50 antikos atspalvių

Kas nėra girdėjęs apie Homerui priskiriamą poemą "Iliada" ir joje apdainuojamą dešimt metų trukusį Trojos karą? Kas negirdėjo apie dangiško grožio Spartos karalienę Eleną, pabėgusią su Trojos karalaičiu Pariu ir taip įžiebusią šį konfliktą? Nerasime nežinančiųjų ir vienos pirmųjų naudingojo idiotizmo metaforų – "Trojos arklys", simbolizuojančios nevykusiai užslėptą priešo klastą, kurią naivi auka pati įsileidžia į savo teritoriją.

Tie, kas ne tik girdėjo, bet ir bandė skaityti šį kūrinį, puikiai pamena kitus, ne mažiau spalvingus jo aspektus – beveik neužmušamą didvyrį Achilą, gudrųjį Itakės karalių Odisėją ir kitus veikėjus, taip pat dievus bei itin suktai "suraizgytą" siužetą, persmelktą epinės didybės ir fatališkumo.

Nenuneigsime, jog "Iliada" yra ne šiaip epas, o bene pats gražiausias literatūros kūrinys apie grobuonišką žmogaus prigimtį ir iš jos kylantį reiškinį – karą. "Iliada" nagrinėja ir šlovės siekio, antgamtinių jėgų rūstybės ir likimo neišvengiamumo temas. Vis dėlto "Iliada", kaip ir jo tęsinys "Odisėja", yra tokie žavūs, kad norom nenorom peršasi mintis, jog gyvenime taip nebūna.

Ar vien dėl moters (kad ir labai gražios) pabėgimo su meilužiu gali kilti 10 metų trunkančios skerdynės? O gal viskas yra gerokai subtiliau ir šį bei tą antikos dainius Homeras gudriai nutylėjo, nenorėdamas painioti meno su politika arba paprasčiausiai užmiršo nepatogius faktus? Problema ta, jog iki šiol yra nežinoma Trojos gyventojų etninė kilmė.

Dėl graikų viskas aišku. Jie – achajai, helenai, danajai ir, suprantama, – arijai (kas gi daugiau?). O štai trojėnų šaknys – miglotos. Viena teorija teigia, jog Trojos gyventojai galėjo būti vadinamieji pelazgai – pusiau mistinė tauta, aprašyta įvairiausių antikos literatų (Homero, Hesiodo, Aischilo, Sofoklio, Euripido), istorikų (Hekatėjo iš Mileto, Herodoto, Tukidiko) ir geografų (Pauzanijaus, Strabono) veikaluose.

Vienas pirmųjų šaltinių, kuriame paminėti pelazgai, yra būtent "Iliada", tačiau ten tiksliai neįvardyta, ar tai konkreti etninė grupė, ar tik tokiu vardu vadinamos visos Viduržemio jūros baseine gyvenusios tautos, neturinčios giminystės su graikais. Vis dėlto yra manoma, jog pelazgai buvo senieji Balkanų gyventojai, kuriuos aptiko į Europą atsibastę graikų protėviai (indoeuropiečiai).

Iš XX a. istorijos puikiai žinome, jog susitapatinimas su arijų rase painiai susuka smegenis, tad nieko nuostabaus, jog netrukus kilo konfliktas, ir agresyvūs atėjūnai labai sparčiai ėmė išstumti iš Viduržemio jūros baseino senbuvius.

Graikų mitologijoje žinoma kita istorija, pasakojanti apie senosios kartos dievus – titanus (pabaisas), kuriuos nuvertė Dzeuso vedami naujos kartos žmogaus pavidalo dievai. Ar gali būti, jog nežmogiško pavidalo dievybės-titanai yra aliuzija į vadinamuosius pelazgus, o žmogiško pavidalo yra graikų protėviai indoeuropiečiai? Tai daug ką paaiškintų, taip pat ir Trojos karo priežastis.

Įsivaizduokime, kad achajai vis labiau išstumia pelazgus iš Viduržemio jūros politinio, ekonominio ir kultūrinio gyvenimo. Pelazgų įtakos zona vis labiau traukiasi, kol galų gale lieka paskutinė galinga jų tvirtovė – Troja. Ši, anot "Iliados" dievų, turi būti sunaikinta. Kad ir kokios tvirtos būtų Trojos sienos, kad ir kaip narsiai priešintųsi jos gynėjai, vedami patriotizmo įsikūnijimo Hektoro (Pario brolio), kad ir kokie dievai palaikytų trojėnus, šis miestas turėjo išnykti. Toks likimas, o ateitis priklauso graikams ir jų kultūrai, tad Troja turi būti nušluota nuo žemės paviršiaus.

Kaip ir nacionalsocializmas, Sovietų Sąjunga ar dabartinis Kremliaus režimas, ji turi būti visiškai eliminuota. Ar gali būti, jog tai ir yra tikroji politinė Trojos karo priežastis? Kaip kitaip paaiškinti graikų narsą bei fatališką dievų požiūrį į trojėnus? Kaip kitaip paaiškinti Homero šališkumą? Juk nepaisant fakto, kad graikai yra agresoriai, mes ("Iliados" skaitytojai) jiems (kaip ir amerikiečiams filmuose apie Vietnamo karą) simpatizuojame ir laukiame jų pergalės net tada, kai, regis, Hektoro vedami trojėnai tuoj sudegins visus achajų laivus.

Sąmokslo teorijų kūrėjai netgi galėtų iškelti versiją, jog Agamemnonas ir Menelajas (Spartos karalius, teisėtas Elenos vyras) bei kiti graikų lyderiai buvo pirmieji masonai ir patys sąmoningai pakišo Eleną Pariui, kad ta jį sugundytų. Vis dėlto apie Trojos žlugimą buvo žinoma dar iki šio meilės romano. Dievas Apolonas apdovanojo Pario seserį Kasandrą pranašystės dovana. Kadangi Kasandra atstūmė dievaičio meilę, jis ją nubaudė ir padarė taip, kad jos pranašystėmis niekas netikėtų. Kasandra numatė ir Trojos žlugimą, tačiau niekas ja netikėjo.

Nors antikos literatai to neaprašo, yra nemenka tikimybė, jog gatvėse anų laikų žmonės badė į princesę pirštais, įvairūs tuomečiai politologų ir žurnalistų pirmtakai viešai samprotavo, jog karas su achajais neįmanomas, o pora vietinės reikšmės dainininkų kretinų netgi sukūrė kvailoką, bet neva šmaikščią dainelę idiotišku pavadinimu "Graikai vėl puola".

Homero šedevre svarbią vietą užima ir dievų pozicija palaikant konfliktuojančias puses. Vieni dievai rėmė agresorius achajus (Hera, Atėnė, Poseidonas), kiti – trojėnus (Apolonas, Arėjas, Afroditė), o štai dievų "generalinis direktorius" Dzeusas buvo daugmaž neutralus.

Jeigu graikai simbolizuoja indoeuropiečius, o trojėnai – pelazgus, t. y. dvi dėl Viduržemio jūros monopolio konfliktuojančias puses, ką gi šioje istorijoje galėtų reikšti dievų simbolis? Tarkime, "Iliadoje" aprašytos dievybės galėtų simbolizuoti abstrakčias politines ir ekonomines jėgas, suinteresuotas achajų ir trojėnų konfliktu, kurios ne tik simpatizuoja kažkuriai konfliktuojančiai pusei, bet turi iš to ir apčiuopiamos materialinės naudos (visai kaip "Coca-Cola" Antrojo pasaulinio karo metais).

Nepaisant "Iliadoje" aprašyto visiško Trojos sunaikinimo, manoma, jog pelazgų palikuonys išliko iki mūsų dienų. Teigiama, jog jų tiesioginiai ainiai yra šiuolaikiniai albanai.


Šiame straipsnyje: Iliadaantikaodisėja

NAUJAUSI KOMENTARAI

maniakas

maniakas portretas
50 pilkų atspalvių, 40 plėšikų, 30 sidabrinių, 20 exliberalų, 10 negriukų, o gal 12, nesvarbu ir 0 proto. va ir visa matematika, o tekstas man patiko.

paranoja

paranoja portretas
gal vis dėlto tiesiog skaitykite Homerą ir tiek ir neieškokite šiknoj sliekų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Anoniminiai laiškai neįbaugins
    Anoniminiai laiškai neįbaugins

    Vos tik laikraštis išspausdino mano pastebėjimus „Liko gumbuoti stagarai“ („Klaipėda“, 2024 03 19), tuoj prasidėjo reakcija. Kai kas puolė piktintis „Karšto telefono“ skiltyje, kai kas šaipyti...

    2
  • Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė
    Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė

    Nors buvo sakoma, kad Klaipėdoje vadinamoji šviesoforizacija baigsis, tačiau, manau, uostamiesčio vairuotojai jau pastebėjo, jog šis ydingas procesas vis tiek nesibaigia. ...

  • Per laidotuves – fejerverkai
    Per laidotuves – fejerverkai

    Šių metų kovo 8 d. Lietuvos žiniasklaidoje buvo skelbiama žinia, kad Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, sudeginta 12 nacionalinių vėliavų, kurios iš anksto buvo iškabintos Kovo 11 d. proga. ...

  • Marazmatikų parlamentarizmas veikia
    Marazmatikų parlamentarizmas veikia

    Rusijos Dūma pagrasino Vokietijai dėl „Taurus“ sparnuotųjų raketų tiekimo Ukrainai. Esą įvykiai gali lemti Vokietijos įsitraukimą į karą, todėl Bundestagas turi tam pasipriešinti, sakoma paskelbtame Dūmos kreipimesi. Vokietija 1...

  • Liko gumbuoti stagarai
    Liko gumbuoti stagarai

    Pagaliau K. Donelaičio skveras buvo apvalytas nuo tų supuvusių medžių, kurie kėsinosi į žmonių gyvybes. Iš Liepų gatvės pusės dabar matyti ir pats nemirtingas klasikas. Vasarą jo nebeužgoš šakos ir lapai, ir visas tas vaizdas...

    5
  • Kriminalinės mobilizacijos „paniatkės“
    Kriminalinės mobilizacijos „paniatkės“

    Kažin ar pasaulyje yra dar viena civilizuota valstybė, kur žudikai, prievartautojai, plėšikai, kyšininkai nebaudžiami? ...

  • Kaip Auksūdžio kaimas tapo aukso vertės
    Kaip Auksūdžio kaimas tapo aukso vertės

    Mažytis Vakarų Lietuvos Auksūdžio kaimas Darbėnų seniūnijoje bene labiausiai išgarsino naujausias atsinaujinančios energetikos elektrolizės technologijas, kurios naudojamos metanoliui ir vandeniliui gaminti. ...

    12
  • Reikia sunkiųjų darbų kalėjimo
    Reikia sunkiųjų darbų kalėjimo

    Priviso pas mus visokių valkatų, niekur nedirbančių išlaikytinių, girtuoklių, beviltiškų alkoholikų, kurie vagia iš parduotuvių, miega krūmuose ar gatvėje ant suolų ir visiškai nesirūpina nei savo artimaisiais, nei paty...

    2
  • Niūrus 1944-ųjų ruduo
    Niūrus 1944-ųjų ruduo

    Keletą dienų kaime buvo ramu, tik girdėjosi tolimi pabūklų garsai. Pirmą rusą pamatėme po kelių dienų. Ant arklio į kiemą įjojęs kariškis pasisukiojo, pasidairė ir išjojo. ...

    2
  • Niūrus 1944-ųjų ruduo
    Niūrus 1944-ųjų ruduo

    1944-ųjų spalio pradžioje, frontui pajudėjus ties Žemaitijos riba, prasidėjo masinė Klaipėdos krašto gyventojų evakuacija. ...

    1
Daugiau straipsnių