Tiranozauro griaučiai JAV aukcione parduoti už 1,05 mln. dolerių

Viename Niujorko aukcione sekmadienį parduotas itin gerai išsilaikęs plėšraus dinozauro tiranozauro skeletas, už kurį sumokėta 1,05 mln. JAV dolerių (2,84 mln. litų), tačiau šį sandorį užginčijo Mongolijos vyriausybė, kuri abejoja, ar šie griaučiai buvo įgyti teisėtai.

Šiame aukcione buvo parduoti Azijoje gyvenusio dinozauro Tyrannosaurus bataar, kuris yra labiau žinomo kreidos periodo grobuonio Tyrannosaurus rex, gyvenusio Šiaurės Amerikoje prieš maždaug 80 mln. metų, smulkesnis giminaitis, griaučiai.

Aukcionų namai „Heritage Auctions“ nurodė, kad tiranozauras, kurio fosilijas jie pardavė, buvo 2,4 metro aukščio ir 7,3 metro ilgio.

Šie griaučiai buvo rasti Gobio dykumoje, kuri plyti Šiaurės Kinijoje ir Pietų Mongolijoje. „Heritage Auctions“ prezidentas Gregas Rohanas sakė nežinantis, kurioje šių valstybių griaučiai buvo rasti.

Parduotus griaučius sudaro 75 proc. kūno, ir 80 proc. galvos kaukų, nurodė aukciono gamtos istorijos skyriaus direktorius Davidas Herskowitzas (Deividas Herskovicas). Jis pridūrė, kad dauguma dinozaurų skeletų, eksponuojamų muziejuose, yra „sukomplektuoti 50 proc. ar mažiau“.

Aukcionų namai atsisakė nurodyti pirkėjo, kuris griaučius įsigijo telefonu, pavardę.

Tačiau pardavimas nebus užbaigtas, kol nesibaigs Mongolijos vyriausybės praėjusią savaitę teisme pradėta kova.

Mongolija pasiekė, kad Teksaso apygardos teismas Dalese, kur įsikūręs „Heritage Auctions“, skirtų nurodymą laikinai sustabdyti šį sandorį.

Mongolijos vyriausybei atstovaujantis amerikietis advokatas sekmadienį po pietų bandė užkirsti kelią aukcionui Niujorke, pranešė „Heritage“.

„Man labai netikėta, kad “Heritage Auctions Inc.„ sąmoningai nepaisė galiojančio teismo nurodymo, ypač (kai) teisėjas ... telefonu klausėsi ir buvo pasirengęs paaiškinti savo nurodymą“, - pareiškime nurodo advokatas iš Hjustono Robertas Painteris (Robertas Peinteris).

Tuo tarpu G.Rohanas pareiškė, kad minimas teismo suvaržymas iš Teksaso yra nevykdytinas Niujorke, kur buvo parduoti griaučiai. Vis dėlto, pasak jo, „Heritage Auctions“ sutiko neužbaigti pardavimo, kol „teismas jo nepatvirtins“.

Praėjusią savaitę paskelbtame pareiškime Mongolijos prezidentas Elbegdorjas Tsakhia (Elbegdordžas Cachija) sakė, jog jeigu būtų įrodyta, kad šie tiranozauro griaučiai rasti Mongolijoje, būtų neteisėta parduoti juos aukcione, o savininkai privalėtų grąžinti fosilijas Mongolijai.

Pasak G.Rohano, šios fosilijos „į Jungtines Valstijas pateko teisėtai“, o parduoti jas pasiūlė „gerbiamas siuntėjas, kuris mums gerai pažįstamas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių