Ką verta žinoti apie pomidorų daigelius

Neskubėkime sėti pomidorų – pasėjusieji po kovo 15 d., spės užauginti daigus į šiltnamį, o pasėjusieji balandžio pirmosiomis dienomis – į atvirą gruntą.

Geriau – pirktas substratas

Anot dr. Genovaitės Visockienės, kai pasėti dėžutėse pomidorai išleis pirmą tikrąjį lapelį, juos reiktų persodinti į 10–12 cm skersmens vazonėlius. Mišinys juose turi būti purus, neapkrėstas ligomis, kenkėjais, derlingas. Tad neturintiesiems patirties verta nusipirkti specializuotoje parduotuvėje tinkamo pomidorų daigams substrato. Prieš beriant jį į indelius, reikia paskleisti ir pravėdinti, o prieš daigų pikiavimą – sudrėkinti. Pravartu į tokį substratą įmaišyti rupaus smėlio (ketvirtadalį tūrio).

„Į vazonėlius sodinami tik stiprūs daigai su gerai išsivysčiusiomis šaknimis. Persodinant svarbu neužlenkti daigų šaknelių, o ilgesnes verta nugnybti, kad jos geriau šakotųsi. Daigeliai sodinami giliau, nei augo. Geriausiai – iki skilčialapių“, – įsitikinusi G.Visockienė.

Negalima pertręšti

Daigelius reikia rūpestingai apspausti, palaistyti 22–25 laipsnių vandeniu. Žemė vazonėlyje turi būti drėgna, bet neįmirkusi. Negalima leisti žemei perdžiūti, o kiekvienąkart palaisčius žemę apie daigelius būtina papurenti pagaliuku, kad šaknys gautų daugiau oro.

Daigeliai turi būti neištįsę, tamsiai žaliais lapeliais ir šiek tiek šviesesne viršūne. Negalima pertręšti – blogiau vystysis šaknys, mažiau susiformuos vaisinių kekių. Jei daigelių stiebas ir apatinė lapų pusė įgaus violetinį atspalvį, vadinasi, augalams trūksta fosforo arba jo neįsisavinama dėl šilumos stygiaus. Kai daigeliams trūksta azoto arba šviesos, jie tampa blyškūs, gelsvo atspalvio. Trąšų stygių lengva pašalinti amonio ir  kalio salietra, kalio sulfatais bei įvairiomis kompleksinėmis trąšomis (10–15 g/10 l vandens).

Reikia šilumos

Auginant daigus kambaryje, ant palangės, kyla problemų dėl augalų apšvietimo ir tinkamos temperatūros. Ypač kai butuose yra centrinis šildymas, o senieji mediniai langai pakeisti į plastikinius, nepraleidžiančius ultravioletinių spindulių. Tokiu atveju pagelbės paprasta stalinė lempa. Jos lemputė turi būti ne žemiau kaip 30 cm virš daigų viršūnės. Tuomet lapeliai neapdegs. Stalinė lempa pravers apsiniaukusiomis balandžio dienomis.

Kai bus išjungtas namų šildymas, daigelius gelbės elektrinės lemputės – reikės ant palangės su daigais įrengti polietileno plėvelės užuolaidą, kuri sulaikys šilumą ant palangės.

„Jei nuogąstaujate, kad per anksti pasėti daigai peraugs, juos mažiau laistykite, netręškite, tačiau jų apšvietimas dieną turi būti geras. Pravartu vazonėlius išdėlioti rečiau, sumažinti oro temperatūrą. Likus dviem savaitėms iki sodinimo į nuolatinę vietą, daigus laistyti mažiau, tačiau, likus 2–3 dienoms iki sodinimo, būtina gerai palaistyti. Tai reikėtų daryti ryte“, – patarė G.Visockienė.

Persodinti pomidorus į lauką reikia ne anksčiau, nei pražysta alyvos, – maždaug birželio pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių