Kalinius perauklės tik fizinis darbas

  • Teksto dydis:

Dabar kažkodėl internete skelbiama labai daug straipsnių apie įkalinimo įstaigose įsitvirtinusias kastas bei su jomis susijusią subkultūrą.

Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad ir šios kastos, ir ši subkultūra į Lietuvą atkeliavo iš Sovietų Sąjungos laikų.

Būtent prieškario ir pokario metais šioje blogio imperijoje buvo tūkstančiai konclagerių, kuriuose kalėjo milijonai nekaltų piliečių, o su jais kartu – kriminaliniai nusikaltėliai, recidyvistai ir visokie atmatos. Šių tais laikais buvo nesuskaičiuojama gausybė.

Istorinis faktas, kad prieš pat Antrąjį pasaulinį karą į SSRS semtis koncentracijos stovyklų patirties buvo atvykę ir nacių atstovai, kurie jau tada norėjo pasimokyti iš sovietų.

Visiškai akivaizdu, kad lageriuose neoficialiai savo tvarką įvedinėjo būtent kriminalinių kalinių grupė. Su tuo taikstėsi ir lagerių prižiūrėtojai, turėję iš to ne tik materialinės, bet ir organizacinės naudos.

Mat neoficialūs susitarimai su vadinamaisiais vierchais suteikė galimybę be didesnių pastangų palaikyti drausmę įkalinimo įstaigose.

Kitaip tariant, kaip ir nacių konclageriuose, sovietiniuose lageriuose ir kalėjimuose realiai tvarką palaikė kriminaliniai autoritetai.

Būtent dėl to atsirado ir kalinčiųjų suskirstymas į kastas: įteisinti vagys, "vierchai", "bachūrai", "chmyriai", "drambliai" "gaidžiai" ir kitokie.

Lietuvoje šitokia kriminalinė skirstymo praktika yra išlikusi iki šiol. Per visus nepriklausomybės metus niekas nieko nedarė, o iniciatyvos ką nors keisti šioje srityje atsirado tik Kalėjimų departamentui ėmus vadovauti R.Krištaponiui.

Būtent jam vadovaujant įkalinimo įstaigose imta keisti nusistovėjusią sovietinę vidinę pseudokultūrą. Būtent dėl to pernai kilo tokia pasipriešinimo banga iš kalinčiųjų.

Tačiau padaryta dar pernelyg mažai. Kaliniams pirmiausia reikėtų taikyti vienodus reikalavimus. Jie neturi turėti teisės apsipirkinėti kalėjimų parduotuvėse (juk ne sanatorijoje yra), visi turėtų gauti vienodą maistą ir maitintis vienodai.

Jiems nereikėtų leisti pasirinkti ir apgyvendinimo blokų, įkalinimo įstaigos vadovai turėtų griežtai nustatyti, kas kur gyvens. "Vierchus" reikėtų privaloma tvarka apgyvendinti sykiu su "gaidžiais" be jokios galimybės išsikelti kitur.

Turėtų vykti ir rotacija: po kelių mėnesių "vierchus" "gaidyne" turėtų pakeisti "bachūrai" ir taip toliau, kol kastos susimaišytų tarpusavyje ir nunyktų.

Be to, visi be išimties kalintieji turėtų prievarta dirbti fizinius darbus. Čia galima būtų panaudoti sovietinę (tiksliau – iš carinės Rusijos perimtą) praktiką.

Dirbti bent aštuonias valandas per dieną turi būti privalu kiekvienam. Juk reikia tiesti kelius, valyti kanalus, skaldyti akmenis, kasti sniegą, pjauti ir genėti medžius.

Dirbančių kalinių priežiūrai galima būtų panaudoti ginkluotus šauktinius ir reguliariąją kariuomenę.

Dabar gi įkalinimo įstaigose niekas nedirba, o tada prisigalvojama įvairių negerų dalykų, visuomenė kalinčius turi išlaikyti, taip skatinami parazitavimo įpročiai. Be to, privertimas dirbti taip pat būtų veiksnys, panaikinantis kastas kalinimo įstaigose.

I.Ivanovas

Norite pranešti naujieną? Rašykite mums adresu portalas@diena.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

kotas

kotas portretas
B8tina atnaujinti Sunkiųjų Darbų kalėjimus prievartautojams, žudikams, teroristams ir recidyvistams. Tik darbas padarytų juos žmonėmis. Orumą ir žmogaus teises jie savo valia palaidojo.

Anonimas

Anonimas portretas
,,Arbeit Macht Frei,, Neprarado aktualumo ir dabar. Nusikaltelis PRIVALO darbu atlyginti padaryta zala nukentejusiam ir darbu atpirkti savo padaryta nusikaltima. ZMOGZUDIUS SAUDYTI.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Būtų žingsnis teisinga kryptimi. Jis bus žengtas, kai Europa ateis į protą. Ir tegu neskiedžia liberalai apie žmogaus teises ir orumą, tegu neveidmainiauja, smerkdami prievartą - o ką, nusikaltėlio laikymas už grotų nėra prievarta? Bausmė už nusikaltimą visada yra prievartinė. Mielas ar nemielas yra prievartinis darbas, bet nusikaltėliai turi dirbti, išlaikydami save ir atlygindami nuostolius nuo jų nukentėjusiems.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

  • Dėl KGB bendradarbių
    Dėl KGB bendradarbių

    Nors kai kurie žmonės tvirtina nejaučiantys vykstančios rinkimų kampanijos, reikia pasakyti, kad Lietuvoje yra tam tikrų amžinų simptomų, rodančių, kad rinkimų kampanija ne tik vyksta, bet ir artėja prie apogėjaus. ...

    4
  • Medžiai vis tiek netrukus grius
    Medžiai vis tiek netrukus grius

    Pritariu Daivos Janauskaitės straipsnyje „Dėl išsaugotų medžių – košmaras gyventojams“ („Klaipėda“, 2024 04 05) dėstomoms mintims. ...

    3
  • Vietoj Lenino – prekybos centras
    Vietoj Lenino – prekybos centras

    Kažkodėl nieko nebesigirdi apie būsimą Atgimimo aikštės „atgimimą“. Anksčiau tiek buvo kalbų, tiek mūšių dėl naujos jos koncepcijos, prieš keletą metų, regis, vyko net konkursas, kažkas jį laimėjo, o dabar tyla ...

    1
  • Išvadavimas rusiškai – tai mirtis
    Išvadavimas rusiškai – tai mirtis

    Rusijos Federacijos rusai yra tikri išvaduotojai. Jie visą laiką mus vaduoja. Visų pirma, jie išvaduoja nuo rūpesčio turtu – nacionalizuoja. Turi, žmogus, savo lauką, namą, daržinę, karvę, vištą, kiaulę. Ateina jie &ndas...

  • Anoniminiai laiškai neįbaugins
    Anoniminiai laiškai neįbaugins

    Vos tik laikraštis išspausdino mano pastebėjimus „Liko gumbuoti stagarai“ („Klaipėda“, 2024 03 19), tuoj prasidėjo reakcija. Kai kas puolė piktintis „Karšto telefono“ skiltyje, kai kas šaipyti...

    2
  • Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė
    Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė

    Nors buvo sakoma, kad Klaipėdoje vadinamoji šviesoforizacija baigsis, tačiau, manau, uostamiesčio vairuotojai jau pastebėjo, jog šis ydingas procesas vis tiek nesibaigia. ...

  • Per laidotuves – fejerverkai
    Per laidotuves – fejerverkai

    Šių metų kovo 8 d. Lietuvos žiniasklaidoje buvo skelbiama žinia, kad Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, sudeginta 12 nacionalinių vėliavų, kurios iš anksto buvo iškabintos Kovo 11 d. proga. ...

  • Marazmatikų parlamentarizmas veikia
    Marazmatikų parlamentarizmas veikia

    Rusijos Dūma pagrasino Vokietijai dėl „Taurus“ sparnuotųjų raketų tiekimo Ukrainai. Esą įvykiai gali lemti Vokietijos įsitraukimą į karą, todėl Bundestagas turi tam pasipriešinti, sakoma paskelbtame Dūmos kreipimesi. Vokietija 1...

  • Liko gumbuoti stagarai
    Liko gumbuoti stagarai

    Pagaliau K. Donelaičio skveras buvo apvalytas nuo tų supuvusių medžių, kurie kėsinosi į žmonių gyvybes. Iš Liepų gatvės pusės dabar matyti ir pats nemirtingas klasikas. Vasarą jo nebeužgoš šakos ir lapai, ir visas tas vaizdas...

    5
  • Kriminalinės mobilizacijos „paniatkės“
    Kriminalinės mobilizacijos „paniatkės“

    Kažin ar pasaulyje yra dar viena civilizuota valstybė, kur žudikai, prievartautojai, plėšikai, kyšininkai nebaudžiami? ...

Daugiau straipsnių