JAV grąžino Mongolijai tiranozauro griaučius

Gobio dykumoje rasti 70 mln. metų senumo dinozauro griaučiai, kurie buvo neteisėtai dalimis išgabenti į Jungtines Valstijas ir parduoti aukcione už daugiau nei milijoną dolerių, pirmadienį buvo grąžinti Mongolijai JAV vyriausybės.

Milžiniška mėsėdžio Tyrannosaurus bataar, dar žinomo kaip Tarbosaurus bataar, kaukolė buvo demonstruojama per griaučių grąžinimo ceremoniją netoli Jungtinių Tautų (JT) būstinės Niujorke, kai JAV apygardos prokuratūros Manhatane bei Imigracijos ir muitinės policijos (ICE) pareigūnai perdavė gerai išsilaikiusį skeletą Mongolijos pareigūnams.

Mongolija praeitais pareikalavo grąžinti 2,4 metrų ūgio ir 7,3 metro ilgio dinozauro, kuris yra Šiaurės Amerikoje gyvenusio garsiojo Tyrannosaurus rex giminaitis, kaulus, kai prekiautojas fosilijomis Ericas Prokopi (Erikas Prokopis) praeitą pavasarį pardavė tuos griaučius Manhatane vykusiame aukcione už 1,05 mln. dolerių.

E.Prokopi, dirbantis Floridos mieste Geinsvilyje, pirkdavo ir parduodavo suakmenėjusius dinozaurų griaučius arba jų dalis.

JAV pareigūnai pernai spalį pateikė kaltinimus E.Prokopi ir konfiskavo tiranozauro skeletą, kurį sudaro suakmenėję kaulai, pritvirtinti prieš metalinio karkaso.

„Tai vienas iš svarbiausių fosilijų grąžinimo atvejų per kelerius pastaruosius metus, - rašoma ICE direktoriaus Johno Mortono (Džono Mortono) pranešime. - Negalime leisti, kad kelių grobstytojų ir vertelgų pelnas sutryptų visos šalies kultūros interesus.“

Pasak J.Mortono šis žingsnis „atitaisys didelę neteisybę, grąžinant neįkainojamus dinozauro griaučius Mongolijos žmonėms“.

Mongolijos prezidentas Tsakhia Elbegdorjas (Cachia Elbegdordžas) padėkojo JAV prokurorams, teisėjams, tyrėjams ir paleontologams savo pranešime, kuriame sakoma: „Abi mūsų šalis skiria daug mylių, tačiau jas vienija aistra teisingumui ir įsipareigojimas užbaigti neteisėtą kontrabandą.“

Be šio skeleto, Jungtinės Valstijos padės grąžinti Mongolijai daugiau fosilijų, sakė Manhatano federalinis prokuroras Preetas Bharara (Pritas Bharara).

Tyrannosaurus (Tarbosaurus) bataar gyveno prieš maždaug 70 mln. metų dabartinės Mongolijos teritorijoje. Minėti griaučiai buvo surasti 1946 metais per bendrą Sovietų Sąjungos ir Mongolijos mokslininkų ekspediciją Gobio dykumoje, nurodoma JAV teismo ir federaliniuose dokumentuose.

Tie kaulai buvo 2010 metais įvežti į Jungtines Valstijas iš Didžiosios Britanijos. Muitinės deklaracijoje buvo tvirtinama, kad jų kilmės šalis yra Britanija ir kad jie kainuoja 15 tūkst. dolerių - daug mažiau nei už juos buvo sumokėta aukcione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių