Pelių patinėliai moka melodingai čiulbėti

Jau anksčiau buvo pastebėta, kad patinėliai prie patelių skleidžia kiek kitokius garsus, bet tai visad buvo laikoma paprasčiausiu cypčiojimu. Pasirodo, kad po tuo cypčiojimu slepiasi melodingi garsai, kurias mokslininkai pavadino „čiulbėjimu“, rašo telegraph.co.uk.

Pelės skleidžia ultragarsą. Šio garso dažnis yra aukštesnis (virš 20 tūkst. Hz) nei žmogaus ausies juntamo diapazono dažnis. Būtent dėl to pelės skleidžiamų garsų ypatumai ligšiol nebuvo pastebėti.

Vienos veterinarijos medicinos universiteto (Austrija) mokslininkas Dustinas Pennas įrašė ir smarkiai sulėtino pelių patinėlių skleidžiamus garsus, kurie buvo stulbinamai panašūs į paukščių čiulbėjimą. „Panašu, kad pelės prisidės prie tyrimų apie gyvūnų skleidžiamus melodingus garsus. Kas būtų galėjęs pagalvoti“? - stebėjosi tyrėjas.

Šiuo metu aišku, kad laisvėje gyvenantys pelių patinėliai, vos pajutę patelės garsą, ima „dainuoti“, o patelės reaguoja į šį garsą. Pasinaudojant modernia įranga, pelių „dainos“ buvo suskaitmenintos. Tolesnis tyrimas atskleidė, kad kiekvienos pelės skleidžiamas garsas yra unikalus kaip ir mūsų pirštų antspaudai. Mokslininkai mano, kad tai gali paaiškinti, kaip pelės išvengia kraujomaišos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių