Švęsti taip, kad nenukentėtų gamta

Puošnia Velykų stalo žaluma, neniokojant gamtos, galima pasirūpinti ir iš anksto.

Velykų žolė

Išskyrus Suvalkiją, kituose Lietuvos regionuose Velykoms buvo želdinamos avižos ir miežiai. Patariama išmirkytus vandenyje grūdus pasėti likus dviem savaitėms iki Velykų – tuomet vešlūs avižų ar miežių želmenys džiugins savo žaluma ant šventinio stalo. Beje, į šią vešlią žolę dedama, pavyzdžiui, putpelių kiaušinių. Jei želmenys iki Velykų nespės suvešėti, jų tikrai galima tikėtis Atvelykiui, kuris dar vadinamas vaikučių Velykėlėmis.

Verta prisiminti, kad sėklų parduotuvėse prekiaujama Velykų žole – specialiu žolių sėklų mišiniu, kuris tikrai sužaliuos iki Velykų, jei bus laistomas specialiu augimą stimuliuojančiu tirpalu (jo galima įsigyti su Velykų žolės sėklų pakeliu).

Kalvelė – gražiau

Kaip sužinojome vienoje iš “Žaliosios stotelės” parduotuvių, Velykų žolytę, kaip ir pipirnes, galima sėti ir į šlapią vatą, kuri turi būti drėgna visą laiką, kol žolytė augs.

Jei Velykų žolę sėsime į žemių mišinį, pravartu jį sumaišyti su sėklomis ir suformuoti kalvelę – kūgelį, panašų į perpjautą skersai kiaušinį ir padėtą nupjautąja dalimi ant lėkštutės. Neužmirškime šį kūgelį padėti šiltai ir laistyti – jis greitai sužaliuos.

Kauno marių regioninio parko vyriausiasis specialistas Giedrius Vaivilavičius prašo gyventojų nedėti ant šventinio Velykų stalo pataisų ir į juos labai panašių stačiųjų atgirių, kuriais paprastai puošiama lėkštė ar krepšelis su margučiais.

Stačiojo atgirio statusas

„Pataisas nėra retas augalas, tačiau labai jautrus išoriniam poveikiui, todėl  pataisus draudžiama rauti, skinti ar kitaip naikinti ir prekiauti. Kitas saugotinas augalas, įtrauktas į Lietuvos raudonąją knygą, – statusis atgiris (Huperzia selago) yra labai panašus į pataisą. Juos atskirti galima tik pagal sporangių išsidėstymą. Varputės formos pataiso sporangės paprastai būna augalo viršūnėje, o stačiojo atgirio – lapų pažastyse. Statusis atgiris paprastai auga drėgnuose ir pelkėtuose, ypač šaltiniuotuose ūksminguose miškuose. Šių augalų kasmet mažėja – jei nerinktume jų, prisidėtume prie jų išsaugojimo", – įsitikinęs ekologas.

Beje, už prekybą pataisais ir stačiaisiais atgiriais yra baudžiama. G.Vaivilavičius siūlo Velykų stalą puošti anksti prabundančiais augalais. Puošimui tiks krūminiai builiai, trigyslės smiltagraibės, karčiosios kartenės, laukiniai česnakai, šliaužiančiosios tramažolės, vištapienės ir kiti žalumynai. "Žodžiu, švęskime Velykas taip, kad nenukentėtų gamta“, – paragino G.Vaivilavičius.


Šiame straipsnyje: Velykosaugalaipataisai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Neaišku

Neaišku portretas
Neaišku, ką ekologas konkrečiai turėjo omenyje, t.y. kokį pataisą. o ir statusis atgiris priklauso pataisainiams.

O

O portretas
man ir visžalio buksmedžio šakelės tinka. Pataisus, bijau, rovė ir raus, nes kol netrūksta perkančių, netrūks ir parduodančių. Kol tie pataisai dar galutinai neišnaikinti. Negražu, bet ką tu žmogeliams padarysi... Tai tokių va linksmų švenčių...

artas

artas portretas
kelintą dieną Šilainių turguj būrys jaunų panelių prekiauja pataisais ir tokiais dideliais kiekiais, kad net baisu darosi. Įspėjus pokius prekeivius buvau pasiųstas .... Gal galėtų gamtosaugininkai ne tik straipsnius rašinėti, bet ir reidą surengti...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių