Nufilmuotas šūvis pirmuoju atspausdintu pistoletu

Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai buvo pristatytas trimačiu spausdintuvu atspausdintas pistoletas „Liberator“ (jo gamintojai „Defense Distributed“ tikina, kad tai yra pirmas spausdintas pistoletas pasaulyje), kūrėjai tikina sėkmingai išbandę prototipinį ginklą.

„Forbes“ užfiksavo šūvio faktą įvykusį Teksaso (JAV) prerijose. Iki nuleistuką spaudžiant žmogui, buvo atlikti keli įvairaus sėkmingumo bandymai žmogaus pirštą pakeičiant virvele. Ir galų gale „Defense Distributed“ įkūrėjas Cody R. Wilsonas pats ėmė „išlaisvintoją“ į rankas. Teigiama, kad nei šaulys, nei ginklas nenukentėjo, nors ginklo vamzdį blokuojantis kaištis įtrūko.

„Forbes“ skelbia, kad viena iš pistoleto struktūrinio tvirtumo paslapčių – kad vamzdis buvo apdorotas „inde acetono, kuris buvo išgarintas patalpinus jį į kaitinamą vandens puodą“. Manoma, kad toks apdorojimo būdas sumažino trintį, nes šiek tiek nulygino vamzdžio angą. „Liberator“ yra iš 16 dalių, kurių 15 buvo atspausdinta „Stratasys“ trimačiu spausdintuvu, o viena funkcinės paskirties neatliekanti metalinė dalis reikalinga tam, kad ginklas atitiktų JAV galiojantį Neaptinkamų šaunamųjų ginklų įstatymą.

C. R. Wilsonas teigia, kad „Liberator“ sukūrimo tikslas buvo pademonstruoti, kokiu būdu technologijos gali niekais paversti įstatymus ir vyriausybes. „Suprantu, kad tai gali pasirodyti tarsi įrankis žmonėms skriausti. Nes pagal apibrėžimą tai yra ginklas. Bet nemanau, kad tai yra priežastis ji neplatinti. Tikiu, kad visuotinė laisvė yra svarbesnis interesas“.

Prie filmuko „Youtube“ surašytuose komentaruose tikinama, kad šis ginklas netaps teroristų įrankiu, nes oro uostų metalo detektoriai kuo lengviausiai pamatytų metalinę detalę ir kulką, be to, pistoleto šūvio nuotolis yra labai mažas, o pats ginklas tinkamas tik vienam šūviui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių