Ekstremalūs orų reiškiniai - „nauja norma“

Smarkios liūtys, gilus sniegas, didžiuliai potvyniai ar smarkios sausros yra „naujos normos“ orų, kurių pokyčius lemia klimato kaita, trečiadienį nurodė JAV mokslininkai ir vyriausybės strategai.

„Tai nauja norma ir aš tikrai manau, kad geriausia tai, ką matome, apibūdinti kaip pasaulinius pasikeitimus“, - apie potvynius, sausrą, tornadus JAV kalbėjo Katharine Hayhoe, klimato mokslininkė iš Teksaso universiteto, kurią cituoja „Reuters“.

„Mes įpratę prie tam tikrų sąlygų, o šiomis dienomis vyksta daug kas, prie ko įpratę nesame - tai netelpa į mūsų patirties rėmus“, - telefoninėje konferencijoje sakė K. Hayhoe.

Tiek ji, tiek kiti mokslininkai, vyriausybės strategai bei draudimo įmonių atstovai kaip vieną iš veiksnių, lėmusių ekstremalius orų reiškinius JAV, įvardijo žmogaus įtaką klimato kaitai.

„Tai, ką matome, yra besivystanti nauja norma. Pasaulyje matome daugiau kintamumo“, - teigė Nikhilas da Victoria Lobo iš šveicarų draudimo bendrovės. Jis pateikė skaičius, jog gamtos katastrofų sukelti ekonominiai nuostoliai pasaulyje išaugo nuo 25 mlrd. dolerių devintąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį iki 130 mlrd. dolerių pirmąjį šio amžiaus dešimtmetį.

JAV šiuo metu kankina daug kur rekordiniai Misisipės potvyniai, nors kitas valstijas tuo pačiu metu džiovina sausra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tereikia

tereikia portretas
Tereikia tik prisiminti 1954 - 1956 metų laikotarpį, kai Lietuvoje buvo labai panašūs.Todėl šie pastarojo laikotarpio ekstremalūs reiškiniai yra kol kas nelabai pažinto gamtinio cilko padarinys. Tik gerai pažinę gamtinės aplinkos kaitos praeitį, daug daugiau pažinsime ir dabartį ir net ateitį. Pvz. labai kotrastinga buvo II tūkstantmečio pirmieji 2 šimtmečiai, o vėliau įsivyravo mažasis ledynmetis. Ko gero jo virsmą ir stebime dabar, nes kol kas nėra patikimų duomenų, kiek šis ledynmetis truko. Galimas daiktas, kad net iki 20 amž. pradžios. Tad pasiduoti panikai ir nuogastavimams tikrai nereikėtų, bet sustabdyti žmonių norus keisti gamtą yra tiesiog būtina.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių