentas leido mokslininkams nustatyti, kaip gyvūnai supranta skirtingus kiekius. Tyrėjai mano, kad gyvūnai gali naudoti dvi skirtingas sistemas vertindami skaičius: atskirdami objektų skaičių (iki 3 objektų vienu metu) ir lyginant apytikslius tam tikrų kiekių dydžius.

Pasak mokslininkų, vaikai, kurie dar nemoka skaičiuoti, taip pat remiasi palyginimais, kur yra daugiau, o kur mažiau vienetų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių