Miestiečiai kviečiami prisidėti tvarkant Žardės piliakalnį

  • Teksto dydis:

Dienraštis "Klaipėda" tęsia praėjusiais metais užgimusią rubriką "Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai", kur tradiciškai skelbia miesto mero Vytauto Grubliausko ir savivaldybės administracijos atsakymus į skaitytojų klausimus.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite el. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau. Dienraščio "Klaipėda" pirmadienio numeryje rubrika pasirodo kas dvi savaites.

– Praėjusią savaitę spauda atkreipė dėmesį į vandalų ir šiukšlintojų niokojamą Žardės piliakalnį. Ar ketinama imtis kokių nors priemonių, kad šis unikalus kuršių paveldas būtų apsaugotas?

– Būtų nedovanotina teigti, kad Žardės piliakalnis iki šiol taip ir nesusilaukdavo pakankamo miesto dėmesio. Visada laikiausi pozicijos, kad nesaugodami savo paveldo, sunkiai galime kalbėti ir apie savo ateities kūrimą. Todėl drąsiai pažadu, kad miestas tikrai skirs daug daugiau dėmesio piliakalnio ir jo aplinkos sutvarkymui bei apsaugojimui nuo tolesnio jo niokojimo.

Pirmieji žingsniai jau žengti. Dar šį pavasarį savivaldybės pastangomis iš piliakalnio aplinkos išvežtos čia žmonių sumestos padangos. Iš viso išvežta 3,5 tonos senų padangų. Taip pat šį ketvirtadienį, balandžio 30 d., savivaldybės darbuotojai organizuoja Žardės piliakalnio ir jo aplinkos tvarkymo akciją, prie kurios kviečiami prisidėti visi neabejingi klaipėdiečiai. Numatoma, kad talka prasidės besibaigiant darbo dienai, apie 16 val.

Toliau jau vyks kiti Žardės piliakalnio sutvarkymo ir apsaugojimo nuo niokotojų darbai. Praėjusią savaitę savivaldybėje buvo surengtas specialus pasitarimas šiuo klausimu. Specialistų siūlymu, pirmiausia svarbu užblokuoti privažiavimą prie piliakalnio prieigų, kad čia nevažinėtų keturračiai, motociklai bei taip nebūtų gadinami buvę gynybiniai pylimai, piliakalnio aikštelė, taip pat būtina pastatyti įspėjamuosius ženklus ir pan.

Sutarta sudaryti ir specialią darbo grupę, kuri parengtų konkretų Žardės piliakalnio pritaikymo pažintiniam turizmui priemonių planą. Pasak specialistų, reikia sutvirtinti piliakalnio šlaitą, įrengti automobilių stovėjimo bei įvairių poilsio aikštelių, pastatyti specialių informacinių stendų ir kt.

Kartu noriu atkreipti dėmesį į tai, kad ne tik nuo miesto valdžios, bet ir nuo visų klaipėdiečių sąmoningumo priklauso, kokioje aplinkoje mes gyvename ir poilsiaujame. Juk tiek Žardės piliakalnio teritorijoje, tiek ir kitose miesto viešose erdvėse šiukšlių kalnai neatsiranda iš niekur.

Apmaudu, kad iki šiol dalis gyventojų be jokios sąžinės graužaties geba išmesti įvairias statybines atliekas, senus baldus, padangas ir kitas šiukšles tiesiog pamiškėse ar pievose, užuot juos nuvežę ir nemokamai pridavę specialiai tam įrengtose didžiųjų atliekų, antrinių žaliavų ir buityje susidariusių pavojingų atliekų surinkimo aikštelėse. Tokių aikštelių Klaipėdoje esama net trijų – Plieno g. 13, Tilžės g. 66A ir Šiaurės pr. 30.

Naudodamasis proga noriu nuoširdžiai padėkoti visiems mus supančiai aplinkai neabejingiems klaipėdiečiams, kurie šiemet kaip niekad gausiai jau prisidėjo prie uostamiesčio viešųjų erdvių tvarkymo. Kaip žinome, savivaldybė švaros laikotarpį mieste tradiciškai skelbia nuo balandžio 1 d. iki gegužės 20 d. bei sudaro specialų labiausiai tvarkytinų teritorijų sąrašą. Šiemet tokių teritorijų mieste – beveik 100. Galiu tik dar kartą pasidžiaugti ir padėkoti aktyviems miestiečiams, kad didžioji dalis teritorijų iš šio sąrašo jau sutvarkyta. Kartu noriu paraginti visus pilietiškus ir socialiai atsakingus gyventojus, įvairių organizacijų ar kolektyvų narius, šiemet dar neprisidėjusius prie uostamiesčio švarinimo, suskubti tai padaryti, nes tik nuo mūsų visų bendrų pastangų priklauso, kokiame mieste mes gyvename.

Norintieji dalyvauti pavasarinėse talkose turėtų telefonu 39 60 87 informuoti apie planuojamą sutvarkyti teritoriją, kad vėliau iš čia surinktos šiukšlės būtų išvežtos į sąvartyną. Taip pat savivaldybė į talkas užsiregistravusioms įstaigoms ar organizacijoms parūpins maišų šiukšlėms.

– Kelininkai jau pradėjo lopyti miesto gatvėse iš po žiemos atsivėrusias duobes. Kada planuojama pradėti tvarkyti daugiabučių kiemų dangą?

– Tradiciškai pirmiausia tvarkomos centrinės miesto gatvės. Po žiemos atsivėrusių naujų duobių jau neliko pagrindinėse miesto sankryžose, taip pat pradėtas tvarkyti Šilutės plentas, prie jūros esančios automobilių stovėjimo aikštelės ir jų link vedančios gatvės. Netrukus kelininkai turėtų pradėti darbuotis Taikos prospekte ir Minijos gatvėje.

Daugiabučių kiemų dangų tvarkymo darbus numatoma pradėti, kai tik bus sutvarkytos pagrindinės miesto transporto arterijos. Planuojama, kad šie darbai bus baigti iki pavasario pabaigos.

Pridursiu, kad šiemet Klaipėdos gatvių remontui skirta beveik 1 mln. eurų daugiau nei ankstesniais metais. Gerokai išaugęs finansavimas leis šiemet ne tik užlopyti duobes, bet ir Pilies, Naujojoje Uosto bei Smiltelės gatvėse pakloti visiškai naują ištisinę dangą, mieste sutvarkyti daugiau šaligatvių, įrengti papildomų eismo saugumą gerinančių priemonių, panaikinti sunkiasvorio transporto išvažinėtas provėžas pagrindinėse magistralėse bei kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

miesto švara

miesto švara portretas
renka mokesčius nuo turinčių butus, sodus, sodybas o apsiriboja tik šiukšlių išvežimu, gal tegu valo piliakalnius, pamiškes, aš moku už 3, nenumetu popiergalio ar turėčiau būti tokia patriotiška ir nevalų šiukšles turėčiau rinkti? Manau kad iš manęs ir taip nuplėšia nesąžiningai.

Netikslumai čia straipsnelyje...

Netikslumai čia straipsnelyje... portretas
Puteikiene šaunuolė - su savo komanda sutvarkė piliakalni. Valdininkai talkininkavo Girulių kopagrioviuose... irgi gerai

N.Puteikienė

N.Puteikienė portretas
Netiesa, mūsų komitetas yra opozicijoje. Liberalai sudarė koaliciją su prokremlišku Rusų aljansu, į rinkimus ėjusiu su Tomaševskio bloku.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Veltėdžiams – jokio gailesčio
    Veltėdžiams – jokio gailesčio

    Dienraštyje „Klaipėda“ perskaičiau straipsnelį apie elgetaujančią moterį prie Biržos tilto ir Herkaus Manto gatvėje. Taip, iš tiesų ta moteris seniai tai daro, ir niekam niekas čia nerūpi. ...

    2
  • Iš tiesų buvo iš ko semtis įkvėpimo
    Iš tiesų buvo iš ko semtis įkvėpimo

    Perskaičius I. Kiseliovaitės straipsnį „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei“ („Klaipėda“, 2024 04 16), labai nenustebino tai, jog gerbiama Eglė Barauskaitė paminėjo, kad jos svarbiausi ir patys didžiausi ...

  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo „Klaipėdoje“, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, ne...

    1
  • Dėl KGB bendradarbių
    Dėl KGB bendradarbių

    Nors kai kurie žmonės tvirtina nejaučiantys vykstančios rinkimų kampanijos, reikia pasakyti, kad Lietuvoje yra tam tikrų amžinų simptomų, rodančių, kad rinkimų kampanija ne tik vyksta, bet ir artėja prie apogėjaus. ...

    4
  • Medžiai vis tiek netrukus grius
    Medžiai vis tiek netrukus grius

    Pritariu Daivos Janauskaitės straipsnyje „Dėl išsaugotų medžių – košmaras gyventojams“ („Klaipėda“, 2024 04 05) dėstomoms mintims. ...

    3
  • Vietoj Lenino – prekybos centras
    Vietoj Lenino – prekybos centras

    Kažkodėl nieko nebesigirdi apie būsimą Atgimimo aikštės „atgimimą“. Anksčiau tiek buvo kalbų, tiek mūšių dėl naujos jos koncepcijos, prieš keletą metų, regis, vyko net konkursas, kažkas jį laimėjo, o dabar tyla ...

    1
  • Išvadavimas rusiškai – tai mirtis
    Išvadavimas rusiškai – tai mirtis

    Rusijos Federacijos rusai yra tikri išvaduotojai. Jie visą laiką mus vaduoja. Visų pirma, jie išvaduoja nuo rūpesčio turtu – nacionalizuoja. Turi, žmogus, savo lauką, namą, daržinę, karvę, vištą, kiaulę. Ateina jie &ndas...

  • Anoniminiai laiškai neįbaugins
    Anoniminiai laiškai neįbaugins

    Vos tik laikraštis išspausdino mano pastebėjimus „Liko gumbuoti stagarai“ („Klaipėda“, 2024 03 19), tuoj prasidėjo reakcija. Kai kas puolė piktintis „Karšto telefono“ skiltyje, kai kas šaipyti...

    2
  • Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė
    Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė

    Nors buvo sakoma, kad Klaipėdoje vadinamoji šviesoforizacija baigsis, tačiau, manau, uostamiesčio vairuotojai jau pastebėjo, jog šis ydingas procesas vis tiek nesibaigia. ...

  • Per laidotuves – fejerverkai
    Per laidotuves – fejerverkai

    Šių metų kovo 8 d. Lietuvos žiniasklaidoje buvo skelbiama žinia, kad Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, sudeginta 12 nacionalinių vėliavų, kurios iš anksto buvo iškabintos Kovo 11 d. proga. ...

Daugiau straipsnių