Pirmasis Estijos kosminis palydovas sėkmingai iškeltas į orbitą

Pirmasis Estijos kosminis palydovas „ESTCube 1“ antradienio rytą buvo sėkmingai iškeltas į orbitą.

Europos kosmoso agentūros (ESA) raketa nešėja „Vega“, iškėlusi į orbitą „ESTCube 1“ ir du kitus palydovus - Europos „Proba V“ ir Vietnamo VNREDSat-1A, startavo iš kosminio centro Prancūzijos Gvianoje netoli Kuru 2 val. 6 min. Grinvičo (5 val. 6 min. Lietuvos) laiku.

„ESTCube 1“ pasiekė orbitą apie 4 val. 6 min. (7 val. 6 min.), o Estijoje virš horizonto pirmąkart pakilo 10 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Šį palydovą sukonstravo Tartu universiteto, Estijos aviacijos akademijos, Talino technologijų universiteto ir Gyvybės mokslų universiteto studentai. Palydovo įranga buvo sukurta bendradarbiaujant su Suomijos meteorologijos institutu ir Vokietijos kosmoso centru (DLR).

Pirmasis Estijos kosminis palydovas taip pat taps pagrindu būsimiems šios šalies kosminiams projektams bei kosminių technologijų inžinierių ugdymui.

Studentų sukurtas palydovas apibūdinamas kaip unikalus mokslinių tyrimų aparatas, sukurtas bendradarbiaujant su partneriais Suomijoje ir Vokietijoje.

Jame bus pirmąkart išbandyta nauja elektrinė Saulės vėjo burė, išrasta Suomijos meteorologijos instituto mokslininko Pekkos Janhuneno (Pekos Janhuneno).

Elektrinė burė yra naujo tipo kosminis variklis, kuris judėjimo momentą sukuriamas naudojant nuo Saulės sklindantį elektringųjų dalelių srautą. Manoma, jog tokios burės ateityje galės būti naudojamos tarpplanetiniams skrydžiams, taip pat aparatuose, kurie rinktų Žemės orbitoje skriejančias kosmines šiukšles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių